Nieuws   Internet  
Afbeelding van iemand die werkt achter laptop

4 Gbit/s internet of sneller: heb je dat nodig?

Gepubliceerd op: 14 oktober 2023

KPN start binnenkort met 4 Gbit/s glasvezel internet op adressen waar dat technisch mogelijk is. Ook provider Delta gaat een nieuw en sneller abonnement van 5 Gbit/s aanbieden. Daarmee is een race gestart naar het snelste internet voor consumenten. Maar voor wie is een 'multigig' abonnement nou interessant? Dat lees je in dit blog.

Update: Ook Odido is inmidels begonnen met het leveren van multigig internet met snelheden van 2GB/s en 8GB/s voor de meeste aangesloten huishoudens op glasvezel. Odido levert daarmee het snelst mogelijke internet voor consumenten.

Is een gigabit abonnement niet snel genoeg?

Nu in heel Nederland glasvezel internet wordt aangelegd lijkt het eenvoudig: hoe sneller, hoe beter. Niemand zit te wachten op buffertijden tijdens het streamen, of lange pauzes tijdens het overdragen van grote databestanden. Toch hoeft dat niet te betekenen dat je altijd het snelste internet nodig hebt.

Zoveel bandbreedte gebruik je online

Vaak gebruiken we een stuk minder bandbreedte dan je misschien zou denken. Een beetje online surfen, mailen en chatten verbruikt maar weinig capaciteit. Waar de meeste bandbreedte aan op gaat: streamen en grote downloads.

Voor streamen is het belangrijk dat je voldoende bandbreedte hebt. Voor grote downloads is dit minder belangrijk, als je minder bandbreedte hebt duurt het langer voordat je download binnen is (zie verderop in dit artikel).

Zoveel bandbreedte gebruik je met streamen:

  • Netflix, Youtube, Viaplay, ESDN, online tv: 15 Mbit/s
  • Spotify: minder dan 0,5 Mbit/s
  • Games streamen: 35 Mbit/s
  • Videobellen: 3,5 Mbit/s


Ben je met meer mensen, die tegelijkertijd willen streamen, dan kun je de aantallen verdubbelen: ben je bijvoorbeeld met in totaal 3 mensen die tegelijkertijd een Netflix stream willen bekijken, dan gebruik je op dat moment 3 x 15 MBit/s en heb je op dat moment in totaal 45 MBit/s nodig. Vier pubers die fanatiek games streamen, en tegelijkertijd de ouders die Netflix kijken? 4 x 35 MBit/s + 2 x 15 MBit/s = 170 MBit/s.

Veel glasvezelabonnementen beginnen vanaf 100 MBit/s, en er zijn tegenwoordig veel abonnementen van 400 MBit/s of 500 MBit/s, oplopend tot 1 GBit/s (1 Gbit/s is 1000 MBit/s).

Wanneer je glasvezel internet gaat vergelijken kun je zien wat er beschikbaar is en bedenken wat er goed bij jouw situatie past. Voor grote huishoudens kan gigabit glasvezel zeker interessant zijn. Maar wanneer is zelfs dat niet genoeg snelheid?

In deze situaties kan heel snel internet wél een uitkomst zijn

Zoals je hierboven kon lezen heb je voor veel situaties al genoeg aan de glasvezel abonnementen die nu beschikbaar zijn. Maar er zijn zeker situaties waarin multigig internet een uitkomst kan zijn!

Een van de belangrijkste voordelen is dat grote downloads (of uploads) veel sneller zijn. Als je sporadisch een groot bestand download, is dat niet zo interessant. En voor kleine bestanden is de tijdwinst verwaarloosbaar. Maar bij grotere bestanden wordt dit verschil snel groter.

Zo gaat een bestand van 100 GB over een lijn van 4 Gbit/s van 13:20 minuten naar 3:20 minuten. 500 GB downloaden gaat van 1:06 uur naar slechts 16:40 minuten. Dit is een behoorlijke tijdwinst als je regelmatig grote bestanden moet downloaden of juist moet versturen.

Maar voor wie is dit interessant?

Grote studentenhuizen

Woon je in een groot studentenhuis (denk aan 10 of meer personen) waar vaak tegelijkertijd online thuis wordt gestudeerd, online gegamed en volop gestreamd, dan kan een 4Gbit/s glasvezel abonnement de beste oplossing zijn.

Iedereen kan dan zonder problemen streamen en grote bestanden die nodig zijn voor studie-opdrachten zijn dan snel binnen, ook als meer mensen tegelijk bezig zijn. Want de tijdwinst is er ook als twee mensen tegelijk een groot bestand downloaden: je file is dan nog steeds 4x zo snel binnen.

Meer over internet abonnementen voor studenten

Thuiswerkende professionals

Ook als thuiswerkende professional kan 4 Gbit/s een uitkomst zijn, wanneer je veel en vaak zware bestanden moet bewerken en overdragen.

Dit is bijvoorbeeld eerder het geval wanneer je een thuisstudio hebt als Youtuber, als IT'er backups of virtuele machines moet verwerken, of wanneer je een 3D designer bent en met zware tekeningsbestanden aan de slag moet.

Heb ik 4Gbit/s internetsnelheid nodig?

Vraag je dus af wat een passende internetsnelheid is voor jouw situatie. Een 4 Gbit/s abonnement (mits) beschikbaar, zal minimaal € 15,- per maand duurder zijn dan het goedkoopste gigabit abonnement. Als je met minder snelheid uit de voeten kan, bespaar je hiermee dus ook minstens € 180,- per jaar.

Vergelijk glasvezel internet

Bron: Keuze.nl
Internet

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team