Nieuws   Energie  
Belangrijkste Prinsjesdag maatregelen in de energiemarkt op een rij

Belangrijkste Prinsjesdag maatregelen in de energiemarkt op een rij

Gepubliceerd op: 22 september 2022

Dit jaar is Prinsjesdag een bepalende dag voor de maatregelen die het kabinet heeft opgesteld ten opzichte van de energiemarkt. De nieuwe veranderingen zullen een grote impact hebben. Wij zetten in dit artikel alle belangrijke veranderingen op een rij.

Stijgende energiekosten remmen door prijsplafond

Update prijsplafond energie 04-10-2023
Vandaag heeft de overheid de definitieve invulling van het prijsplafond voor consumenten en kleinverbruikers bekend gemaakt dat in gaat per 1 januari 2023.

De aanpassingen zijn als volgt:
- Het verbruiksplafond voor stroom gaat van 2400 kWh naar 2900 kWh per jaar
- Het verbruiksplafond voor gas blijft 1200 m3 per jaar
- Het prijsplafond voor stroom gaat van € 0,70 ct per kWh naar € 0,40 ct per kWh
- Het prijsplafond voor gas gaat van € 1,50 per m3 naar € 1,45 per m3
- Huishoudens aangesloten op het warmtenet betalen € 47,39 per Gigajoule
- Daarnaast krijgen alle huishoudens een compensatie op de energierekening in november en december van € 190,- per maand

Om de torenhoge enegierekening een halt toe te roepen wil het kabinet vanaf 1 januari 2023 een tijdelijk prijsplafond inzetten voor elektriciteit en gas. Er gaat een maximumtarief gelden voor je energieverbruik tot 1200 m3 gas en 2400 kWh stroom.

Dit is gebaseerd op het gemiddelde energieverbruik. Verbruik je méér dan deze 1200 m3 gas en 2400 kWh stroom? Dan betaal je voor al je verbruik boven dit plafond wel het normale tarief van je leverancier.

Over het prijsplafond

De exacte bedragen voor het prijsplafond staan nog niet vast. Verwacht wordt nu dat het prijsplafond € 1,50 per kuub gas en € 0,70 kWh voor stroom zal zijn. In een gunstig geval kunnen de tarieven nog iets lager uitvallen.

De verlaagde tarieven zullen officieel per 1 januari 2023 worden ingezet, maar vanaf 1 november 2022 is er met de leveranciers al een overeenkomst afgesproken waarin de termijnbedragen worden verlaagd.

Vergeleken met voorgaande jaren blijven de energieprijzen hoog, maar komen ze door het prijsplafond zeker lager te liggen ten opzichte van de huidige tarieven (voor nieuwe klanten). Die nu prijzen reiken nog steeds tot ver boven de €3,- voor gas en tot ruim € 0,50 voor stroom.

Door het prijsplafond wordt de btw-verlaging van 2022 niet doorgezet. Voorheen is dit van 21% naar 9% gedaald, maar met ingang van 2023 zal dit niet meer gelden. Wel komt er een verlaging op de energiebelasting voor gas en elektriciteit. Op gas zal de energiebelasting dalen naar 6,31 cent/m3 en elektriciteit zal dalen naar 7,06 cent/kWh.

Gewerkt wordt aan een prijsplafond voor iedereen

Verder wordt ook nog gekeken naar oplossingen voor mensen met stadswarmte, mensen die volledige elektrisch zijn gegaan, vanwege verduurzaming, en mensen die vanwege een handicap aan huis gebonden zijn en veel energie verbruiken.

De energierekening wordt opgesplitst

Door het prijsplafond wordt de energierekening komend jaar opgestplitst. Je energietarieven worden gemaximeerd tot het prijsplafond wanneer je onder het gemiddeld verbruik blijft.

Dit wordt apart op de energierekening vermeld. Een deel van de huishoudens zal boven het gemiddelde verbruik uitkomen, en betaalt voor dat deel het geldende markttarief.


Nieuwe vaste energiecontracten binnenkort weer mogelijk

Wat verder duidelijk is geworden is dat de overheid grote energieleveranciers gaat verplichten om meerjarige energiecontracten aan te bieden. Dit biedt meer zekerheid voor een vast termijnbedrag waardoor huishoudens niet onverwacht met hoge kosten zitten.

Door deze maatregel kun je weer een vast contract kiezen. Daarmee wordt je energierekening voorspelbaarder dan nu, omdat tijdens de looptijd van een vast contract de tarieven niet veranderen.

Overstapboete gaat omhoog

Een nadeel is dat het kabinet de overstapboete gaat verhogen. Het wordt daardoor een stuk duurder om tijdens de looptijd van een vast energiecontract, je contract op te zeggen en over te stappen naar een andere energieleverancier. Iets om op te letten dus.

Deze maatregel wordt genomen om het financiële risico voor energieleveranciers te verkleinen. Zolang je tijdens de looptijd van een vast contract niet opzegt, zal je hier geen last van ondervinden.


Gemiddeld huishouden zal gemiddeld € 190 aan energiekosten besparen

Het kabinet heeft een schatting gemaakt waaruit blijkt dat een gemiddeld huishouden zo’n €190,- in de maand gaat besparen aan energiekosten. Het is belangrijk dat je deze winter nog steeds zuinig bent met het verbruik van gas en stroom.

Heb je nu een energie contract nodig? Dan kun je het beste energie vergelijken met onze vergelijker.


Vangnet voor hoge nood

De overheid heeft zo’n 50 miljoen euro uitgetrokken als noodfonds voor huishoudens die hun energierekening niet kunnen bekostigen. Ook blijft de eerdere mogelijkheid voor sociale minima om een eenmalige energiesubsidie aan te vragen van € 1300,- gelden. Daarnaast mogen energieleveranciers deze winter geen wanbetalers afsluiten.

Ook blijft de eerdere mogelijkheid voor sociale minima om een eenmalige energiesubsidie aan te vragen van € 1300,- gelden. Daarnaast mogen energieleveranciers deze winter geen wanbetalers afsluiten.


Hoe kan ik het beste mijn energie regelen?

Binnenkort verwachten wij dat er meer opties zullen komen voor het afsluiten van energiecontracten. Doordat tarieven gaan dalen en er weer toegang is tot vaste contracten is het belangrijk dat je goed inzicht hebt in de beste keuze.

Om goed op de hoogte te blijven bieden wij jou gratis de mogelijkheid om een energie alert te krijgen zodra er belangrijke veranderingen zijn in de markt. Meld je daarom aan, en mis geen belangrijke ontwikkelingen.

Update februari 2023: Er zijn weer goedkope energiecontracten beschikbaar. Gebruik onze energievergelijker om te zien hoeveel jij kunt besparen.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team