Nieuws   Energie  
Gasprijs in 2023: een compleet jaaroverzicht

Gasprijs in 2023: een compleet jaaroverzicht

Gepubliceerd op: 14 december 2023

De gasprijzen in Nederland hebben in 2023 een opmerkelijke ontwikkeling doorgemaakt. In dit artikel analyseren we de belangrijkste momenten en trends van de gasprijzen gedurende het jaar.

Bekijk hier ook de ontwikkelingen voor de gasprijs in 2024.

 

Gemiddelde gasprijs afgelopen jaar

  Er is een fout opgetreden bij het laden van de grafiek. Druk op de knop om het nog eens te proberen.

Gasprijs begin 2023: Gasprijs piekt

In januari 2023 werd het prijsplafond ingevoerd, waarbij huishoudens een maximumtarief van €0,40 voor stroom en €1,45 voor gas betaalden. Februari zag de hoogste piek in gasprijzen, met een gemiddelde van €1,53 per m³.

Ondanks deze piek, hield het prijsplafond de prijzen overwegend rond €1,45. In maart zakte de gemiddelde gasprijs voor het eerst onder dit plafond, een trend die doorzette tot juni, waar de prijs gemiddeld op €1,23 per m³ lag.

Gasprijs midden 2023: Stijgende prijzen

Vanaf juli namen de gasprijzen weer toe, beïnvloed door factoren zoals de oorlog in Oekraïne, onderhoud aan Noorse gasvelden en stakingen in Australië. Tussen juli en oktober steeg de gemiddelde gasprijs naar €1,32 per m³

Hoewel de gasprijzen de piek van februari niet bereikten, evenaarden ze wel het niveau van april. Voor een gemiddeld verbruik van 1000 m³ per jaar, betekent dit dat je in juli ongeveer €90 minder betaalde dan in oktober, met respectievelijk €1230 en €1320 per jaar.

Gasprijs eind 2023: Daling in december

In december zien we een voortzetting van de daling, met de gasprijs die bijna terugkeerde naar het niveau van juni. De gemiddelde gasprijs voor consumenten lag rond de €1,26.

Op de Dutch TTF Natural Gas Futures-markt zakte de prijs net onder de €40, een daling van €10 vergeleken met de vorige maand. Deze afname is grotendeels te danken aan een milde winter en goed gevulde gasvoorraden.

Energie advies: tijd om vast te zetten

Met de gasprijzen op een laag punt, adviseren wij om over te stappen op een 1-jarig vast energiecontract, vooral voor diegenen met een variabel contract. Grote leveranciers zoals Vattenfall en Eneco waarschuwen voor hogere prijzen in hun variabele contracten dan het huidige prijsplafond.

Overstappen naar een vast contract is nu gunstig, en zelfs klanten met een dynamisch contract kunnen profiteren. Gezien de onvoorspelbaarheid van de markt, en de kans op prijsstijgingen zoals in februari dit jaar, raden wij aan om snel over te stappen.

Bekijk alle energie contracten

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team