Welke internet provider levert welk type internetverbinding?

Welke provider levert welk type internetverbinding? Dat laten we je zien.

ProviderDSL internetKabel internetGlasvezel internet

KPN

Ziggo

T-Mobile

Tele2

Online.nl

Buget Alles in 1

Oxxio

XS4ALL

Youfone

Caiway

Open- en gesloten netwerken

Hoe komt het dat de ene provider wel kabel levert en een andere provider niet? Dat heeft te maken met of de verbindingen een open-netwerk zijn, of niet. Op een open-netwerk mogen ook andere internetproviders hun diensten aanbieden dan de eigenaar van het netwerk. De DSL- en glasvezelnetwerken zijn opgesteld, het kabelnetwerk niet.

Hoewel KPN de eigenaar is van het enige en landelijke DSL-netwerk, maken de andere providers die DSL-internet leveren gebruik van het DSL-netwerk van KPN. Voor glasvezel zijn er meerdere netwerken waarover providers hun diensten leveren. De grootste aanleggers zijn KPN en T-Mobile, met beide een eigen glasvezelnetwerk. Van het glasvezelnetwerk van KPN maken ook andere providers gebruik, T-Mobile gebruikt zijn eigen netwerk.

Kabel internet is het enige type internetverbinding met een gesloten netwerk. Ziggo is daarmee de enige landelijke provider die kabel internet aanbiedt en daarmee een monopolie heeft op kabel internet. Dat is nadelig voor de prijs. Kabel internet is om die reden relatief duur. Omdat kabel ook (nog) regionaal wordt aangeboden, biedt provider Caiway op sommige postcodes nog kabel internet aan. Op termijn zal Caiway hiermee stoppen en helemaal overgaan op glasvezel.

Welke internet provider levert welk type internetverbinding?