Wat zijn je rechten als consument bij een tussentijdse prijswijziging?

Krijg je te maken met een tussentijds prijsaanpassing? Dan is dat natuurlijk niet leuk. Dacht je een goede deal te hebben voor je internetabonnement, worden de prijzen halfverwege het jaar aangepast. Wat zijn eigenlijk je rechten als consument?

Als je contractvrij bent mag je altijd overstappen

Ben je al contractvrij of is je contract stilzwijgend verlengd na 12 maanden, dan kun je gewoon gaan internet vergelijken en overstappen met de gratis overstapservice.

Zit je al langer dan 12 maanden bij dezelfde provider? Dan ben je namelijk contractvrij en kun je op ieder moment overstappen. Je maakt automatisch gebruik van de overstapservice, waarbij je nieuwe provider je oude contract voor je opzegt. Lekker geregeld! Houdt er wel rekening mee dat je een maand opzegtermijn hebt.

Mag mijn provider de prijzen tussentijds aanpassen?

Ja, dat mag. Je bent met het aangaan van je contract namelijk akkoord gegaan met de algemene voorwaarden van je internet provider waarin staat dat deze tussentijds een inflatiecorrectie mag doorvoeren.

Bedraagt de prijsaanpassing minder dan, of evenveel als de inflatiecorrectie? Dan hoeft je provider jou hier niet persoonlijk over te informeren, en mag deze wijziging dus gewoon doorvoeren.

Prijsaanpassing groter dan de inflatiecorrectie

Is de prijsaanpassing die je provider wil doorvoeren groter dan de inflatiecorrectie, als gevolg van bijvoorbeeld extra investeringen in het netwerk? Dan mag je provider deze alleen aan jou doorvoeren als ze je hier op tijd – uiterlijk één maand van tevoren - persoonlijk over informeren.

In dat geval is een algemene mededeling niet voldoende. Je hoort hierover persoonlijk bericht te krijgen, per e-mail of brief. In deze brief moeten een aantal dingen staan vermeld:

  • Wat je rechten zijn met betrekking tot kosteloos opzeggen
  • Tot welke datum je uiterlijk kosteloos mag overstappen (deze datum ligt altijd vóór 1 juli)

Mag ik mijn contract opzeggen als mijn provider de prijzen tussentijds verhoogt?

Ja, dat mag mits je persoonlijk bericht hebt gehad over de prijsaanpassing. Daarover moet je dus persoonlijk bericht krijgen.

Heb je geen brief of e-mail ontvangen? Dan verhoogt je provider de prijzen voor jouw abonnement niet, of niet méér dan de inflatiecorrectie. Daarover hoeven ze je niet te informeren.

De meesten doen dat ook niet. In dat geval mag je niet kosteloos overstappen, omdat je hiervoor hebt getekend. Let daar dus op, anders pleeg je contractbreuk.

Zelf je contract opzeggen bij een tussentijdse ontbinding

Wil jij gebruik maken van het recht om je abonnement kosteloos tussentijds te ontbinden? Dan zul je wel zelf je contract moeten opzeggen en kun je geen gebruik maken van de gratis overstapservice. Goed om daar rekening mee te houden dus.

Wat zijn je rechten als consument bij een tussentijdse prijswijziging?