Nieuws   Energie  
Meerdere energieleveranciers: geen vaste contracten meer voor bezitters zonnepanelen

Meerdere energieleveranciers: geen vaste contracten meer voor bezitters zonnepanelen

Gepubliceerd op: 21 maart 2024

Uit onderzoek van Keuze.nl blijkt dat meerdere energieleveranciers sinds deze maand geen vaste contracten meer aanbieden aan groepen huishoudens met zonnepanelen. Eigenaren van zonnepanelen in één van de 755.000 gasloze woningen zijn aangewezen op variabele maandcontracten.

Energiereus Eneco is één van die energieleveranciers. Woningen die een ‘alleen stroom’-contract willen afsluiten krijgen daarom onderstaand scherm te zien:

Eneco-fout


Huishoudens met een slimme meter kunnen online nog wel een dynamisch contract met uurtarieven afsluiten. Een één- of meerjarig contract met vaste tarieven is echter niet meer mogelijk.

Alleen als je minder verbruikt dan je zonnepanelen opwekken krijg je nog een éénjarig contract. Dat is echter ongebruikelijk: huishoudens hebben vaak een zonnepaneel installatie die jaarlijks net wat meer opwekt dan hun verbruik.

Deze maatregel heeft een groot effect voor bezitters van ‘nul op de meter’-woningen en woningen die op een andere manier dan gas hun huis verwarmen, bijvoorbeeld door een warmtenet.

Deze leveranciers geven geen vaste contracten meer bij alleen stroom:

  • Eneco: Als je zonnepanelen meer opwekken dan dat je verbruikt
  • Oxxio: Als je zonnepanelen meer opwekken dan dat je verbruikt
  • Pure Energie: Als je zonnepanelen meer opwekken dan dat je verbruikt. Dit ook bij een aansluiting van stroom en gas.


Alleen stroom: welke huishoudens zijn dit?

Dit betreft woningen die niet met gas worden verwarmd. De grootste groep bestaat uit de ongeveer 450.000 woningen die aangesloten zijn op een warmtenet (zoals stadsverwarming).

Ook bijna alle nieuwbouwwoningen vallen onder de huishoudens met een ‘alleen stroom’ aansluiting. De afgelopen jaren zijn er veel 'nul op de meter'-woningen gebouwd met zonnepanelen en een warmtepomp.

Bij elkaar gaat het om ongeveer 755.000 huishoudens die gasloos zijn. In de toekomst moeten uiteindelijk alle woningen in Nederland gasloos worden: het streven van het kabinet is nul woningen met gas in 2050. Deze groep wordt de komende jaren dus nog veel groter.

Eerder al geen 3-jaar contracten en extra kosten

Energieleveranciers hebben vorig jaar al maatregelen genomen om hun aanbod voor huishoudens met zonnepanelen te beperken. Zo stopte Budget Energie, Eneco, Essent en Vattenfall met het aanbieden meerjarige contracten voor huishoudens met zonnepanelen.

Bij Budget Energie zijn de meerjarige contracten inmiddels teruggekeerd, maar nu met nieuwe ‘terugleveringskosten’. Ook welkomstbonussen zijn verdwenen voor huishoudens met zonnepanelen. Meerdere leveranciers hebben daarnaast ook hun vastrecht verhoogd voor deze huishoudens.

Wij houden een overzicht bij van alle terugleveringskosten (en extra verborgen kosten): Deze terugleverkosten rekenen energieleveranciers met zonnepanelen: compleet overzicht

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team