Nieuws   Energie  
Bij deze leveranciers betaal je energietarieven dichtbij of onder het prijsplafond

Bij deze leveranciers betaal je energietarieven dichtbij of onder het prijsplafond

Gepubliceerd op: 06 februari 2023

De variabele energieprijzen zijn al een tijd aan het zakken bij veel energieleveranciers. Zo heeft Vattenfall onlangs nog hun variabele tarieven per 1 februari verlaagd, en heeft Eneco te kennen gegeven de variabele tarieven per 1 maart ook fors te zullen verlagen. Dit leidt ertoe dat steeds meer leveranciers met hun tarieven (deels) in de buurt komen van het prijsplafond, of er zelfs al onder duiken. Dit is een goed moment om te gaan energie vergelijken, zeker wanneer het verbruik van jouw huishouden boven het prijsplafond uitkomt in 2023.

Prijsdaling zet door bij steeds meer leveranciers

De verschillen in energietarieven tussen leveranciers zijn fors te noemen. Waar sommige leveranciers hun variabele tarieven nog niet hebben aangepast omdat ze die eens per kwartaal aanpassen, lopen anderen iets voor die de variabele tarieven maandelijks opnieuw berekenen.

Opvallend is dat steeds meer leveranciers met hun tarieven - met name de stroomtarieven - in de buurt komen van het prijsplafond van € 1,45 per m3 gas en € 0,45 per kWh.

We zien dat stroomprijzen bij grote leveranciers, zoals Vattenfall en Eneco (vanaf 1 maart) nu zakken met zo’n € 0,40 per kWh. De gasprijs wordt bij deze ‘duurste’ leveranciers van rond de € 3,- per m3 verlaagd naar onder de € 2,-. Ruim een euro goedkoper dus.

Sinds begin deze maand zijn er inmiddels 15 leveranciers met hun (variabele) gasprijs onder de € 2,- gedoken. In januari waren dat er 'slechts' 7.

Verbruik je veel energie en kom je boven het maximale prijsplafond verbruik uit van 2900 kWh stroom en 1200 m3 gas? Dan is dit is een goed moment voor energie vergelijken. Dit kan een prijsverschil van ruim € 200,- per maand of méér betekenen in je voordeel.


Budget Energie levert al tarieven onder het prijsplafond in februari

Budget Energie levert zowel variabele gas én stroomtarieven die net onder het prijsplafond liggen. Daarmee is Budget Energie de eerste en enige leverancier op dit moment met een variabele gasprijs onder het prijsplafond

Nieuwe klanten betalen bij Budget Energie € 1,39 per m3 en € 0,39 per kWh. Dit tarief staat vast tot en met 30 april 2023.

💡 Bekijk of overstappen naar Budget Energie goedkoper is voor jouw situatie
Wij vergelijken Budget Energie in onze energie vergelijker. Wil je weten of Budget Energie voor jouw situatie de goedkoopste is, vul dan je postcode en verbruik in met energie vergelijken.

Dynamische tarieven onder het prijsplafond?

Ook duiken enkele leveranciers van dynamische energiecontracten al regelmatig onder het prijsplafond met hun stroom- en gastarieven.

Zo is gebleken dat NextEnergy, Frank Energie, Tibber, Zonneplan en ANWB Energie op bepaalde momenten in februari met hun stroomtarieven beneden het prijsplafond doken met gemiddelde stroomtarieven tussen de € 0,33 en € 0,38 per kWh.


Deze 7 leveranciers komen het dichtst bij het prijsplafond met hun variabele stroomtarieven in februari

De volgende leveranciers zitten met hun stroom enkeltarief op, of net boven het prijsplafond van € 0,40 per kWh.

EnergieleverancierStroomprijs enkeltarief
Vattenfall€ 0,50 per kWh
Mega€ 0,40 per kWh
Coolblue Energie€ 0,54 per kWh
Innova Energie€ 0,54 per kWh
Oxxio€ 0,40 per kWh
United Consumers€ 0,55 per kWh
Vandebron€ 0,45 per kWh

Prijscheck: februari 2023

Binnenkort kruipen ook Eneco en Essent dichterbij het prijsplafond met hun stroomprijs. Vanaf 1 maart verlaagt Eneco de stroomprijs fors. Je betaalt dan € 0,46 per kWh enkeltarief in plaats van € 0,83 nu.

Bij Eneco betaal je nu ook nog € 0,83 enkeltarief, dat wordt verlaagd naar € 0,48 per kWh enkeltarief vanaf 1 april.

Daarmee komt Eneco en Essent vanaf maart en april ook bij de groep met leveranciers die net boven het prijsplafond zitten voor stroom met een variabel contract.


Mega komt het dichtst bij het prijsplafond met variabele gasprijs in februari

De gasprijs duikt zoals gezegd langzaam maar zeker bij steeds meer leveranciers onder de € 2,- per m3.

Toch komt alleen het variabele gastarief van € 1,53 per m3 van energieleverancier Mega in februari echt in de buurt van de € 1,45 per m3 (prijsplafond gas).

💡 Bekijk of Mega goedkoper is voor jouw situatie
Wij vergelijken Mega in onze energie vergelijker. Wil je weten of Mega voor jouw situatie de goedkoopste is, vul dan je postcode en verbruik in met energie vergelijken.

Dynamische gasprijs duikt vaker onder het prijsplafond

Hoe zit het met dynamische energieleveranciers en hun gasprijzen in februari? Ook hierin valt op dat enkele dynamische leveranciers al onder- of in de buurt van het prijsplafond komen met hun prijzen op bepaalde dagen.

Zo zijn NextEnergy, Frank Energie, ANWB Energie, Zonneplan en EasyEnergy gemiddeld genomen al vaker ruim onder de € 2,- per m3 gedoken, en schommelt de gemiddelde gasprijs tussen de € 1,18 en de € 1,67 per m3 bij deze leveraciers.

Let wel op: dynamische energiecontracten zijn enorm flexibel en geven de minste zekerheid over je tarieven. Benieuwd of dynamisch contracten voordeliger kunnen zijn? In dit blog lees je wanneer een dynamisch energiecontract goedkoper kan zijn met het prijsplafond.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team