Nieuws   Energie  
Afbeelding van huis met zonnepanelen

Deze energieleveranciers laten hun klanten meer betalen met zonnepanelen

Gepubliceerd op: 15 augustus 2023

Niet alleen energieleveranciers Vandebron laat energieklanten met zonnepanelen extra betalen. Uit een rondgang van Keuze.nl blijkt dat nog 4 andere leveranciers hun aanbod duurder maken voor klanten met zonnepanelen. Dit zien we nu al terug in het aanbod in prijsvergelijkers, maar ook bij leveranciers zelf.

De kosten voor het terugleveren van stroom nemen toe

Energieleveranciers worstelen met de steeds grotere hoeveelheid stroom die wordt teruggeleverd aan het stroomnet, nu het aantal huishoudens met zonnepanelen in rap tempo groeit. De kosten die leveranciers moeten maken om stroom terug te leveren aan het net nemen namelijk ook in snel tempo toe.

Enerzijds heeft dat te maken met de toenemende overbelasting van het stroomnet op veel plekken, op momenten dat er meer stroom wordt opgewekt dan noodzakelijk. Anderzijds moeten energieleveranciers deze overtollige stroom tegen lage tarieven verkopen op de energiemarkt.

Zonnepanelen eigenaren gaan zelf meer betalen

Voorheen betaalden alle energieklanten mee aan de kosten voor het terugleveren van stroom van klanten met zonnepanelen, maar dat lijkt nu te veranderen om de verdeling van de kosten anders te gaan spreiden.

Steeds meer energieleveranciers laten nu hun klanten met zonnepanelen extra betalen voor de teruglevering, waardoor hun energiecontracten duurder uitpakken dan van niet-zonnepanelen eigenaren.

Deze energieleveranciers passen hun aanbod aan met zonnepanelen

De volgende energieleveranciers maken hun aanbod duurder voor klanten met zonnepanelen:

  • Vandebron
  • Budget Energie
  • Coolblue Energie
  • Innova Energie
  • Mega

Hoe energieleveranciers de extra kosten voor het terugleveren verrekenen met hun klanten verschilt per energieleverancier.

Zo gaat Vandebron werken met ‘vaste terugleverkosten’ stellen zij op hun website. Klanten met zonnepanelen gaan een vast bedrag betalen voor het terugleveren van stroom op het moment dat je méér stroom opwekt dan je verbruikt. Dit wordt een aparte prijscomponent op de energierekening.

Van de andere energieleveranciers die extra kosten gaan rekenen passen Budget Energie, Innova Energie en Mega hun cashback aan voor nieuwe klanten. Klanten met zonnepanelen krijgen geen cashback meer, terwijl de cashback wel beschikbaar is voor klanten zonder zonnepanelen. Dit gaat vaak om cashbacks tussen de € 150,- tot € 200,- op jaarbasis. Coolblue Energie daarnaast rekent verhoogde vaste leveringskosten.

Deze maatregelen hebben het gevolg dat energieklanten met zonnepanelen minder voordeel halen uit de opbrengst van hun zonnepanelen. Om hoeveel dat precies gaat verschilt per leverancier en de manier waarop zij de kosten doorberekenen.

Op basis van onze energie prijsvergelijker en het aanbod op de eigen site zien wij nu al de volgende prijsverschillen voor energieklanten met zonnepanelen:

  • Vandebron: rekent vaste terugleverkosten (€ 4,- tot € 46,- per maand, afhankelijk van hoeveel je teruglevert)
  • Budget Energie: geeft geen cashback (€ 190,- per jaar)
  • Coolblue Energie: rekent hogere vaste leveringskosten (van € 7,10 naar € 11,89, € 57,50 per jaar)
  • Innova Energie: geeft geen cashback (€ 150,- per jaar)
  • Mega: geeft geen cashback (€ 180,- per jaar)

Energieklanten met zonnepanelen doen er goed aan in hun situatie te gaan energie vergelijken om te zien wie in hun situatie de minste extra kosten in rekening brengt.

Niet alleen is de hoogste terugleververgoeding van belang, maar dus juist het totale kostenplaatje op basis van (vaste) leveringstarieven en een eventuele cashback.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team