We hebben ‘m daarom gemaakt en vonden het wel zo eerlijk deze met iedereen te delen. Zodat we jou kunnen helpen van A tot Z met het vinden van jouw beste mobiele abonnement. Op een eerlijke en duidelijke manier, waar jij blij van wordt. En wij ook.

Waarom deze overstapgids?

VergelijkenMet deze overstapgids kun jij écht gegarandeerd een eerlijke en bewuste keuze maken voor je mobiele abonnement.

Zelfverzekerd kiezen als het om je telefoon gaat

Met deze overstapgids ben jij in staat om makkelijk het goedkoopste mobiele abonnement te vinden. Of meer waar voor je geld te krijgen. Kortom: het beste mobiele abonnement voor jou.

Ook als dat uiteindelijk toch via een andere website is. Je mag onze tips en adviezen gebruiken, gewoon voor nop. Waar het ons om gaat is dat je écht een eerlijke en bewuste keuze kan maken. Ongeacht welke dat is.

Met tips en tools die je nergens anders zal vinden…

We lopen liever niet achter de meute aan, en doen het op onze eigen manier. Daar past een eerlijke overstapgids bij met tips en adviezen die je waarschijnlijk niet bij andere vergelijkingssites gaat vinden, en waar je écht wat aan hebt.

Zo leggen we je bijvoorbeeld uit waarom je met een telefoon abonnement altijd goedkoper uit bent dan een losse telefoon kopen. En niet maar een paar euro. Nee tientallen euro’s, tot zelfs méér dan €100,-. Dit is geen onzin. Maar wel een supermooie besparing als je het ons vraagt!

Ook zijn we goudeerlijk over providers. Zijn sommige nou echt beter, of maakt het weinig verschil? We denken dat je dat wel wil weten..

Inspireer anderen en houd geld over voor leuke dingen

Onze vrienden en familie helpen we al jaren vanzelfsprekend met overstappen van mobiel abonnement. Zonder ‘onzin praat’ of technisch geneuzel. Maar gewoon met duidelijke uitleg en de beste tips.

Maar we vinden het nog veel leuker, en eerlijker om de beste tips met een groter publiek te delen. En het handige hiervan is: zo kun jij deze tips op jouw beurt ook met binnen je eigen sociale kring doorvertellen. Daarmee inspireer en help jij ook anderen. Win-win! 😊

Dus, wil je weten hoe je beste mobiele abonnement voor jou vindt? Neem deze overstapgids dan zeker even door. Met de kennis die we delen in deze gids houd je geld over voor leuke dingen, en maak je gegarandeerd de beste keuze.

Mobiel overstappen in het kort

Voor een mobiel abonnement kun je kiezen tussen een telefoon abonnement of een sim only abonnement. Wat moet je weten om de beste keuze te maken?

Telefoon abonnement

Ben je toe aan een nieuwe telefoon? Neem dan wat ons betreft een telefoon abonnement. Want, een telefoon abonnement is altijd goedkoper dan een los toestel aanschaffen en daarbij apart een sim only abonnement afsluiten.

In tegenstelling tot wat je misschien altijd hebt gelezen of gehoord. Telefoon abonnement vergelijken kan je dus geld besparen, in plaats van je toestel los te kopen. Dit is ook het geval wanneer je de telefoon bij een telefoon abonnement in één keer vooraf afbetaalt. Huh? Ja, echt waar.

Een telefoon abonnement is niets anders dan een sim only abonnement met een telefoon erbij, waarbij je altijd korting krijgt op de telefoon, en soms ook op de abonnementsprijs.

De verkapte toestelkorting maakt een telefoon abonnement goedkoper

De verkapte toestelkorting die je krijgt bij een telefoon abonnement maakt een telefoon met abonnement goedkoper dan een los toestel kopen in de winkel.

Geloof je ons niet? Dan hebben we natuurlijk een paar voorbeelden om je te laten zien dat een telefoon abonnement écht het goedkoopste is. Kijk zelf maar. We laten het je graag zien.

We hebben drie telefoons uit diverse prijsklassen genomen, en vergeleken met een tweejarig abonnement bij verschillende providers. Het maakt voor de korting niet uit of je de telefoon vooraf in één keer afbetaalt, of verspreid over je contractduur. Alle mobiele providers rekenen bovendien 0% rente als je de telefoon liever gespreid betaalt.

iPhone 12 64 GB zwart

Samsung S10 FE 128 GB zwart

Huawei P30 Lite
InhoudMet 20 GB en onbeperkt bellen, 24 maanden, Tele2Met 10 GB en onbeperkt bellen, 24 maanden, T-MobileMet 5 GB en 200 belminuten, 24 maanden, Ben
Losse toestelprijs (Tweakers Pricewatch)€ 906,-€ 518,-€ 256,-
Sim only prijs€ 500,-€ 601,-€ 240,-
Totaal€ 1406,-€ 1119,-€ 496,-
Telefoon abonnement prijs€ 1302,- (via GSMweb)
€ 1350,- (via Tele2)
€ 961,- (via GSMweb)
€ 1093,- (via T-Mobile)
€ 420,- (via Mobiel.nl)
Verschil in prijs los toestel en goedkoopste abonnement€ 104,-€ 158,-€ 76,-


Wil je een nieuwe telefoon? Neem die dan wat ons betreft in combinatie met een telefoon abonnement, omdat je daarmee het goedkoopste uit bent.

Betaal je ‘m in één keer af, wat je anders in de winkel gedaan zou hebben, dan heb je in feite een sim only abonnement. Je betaalt in dat geval dus alleen nog iedere maand voor je bundel. Slim!

Betaal je ‘m liever gespreid? Houd dan wel rekening met de hoogte van de toestellening. Is deze lening méér dan €250,-, dan toetst de provider eerst even je inkomen. In alle gevallen betaal je 0% rente.

Sim only abonnement

Heb je nog een telefoon die het prima doet, dan is het natuurlijk zonde om er één te kopen. Kies in dat geval voor een sim only abonnent, en begin met sim only vergelijken.

Overstappen via een belwinkel of mobiele provider, wat is het verschil?

In onze telefoon abonnement vergelijker kom je zowel providers als belwinkels tegen. Wij vergelijken ze allemaal. Zowel alle providers en grote belwinkels zoals Mobiel.nl, Ritel en GSMweb.

Wanneer je je telefoon abonnement afsluit via een belwinkel, word je ook gewoon klant bij de provider, en niet bij de belwinkel. De belwinkel is slechts een tussenpartij.

Belwinkels zijn vaak het goedkoopste

Waarom vergelijken wij dan belwinkels? Heel simpel: belwinkels zijn eigenlijk altijd goedkoper dan het aanbod via de provider zelf. Zo kunnen we jou in de meeste gevallen gegarandeerd het goedkoopste telefoon abonnement aanbieden. Een groot voordeel voor jou dus. Kijk zelf maar in de vergelijker.

Wat wel zo is met belwinkels, is dat ze jouw gegevens bewaren en je mogen benaderen per mail en sms. Dit betekent, uit onze persoonlijke ervaring, dat je vanaf 3 maanden voordat je contract afloopt bijna wekelijks een mail en sms kunt verwachten, met de mogelijkheid om je abonnement te verlengen via de belwinkel. Misschien vind je dit vervelend, of juist nuttig. Dat is aan jou. Vind je dit vervelend? Dan kun je je natuurlijk uitschrijven voor het ontvangen van e-mail en sms'jes.

Belwinkels hebben doorgaans in ieder geval een ruimere voorraad aan telefoons, en scheelt het wel écht veel geld om je abonnement bij een belwinkel af te sluiten.

Je sim only afsluiten via een belwinkel heeft geen meerwaarde

Een sim only abonnement kun je ook via een belwinkel afsluiten, toch nemen wij die niet mee in de vergelijker. Hoezo? Een sim only abonnement afsluiten bij een belwinkel biedt jou eigenlijk geen meerwaarde, omdat je hier geen korting op krijgt die je met een telefoon abonnement wel ontvangt.

Providers zelf hebben meer fysieke winkels

Aan de andere kant hebben providers meer fysieke winkels door het hele land. Dit vind je misschien een prettig idee als er wat is met je telefoon. Dan loop je makkelijker even een winkel van je provider in.

Welke zes dingen moet je weten als je wil overstappen?

Welke kennis heb jij écht wat aan als je wil overstappen op een ander mobiel abonnement? Met deze zes overstaptips de juiste keuze maken een makkie.

#1. Zo maak je de beste keuze: een telefoon abonnement of sim only abonnement

De beste keuze maken voor je mobiele abonnement begint met weten wat je wil. Misschien weet je nog niet zeker of je een sim only abonnement, of telefoon abonnement wil? Dat kan natuurlijk. Wat raden wij aan? Daar hebben we natuurlijk wel een eerlijk antwoord op.

Wanneer kun je beter voor sim only kiezen?

Heb je op dit moment een telefoon die het nog prima doet? Of wil je los een telefoon kopen, dan raden wij je aan een sim only abonnement te nemen. Met een sim only abonnement krijg je alleen een simkaart, en kies je je maandabonnement erbij met een bepaalde hoeveelheid data en belminuten.

Ook geef je bij dit soort sites gegevens aan een derde partij, die je vervolgens blijft benaderen met e-mails. Misschien vind je dat niet erg, of juist nuttig? Dat kan natuurlijk.

Als je flexibel wil zijn

Sim only is vooral handig als je flexibel wil zijn. Maar ook kun je alleen met sim only voor speciale maandelijks opzegbare abonnementen kiezen.

Die sluit je af voor één maand en kun je iedere maand weer opzeggen. Dit kan de oplossing zijn als je even tijdelijk een sim only abonnement nodig hebt.

Als je de laagste prijs wil betalen en al een telefoon hebt

Wil je simpelweg zo min mogelijk betalen voor je mobiele abonnement? Dan is sim only de beste keuze. Voor een paar euro per maand heb je namelijk al supergoedkope sim only maandbundels bij ‘budget’ providers als Youfone, Budget Mobiel en Simpel.

Zoek je voor langere tijd een goedkoop sim only abonnement? Dan raden we je aan te kiezen voor een 12 maanden of 24 maanden abonnement als je geld wil overhouden. Voor sim only maandelijks opzegbaar betaal je namelijk bij de meeste providers tussen de € 1 tot € 2,50 meer per maand.

Als je aan een simpele telefoon genoeg hebt

Of heb je weinig met high-end telefoons en maakt het voor jou niet uit wat voor telefoon je in je handen hebt, als je maar bereikbaar bent? Dan kan een lekker goedkoop sim only de beste keuze zijn. Een simpele telefoon los kopen hoeft namelijk echt niet veel te kosten.

Maar daar zeggen we wel bij: ook op simpele telefoons geven belwinkels vaak een riante korting, waardoor ze alsnog goedkoper zijn met een telefoon abonnement. Vergelijk daarom ook voor een simpel toestel alsnog even de prijs bij een sim only abonnement met een los toestel, met de prijs bij een telefoon abonnement. Kom je er niet uit? We Dan chatten we gewoon even, en kijken we er samen naar 😊

Wanneer kun je beter voor een telefoon abonnement kiezen?

Ben je juist toe aan een nieuwe telefoon? Kies dan een telefoon abonnement. Dit is altijd goedkoper dan een los toestel kopen in de winkel.

Met een telefoon abonnement krijg je ook een simkaart, en kies je het abonnement erbij met de juiste hoeveelheid data en belminuten. In vergelijking met sim only, neem je er een telefoon bij.

Je telefoon betaal je vooraf in één keer af, of je betaalt het resterende toestelbedrag gespreid af over het aantal contractmaanden. Aan jou de keuze.

Als je je nieuwe telefoon in één keer wil betalen

Een telefoon abonnement is altijd de beste keuze als je toch van plan bent in één keer een telefoon te kopen. Dit is goedkoper dan een los toestel kopen in de winkel. Eerlijk waar.

Je telefoon vooraf in één keer afbetalen heeft als grote voordeel dat je geen extra maandbedrag betaalt voor het afbetalen van je telefoon. Je toestelbundel komt daarmee op € 0,- te staan, en je maandlasten zijn lager omdat je alleen nog voor je data en/of belminuten betaalt.

Daarbovenop ontvang je bij zowel providers en belwinkels een flinke korting, omdat je de telefoon bij hen koopt. In feite heb je dan dus gewoon een sim only abonnement met een goedkopere telefoon, dan wanneer je ‘m los zou kopen.

Je hebt nu een nieuwe telefoon nodig, maar betaalt ‘m niet in één keer

Een telefoon abonnement is natuurlijk ook de oplossing als je nu wel een nieuwe telefoon nodig hebt, maar je wil of kan de telefoon vooraf niet in één keer betalen. In dat geval heb je wel je nieuwe toestel, maar betaal je een extra maandbedrag voor het afbetalen van je telefoon.

#2. Bundels, belminuten en maandbedragen zijn hetzelfde

Het maakt voor de keuze in bundels en de bundelmaandbedragen niet uit of je nou een sim only of telefoon abonnement kiest. Deze zijn hetzelfde voor sim only en telefoon abonnementen, en kosten evenveel. Ongeacht welk type abonnement je kiest. Lekker makkelijk.

# 3. Zo kies je een provider: budget of premium

Zijn er providers die écht beter zijn dan anderen?”, is een logische vraag om te stellen. In feite zitten er tussen de providers geen echte noemenswaardige verschillen als je het ons vraagt. Kies je provider daarom vooral uit op basis van de inhoud van het abonnement, en de prijs. Daarin zit het grootste verschil.

Premium netwerkproviders zijn allemaal goed

Wat je moet weten is dat KPN, Vodafone en T-Mobile zogenaamde netwerkproviders zijn met alle drie een eigen netwerk. Tussen de netwerken zit nauwelijks nog verschil. Zo heb je overal in Nederland een uitstekende dekking bij elk van deze providers.

Ook als we kijken naar klantreviews, merken we dat de providers elkaar niet veel ontlopen qua score. Zo ligt het aantal storingen bijvoorbeeld ook niet veel uit elkaar.

Budget providers kunnen ook een prima keuze zijn

Je kunt zowel voor een telefoon abonnement als sim only abonnement kiezen voor een ‘budget provider’. Die levert over één van drie netwerken, maar is goedkoper. Je merkt in vergelijking met premium providers qua snelheid niet of nauwelijks verschil. Maar soms moet je wel iets meer betalen om de hogere snelheden te krijgen.

Het aanbod tussen budget providers en netwerkproviders is wel anders. Zo kun je als je bijvoorbeeld onbeperkte data en belminuten wil, eigenlijk vrijwel alleen maar kiezen uit één van de netwerkproviders zelf.

Maar voor simpele abonnementen, met name sim only abonnementen met een kleinere maandbundel, is een budget provider eigenlijk altijd de goedkoopste en beste keuze. Je hebt met sim only abonnementen meer keuze uit goedkopere providers, omdat er méér sim only aanbieders zijn dan telefoon abonnement aanbieders.

#4. Deze tips helpen je met kiezen van de inhoud van je abonnement

Een mobiel abonnement kies je niet zomaar op basis van alleen de provider. En omdat de inhoud van het abonnement volgens ons belangrijker is om op te letten, geven we je de volgende tips mee.

Bepaal het juiste aantal GB’s en belminuten

Belangrijk is om de juiste bundel bij je abonnement te kiezen. Een te grote maandbundel is zonde van je geld. Je gooit daarmee data en/of belminuten weg die je niet gebruikt. Je mag overgebleven data of belminuten niet meenemen naar de volgende maand bij een abonnement.

Een te kleine maandbundel wil je aan de andere kant ook niet. Daarmee is de kans groot dat je vaak extra kosten buiten je bundel maakt, of wordt teruggezet op trager internet.

Probeer daarom altijd het juiste aantal GB’s en belminuten te kiezen op basis van wat jij werkelijk verbruikt. Heb je geen idee, of vind je dit lastig inschatten? Dan kunnen we je zeker helpen met het bepalen van hoeveel data en hoeveel belminuten nou het beste bij jou past.

Gemiddeld verbruiken anderen 4 GB’s en 128 belminuten per maand. Maar dat is natuurlijk een gemiddelde.

3G of 4G netwerk: kies voor 4G

Eigenlijk worden alle abonnementen standaard met 4G (+) internet verbinding geleverd. Hiermee heb je prima en snel mobiel internet bij alle providers.

Bij provider Ben kun je als enige ook kiezen voor 3G. Wij raden 3G alleen aan als je een simpel sim only abonnement wil waarmee je bereikbaar wil zijn, en verder niet intensief gebruik maakt van je telefoon. Wil je vooral lekker kunnen streamen en gamen op je telefoon, kies dan altijd voor 4G.

Het 5G netwerk is inmiddels ook in gebruik genomen door een aantal providers. Maar eerlijk, volgens ons heb je daar op dit moment nog niet heel veel aan. De verschillen tussen 4G en 5G zijn nu maar klein, en momenteel betaal je daar onnodig méér voor (anno 2021).

Kijk of combivoordeel je méér oplevert

Bij een aantal providers, waaronder de grootste: KPN, Vodafone en T-Mobile kun je gebruik maken van zogenaamd ‘combivoordeel’. Het idee hierachter is: wie combineert, krijgt meer.

Combineer jij een mobiel abonnement van één van deze providers met een vast internet abonnement, of ander mobiel abonnement? Dan profiteer je van gratis extra data en/of een maandelijkse korting op je factuur. Dit kan interessant zijn om rekening mee te houden bij je keuze.

Hoe zit het met de aanbetaling van het toestel?

Wil je een telefoon abonnement, dan moet je ook bepalen in hoeveel je vooraf wil aanbetalen voor je telefoon. Betaal je ‘m in één keer vooraf af, of wil je ‘m lieverd gespreid afbetalen? Het kan allebei. Je kunt bij de hoogte van je aanbetaling zelf aanpassen.

Met gespreid betalen betaal je naast je abonnementskosten je telefoon per maand af. Gespreid afbetalen is niet duurder en je betaalt 0% rente. Wel kan je te maken krijgen met een inkomenstoets als je méér dan € 250,- gespreid wil afbetalen.

#5. Zo kies je de juiste contractduur: 1, 12 of 24 maanden

Met het kiezen van een mobiel abonnement zul je ook je contractduur moeten bepalen. Wat is nou wijsheid?

24 maanden is altijd het goedkoopst

Het goedkoopste mobiele abonnement vind je altijd met een contractduur van 24 maanden. Je maandlasten zijn namelijk lager als je de kosten over een langere periode kunt spreiden. Check dat zelf maar in de vergelijker.

Wil je dus simpelweg het minst betalen en geld overhouden? Kies dan voor een telefoon abonnement of sim only abonnement met een duur van 24 maanden.

12 maanden geeft je meer vrijheid

Vind je vrijheid nog belangrijker dan de prijs? En wil je liever niet te lang vastzitten aan een abonnement? Dan raden we je aan te kiezen voor een contractduur van 12 maanden.

Dit is in verhouding zo’n € 1,- á € 2,- duurder per maand, maar heeft als voordeel dat je bij de meeste providers dan wel alweer na 8 maanden kan overstappen vanwege de overstaptermijn. En wil je daarna (weer) een telefoon abonnement, dan kun je dus na 8 maanden al een nieuwe telefoon scoren.

Twijfel je welke telefoon abonnement contractduur het beste bij je past? Dan hebben we nog wat extra tips per situatie. Handig om even door te nemen.

Tijdelijk sim only nodig? Kies dan voor 1 maand

Specifiek voor sim only kun je naast 12 en 24 maanden ook kiezen voor 1 maand. Dit raden we aan als je tijdelijk een abonnement nodig hebt. Je kunt je sim only abonnement dan op ieder moment opzeggen, met één maand opzegtermijn.

Ook voor ‘sim only maandelijks opzegbaar’ betaal je bij de meeste providers wel €1,- tot € 3,- méér per maand, ten opzichte van een tweejarig abonnement. Daarom is het vooral een interessante keuze als je tijdelijk een sim only abonnent wil. Anders is het eigenlijk zonde en betaal je te veel.

#6. Krijg je een verlengaanbod? Vergelijk eerst even

Als je op dit moment een mobiel abonnement hebt, en je abonnement verloopt bijna, dan heb je waarschijnlijk een aanbod van je provider gekregen om je mobiel abonnement te verlengen. Dit kan natuurlijk een mooie deal zijn.

Met een verlengaanbod heb je als voordeel dat je niet opnieuw aansluitkosten betaalt, en dat je zelfs soms tot 6 maanden voor de einddatum al een nieuw abonnement kunt afsluiten. Je hebt dan dus ook al eerder je nieuwe telefoon.

Toch raden wij je aan hierop niet meteen ”ja” te zeggen, maar altijd eerst alsnog even online te vergelijken. Alleen dan weet je zeker of je de goedkoopste keuze maakt, of dat er niet een ander abonnement is met betere voorwaarden.

Of je uiteindelijk nou kiest voor een verlengaanbod, of een andere provider: iets doen is beter dan niets zeggen wij ook maar. Want wie geen nieuw abonnement afsluit na de looptijd van z’n abonnement, loopt sowieso korting mis. Een gemiste kans..

Hoe werkt overstappen?

Je wil overstappen naar een nieuw mobiel abonnement. Hoe pak je dat aan? Moeilijk is het niet hoor. Dit is hoe het werkt.

Bij de meeste mobiele providers kun je al minimaal 4 maanden van tevoren je huidige contract verlengen met een verlengaanbod, of overstappen naar een andere provider. Superhandig.

Overstappen-plan sim only

Een nieuw sim only abonnement heb je in een paar stappen geregeld. Laten we eens kijken.

Stap 1. Ga naar de vergelijker en kies je bundel
Bepaal hoeveel GB’s data en belminuten je per maand wil. Geef daarbij ook aan welke contractduur je wil.

Stap 2. Kies het goedkoopste sim only abonnement
Deze vind je meteen bovenaan in de vergelijker. Voor sim only is er geen verschil in prijs tussen een provider en belwinkel.

Stap 3. Bestel je abonnement
We sturen je vanuit de vergelijker door naar de aanmeldpagina van de provider. Bestel daar je abonnement door je gegevens in te vullen. Na je bestelling wordt je nieuwe simkaart binnen 2 tot 3 dagen bij je thuis geleverd met de post.

Stap 4. Je nieuwe abonnement gaat in
Op de dag dat je huidige abonnement afloopt, gaat je nieuwe abonnement in. Stop dan je nieuwe simkaart volgens de instructies in je telefoon, en je kunt van nieuwe abonnement gebruik maken.

Heb je nummerbehoud aangevraagd? Dan gaat je nummer via de overstapservice netjes over op de ingangsdatum van je nieuwe abonnement. Zo ben je geen moment onbereikbaar.

Ik wil sim only vergelijken

Overstappen-plan telefoon abonnement

Of wil je een nieuw telefoon abonnement afsluiten? Ook dat heb je in een paar stappen gedaan. We lopen je er even doorheen.

Stap 1. Ga naar de vergelijker en kies je telefoon
Kies de telefoon van je keuze, en kies de kleur en opslagcapaciteit. Bepaal het aantal GB’s data en de hoeveelheid belminuten die je per maand wil. Geef ook aan welke contractduur je wil.

Stap 2. Bepaal je eenmalige toestel aanbetaling
Bij duurdere telefoons betaal je soms een minimale aanbetaling vooraf. Dit bedrag kun je verhogen tot het maximale toestelbedrag. Zo beslis je zelf om je ‘m in één keer afbetaalt vooraf, of niet.

Stap 3. Kies het goedkoopste telefoon abonnement
Deze staat altijd bovenaan in de vergelijker en meestal is dit via een belwinkel.

Stap 4. Bestel je abonnement
We sturen je vanuit de vergelijker door naar aanmeldpagina van de provider of belwinkel. Vul daar je gegevens in en bestel je abonnement. Binnen enkele uren ontvang je een bevestiging per e-mail van je provider.

Stap 5. Je nieuwe abonnement gaat in
Na je bestelling ontvang je ook binnen enkele dagen je nieuwe simkaart. Doe de nieuwe simkaart op de ingangsdatum van je nieuwe abonnement volgens de instructies in je telefoon, en je kunt meteen gebruik maken van je nieuwe abonnement.

Je nieuwe abonnement gaat in zodra je huidige abonnement afloopt. Hier hoef jij niets voor te doen. Heb je nummerbehoud aangevraagd? Dan gaat je nummer netjes over op de dag dat je abonnement ingaat. Dit wordt automatisch met de overstapservice geregeld. Geen zorgen dus.

Ik wil telefoon abonnementen vergelijken

Hoe zit het met...?

Als je wil overstappen op een nieuw mobiel abonnement zijn er nog een paar dingen die je moet weten, en waar we je iets meer over willen vertellen. Zo maak jij écht de beste keuze.

Hoe zit het met de BKR-check en toestellening?

Met een telefoon abonnement moet je misschien gelijk denken aan een BKR-check of lasten toets. Niet gek, want het is wel goed om te weten hoe het nou zit voordat je zomaar in een telefoon abonnement duikt. Maar, het klinkt allemaal spannender dan het is hoor.

Kleine lasten toets van de provider

Wil jij je telefoon bij een telefoon abonnement gespreid afbetalen? En is het toestelkrediet méér dan €250,-? Dan voert je nieuwe provider een kleine inkomenstoets uit om te checken om je in staat bent je telefoon abonnement te betalen. Daar ben je zelf ook mee geholpen, omdat je zo niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Vaak is er niets aan de hand en kun je meteen door met bestellen.

Met een ‘negatieve’ BKR-registratie krijg je alleen te maken als je daadwerkelijk klant bent en je niet netjes je rekeningen, en herinneringen en aanmaningen van je provider betaalt. Betaal je gewoon netjes je rekeningen? Dan hoef je je nergens druk om te maken.

TIP: Zo houd je je toestelkrediet onder de 250,-

  • Kies voor een 12 maanden abonnement met maximaal 20,- toestel bijbetaling per maand, of;
  • Kies voor een 24 maanden abonnement met maximaal €10,- toestel bijbetaling per maand

Hoe zit het met je databundel in Europa en de rest van de wereld?

Ben jij een echte ‘globetrotter’? Dan is het slim om daar rekening mee te houden bij het kiezen van je abonnement.

Je databundel binnen Europa

Wat altijd geldt, ongeacht je keuze: je databundel kun je gewoon in een EU-land gebruiken. Je hebt niet meer te maken met zogenaamde ‘roamingkosten’, zoals vroeger. Ook moet je tegenwoordig dezelfde internetsnelheid die bij jouw abonnement hoort kunnen halen binnen een ander EU-land.

In principe kun je dus gewoon lekker ongestoord gebruik maken van je databundel via 4G zonder extra kosten. Of je aan het strand in Spanje ligt, of in de bergen in Oostenrijk bent.

Check wel altijd bij de provider van je keuze voor de zekerheid welke landen wel en niet onder de EU-landen vallen. Dit kan voor een paar landen verschillen per provider. Vaak gaat het om verschillen in kleine (ei)landjes in de Middellandse Zee, zoals Monaco, Andorra, maar ook Zwitserland.

Je databundel buiten Europa

Ben je juist regelmatig in landen buiten de EU? Buiten Europa gelden per provider wel andere regels. Je kunt buiten de EU namelijk geen gebruik maken van je bundel. Meestal is de goedkoopste oplossing om een lokale simkaart te kopen voor je tijdelijke verblijf. Of te kijken welke provider specifieke wereldbundels heeft.

Reis je bijvoorbeeld vaak naar de Verenigde Staten? Dan zijn er specifiek losse bundels voor de V.S. aan te zetten bij KPN en Vodafone. Die zijn vaak de beste oplossing, omdat je daarmee een stuk goedkoper uit bent.

Hoe zit het met het 5G netwerk?

Sinds medio 2020 is het mogelijk om een mobiel abonnement af te sluiten waarmee je gebruik kan maken van het nieuwste mobiele 5G netwerk: de snellere opvolger van 4G.

Maar heb je echt al echt wat aan 5G, en is dit de extra kosten waard? Als je het ons vraagt niet. 5G internet heb je eigenlijk nog niet echt nodig nu, omdat de ‘echt’ snelle verbinding nog op zich laat wachten. Het 5G signaal wordt nu nog steeds uitgezonden op dezelfde frequentie als het 4G netwerk. De snelheid van 5G ligt nu nog maar een fractie hoger dan de 4G snelheid, omdat er een maximum zit aan de haalbare snelheid op de 4G frequentie.

In de praktijk zul je daarom maar weinig verschil merken tussen het verschil in 5G en 4G (+), behalve dat het uploaden iets sneller gaat. Ook is het dekkingsgebied van 5G nog zeer beperkt. Je kunt nu alleen nog maar verbinden met het 5G netwerk in een aantal grote steden.

Vanaf 2022 heb je echt wat te kiezen

We zullen je eerlijk vertellen: Vanaf 2022 wordt 5G pas echt interessant. De beloofde snelheidsverhoging laat tot die tijd nog op zich wachten. De aparte frequentieveiling voor het 5G-netwerk gaat dan pas van start, waarmee de internet snelheid écht aanzienlijk omhoog gaat. Dan kun je zo’n 20 keer sneller internetten dan met de huidige 4G snelheid.