Wil jij je huidige energiecontract opzeggen? Dan hoef je dat meestal niet zelf te regelen als je overstapt op een nieuw energiecontract. In een paar bijzondere situaties zul je wel zelf het energiecontract moeten opzeggen. We leggen je uit hoe je dat aanpakt.
Situatie 1. Wanneer je niet zelf je energiecontract hoeft op te zeggen
Ben je toe aan een ander energiecontract? Dan is het in Nederland zo geregeld dat je je huidige contract niet zelf hoeft op te zeggen.
Wanneer je overstapt van energieleverancier maak je automatisch gebruik van de gratis overstapservice. Dit betekent dat je niet zelf je huidige energiecontract hoeft op te zeggen. Je nieuwe leverancier regelt onderling met je huidige leverancier de opzegging van je oude contract.
Op deze manier sluiten je oude en nieuwe energiecontract naadloos op elkaar aan en kom je niet zonder gas en/of stroom te zitten. Je kunt in het geval je wil overstappen dus gelijk een nieuw energiecontract aanvragen. We raden je aan daarbij eerste alle energiecontracten op jouw adres te vergelijken met de energie vergelijker.
Energiecontract opzeggen als je gaat verhuizen
Ga je binnenkort verhuizen, ook dan hoef je je energiecontract niet op te zeggen. Omdat je energiecontract persoonsgebonden is, verhuis je ‘m mee naar je nieuwe adres.
Is de einddatum van je huidige energiecontract nog niet verlopen? Dan is het verstanding om je energiecontract altijd mee te verhuizen om een hoge opzegboete te voorkomen. Geef je verhuizing in dit geval op tijd door aan je huidige leverancier.
Ben je contractvrij, of heb je een onbepaalde tijd contract? Dan raden we je aan om over te stappen op een ander energiecontract voor je nieuwe woonsituatie. Vaak is er op je nieuwe adres een goedkoper energiecontract mogelijk. Je oude contract wordt dan dus automatisch voor je opgezegd.
Hier kom je meer te weten over hoe je een nieuw energiecontract afsluit voor een nieuwe woning
Situatie 2. Wanneer je wel zelf je energiecontract moet opzeggen
Wil je niet overstappen, maar wel van een energiecontract af? Dan hangt het af van de situatie wat je het beste kunt doen. Een energiecontract opzeggen moet altijd via de voorgeschreven manier van de leverancier. Dit vind je op de website van je leverancier.
De meeste gebruikelijke manieren voor het opzeggen van je energiecontract zijn:
- Via een online opzegformulier
- Telefonisch via de klantenservice
- Per e-mail
Energiecontract opzeggen tijdens de wettelijke bedenktijd
Stap je over van energieleverancier, dan heb je wettelijk 14 dagen bedenktijd voordat je nieuwe energiecontract definitief ingaat en je oude contract voor je wordt opgezegd.
Heb je toch je bedenkingen en wil je het nieuwe contract annuleren, dan dien je het contract wel zelf op te zeggen binnen deze termijn.
Je gaat samenwonen en wil één van de energiecontracten opzeggen
Wanneer je een energiecontract wil opzeggen omdat je gaat samenwonen is het belangrijk dat je rekening houdt met de einddatum van het contract. Loopt één van de twee energiecontracten nog door tot een einddatum, dan kun je deze beter aanhouden om een tussentijdse opzegboete te voorkomen.
Lopen beide contracten nog door? Zeg dan het contract op dat het minst lang doorloopt.
Je wil als nabestaande het energiecontract van een overledene opzeggen
Als nabestaande zul je het energiecontract voor een overledene moeten opzeggen. In het geval van overlijden maken leveranciers doorgaans een uitzondering op de opzegboete, mocht het gaan om een vast energiecontract. De meeste leveranciers brengen geen boete in rekening uit coulance.
Opzeggen bij overlijden niet altijd nodig
Blijf je als partner en nabestaande in de woning van de overledene? Dan kun je het energiecontract op jouw naam laten zetten en hoef je het niet op te zeggen. Hier zullen leveranciers wel op aandringen als het gaat om een vast contract waarvan de einddatum niet is verstreken. Er verandert dan verder niets aan de situatie, behalve dat het op jouw naam staat en jij de contracthouder bent.
Je gaat emigreren
Ga je tot slot voor langere tijd in het buitenland wonen? Dan zul je je huidige energiecontract ook zelf moeten opzeggen. Houdt er ook hier rekening mee dat wanneer je het contract eerder opzegt dan de einddatum, je een opzegboete betaalt.
Wanneer je overstapt of zelf je energiecontract opzegt, ontvang je daarvan binnen enkele dagen een bevestiging en krijg je de eindafrekening binnen 6 weken. Controleer dit goed. Houd er rekening mee dat je een opzegtermijn hebt van 30 dagen.