Nieuws   Energie  
Afbeelding van zonnepanelen installeren op dak

Na energieleverancier wil nu ook netbeheerder kosten rekenen voor zonnepanelen

Gepubliceerd op: 30 mei 2024

Wie dacht dat we nu wel klaar waren met terugleverkosten, nu die door vrijwel iedere leverancier ingevoerd zijn, komt bedrogen uit. Netwerkbeheerder Enexis pleit vandaag in het AD voor het rekenen van dubbele kosten voor huishoudens met zonnepanelen en laadpalen.

Huishoudens met zonnepanelen en laadpalen belasten het elektriciteitsnet een stuk zwaarder dan huishoudens die ze niet hebben. Afgelopen maanden heeft vrijwel iedere energieleverancier een vorm van terugleveringskosten ingevoerd om zo de extra kosten die ze maken meer bij de klanten met zonnepanelen neer te leggen.

Maar niet alleen energieleveranciers hebben hier last van. Ook de netbeheerders, die verantwoordelijk zijn voor de stroomkabels en de huisaansluitingen, maken extra kosten voor deze klanten. De komende jaren moet het stroomnet op veel plekken uitgebreid worden en hier moet veel voor geinvesteerd worden.

Oproep van Enexis

Netbeheerder Enexis pleit vandaag in het AD om de netbeheerkosten te verdubbelen voor huishoudens met zonnepanelen of laadpalen. Operationeel directeur en hoogleraar Han Slootweg: “In het verleden waren de verschillen in elektriciteitsverbruik niet zo groot. Misschien had iemand in een groot huis een grotere tv en een vaatwasser en moest degene in een appartement het zonder vaatwasser doen. Maar de onderlinge verschillen in elektriciteitsverbruik zijn nu volledig uit de pas gaan lopen, het is hoog tijd dat we het over de tarieven gaan hebben. Het is eerlijker om de mensen die de kosten veroorzaken te laten betalen.”

Enexis vind het niet langer verdedigbaar dat huishoudens die het elektriciteitsnet veel zwaarder belasten evenveel netwerkkosten betalen als huishoudens die dat niet doen. Slootweg: “Wat ons betreft mag die veelgebruiker wel het dubbele betalen, en degene die een traditioneel verbruik heeft de helft.”

Overigens wordt er op dit moment al een onderscheid gemaakt tussen zwaardere verbruikers en normale consumenten. Dit wordt bepaald door de zwaarte van de aansluiting, waarbij 3x25A voor normale huishoudens de goedkoopste aansluitingsvariant is. Voor een zwaardere aansluiting gelden hogere netbeheerkosten. Maar in dit model wordt niet bekeken op welke momenten het stroomnet belast wordt, en gelden geen extra kosten voor aansluitingen met zonnepanelen of een laadpaal.

Politiek is aan zet

Netbeheerders zoals Enexis zijn niet volledig vrij om hun eigen tarieven te betalen. Omdat er tussen de netbeheerders geen concurrentie is, stelt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) jaarlijks een maximumtarief vast en zijn er veel regels over de kosten. Enexis kan dus niet zomaar een dubbel tarief gaan vragen aan grootverbruikers.

Wel heeft het bedrijf de kwestie aangekaart bij de ACM. Uiteindelijk zal de politiek een beslissing hierover moeten nemen voordat de ACM goedkeuring kan verlenen.

Het is moeilijk te zeggen of hier politiek draagvlak voor is. De nieuwe coalitie verraste enkele weken geleden vriend en vijand met de abrupte afschaffing van de salderingsregeling, wat de coalitiepartijen op veel kritiek kwam te staan. Tegelijkertijd moet er de komende jaren veel geïnvesteerd worden in het stroomnetwerk. Een deel van de investeringskosten neerleggen bij grootverbruikers is niet geheel onredelijk.

Bron: Keuze.nl
Energie
Foto van Geert

Geschreven door

Geert Wirken

Energie expert

Geert Wirken is al meer dan 10 jaar onze energie-expert. Hij is bekend van interviews in de Telegraaf, AD en FD. Ook live is hij te gast op de radio en tv. Zijn expertise was bijvoorbeeld te zien bij 538 en 1Vandaag.

Meer over Geert

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team