Nieuws   Energie  
Afbeelding van Nederlands windmolen landschap

Negatieve stroomprijs: alleen zo profiteer je ervan

Gepubliceerd op: 22 maart 2024

We hebben dit jaar de eerste negatieve (en zelfs gratis) stroomuren alweer gehad. Ook morgen zijn er tussen 12:00 en 15:00 weer negatieve stroomprijzen. De komende maanden zullen we dit vaker gaan zien. Maar lang niet iedereen profiteert hiervan.

Zo werkt een negatieve stroomprijs

Een negatieve stroomprijs ontstaat wanneer er op de inkoopbeurs voor dynamische stroom op een bepaald moment een overschot aan stroom is en de vraag naar stroom tegelijkertijd laag is.

Stroom wordt dan tegen een negatieve prijs verkocht, wat betekent dat het spotgoedkoop, of zelfs gratis is.

Negatieve stroomprijzen komen het vaakst voor in de middaguren tussen 12:00 en 16:00 wanneer de zon volop schijnt, en ‘s nachts tussen 00:00 en 06:00 wanneer het hard waait.

Op deze momenten is de vraag naar huishoudelijke stroom het laagst terwijl er volop stroom wordt geproduceerd door zonnepanelen en windmolens. Zo kan het voorkomen dat er (een paar uur op rij) een negatieve stroomprijs ontstaat.

Het hele jaar door mogelijk

Negatieve stroomprijzen kunnen het hele jaar door voorkomen. Dit is dus niet alleen voorbehouden aan het voorjaar of de zomer. Wel is het aantal negatieve (en gratis) stroomuren in de maanden april tot en met juli relatief gezien het grootst.

Kijken we naar 2023, dan waren er alleen in de maanden februari en november geen negatieve stroomuren, terwijl alle overige maanden deze wel hadden.

Meestal toch betalen, soms gratis

Een negatieve stroomprijs moet niet meteen verward worden met gratis stroom. Je betaalt namelijk altijd btw over elke kWh (€ 0,13165 per kWh in 2024). Daardoor kan de negatieve stroomprijs toch boven de € 0,- uitkomen als de kWh prijs maar een beetje negatief is.

Stel dat de stroomprijs -€ 0,05 bedraagt tussen 12:00 en 13:00. Dan zou je in dat uur toch moeten betalen voor je stroom vanwege de overheidsheffingen: - € 0,05 + € 0,13165 = € 0,08165.

Is de stroomprijs nou zo ver negatief dat deze lager uitvalt dan de btw dan is op die momenten stroom volledig gratis (en krijg je er geld op toe).

In tegenstelling tot een negatieve stroomprijs dat maandelijks kan voorkomen, komt een gratis stroomprijs maar een paar keer per jaar voor. Veel zal je er dus niet mee verdienen.


Stap over op een dynamisch energiecontract

Om te kunnen profiteren van negatieve (en gratis) stroomprijzen heb je een dynamisch energiecontract nodig, waarbij je stroom afneemt tegen inkoopprijs.

Dit type contract moet wel bij je passen.

Kom hier te weten of een dynamisch energiecontract in jouw geval verstandig is.

Verreweg de meeste huishoudens hebben nu een variabel- of vast energiecontract met (tijdelijk) vaste stroomtarieven en komen niet in aanmerking om te besparen met negatieve stroomprijzen.

Overweeg jij een dynamisch energiecontract? Zorg er daarnaast dan voor dat je actief gebruikmaakt van de app van je leverancier. Zo kun je exact inzien op welke uren de stroomprijs negatief is en met hoeveel, zodat je op die momenten slim stroom kunt verbruiken.

Inzicht in de de negatieve stroomprijzen per uur via de app van je leverancier.

Als de stroomprijs negatief zal zijn, brengt je leverancier je hiervan een dag van tevoren op de hoogte. Alleen als je op deze momenten daadwerkelijk stroom verbruikt, levert het je wat op.

💡 Let op met zonnepanelen
Heb je zonnepanelen en lever je veel stroom terug? Dan is een dynamisch energiecontract onvoordeliger. De kale uurprijs staat bij dit type contract namelijk gelijk aan de terugleververgoeding. Als die negatief is, zul je moeten betalen voor terugleveren.

Bekijk dynamische energiecontracten

Bron: Keuze.nl
Energie
Foto van Alice

Geschreven door

Alice van den Berg

Energie expert

Alice duikt dagelijks in de wereld van vaste lasten. Ze schrijft veel over belangrijke ontwikkelingen op het gebied van energie. Ze schrijft over de impact van veranderingen op de energierekening.

Meer over Alice

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team