Nieuws   Energie  
Waarom is gas zo duur?

Waarom is gas zo duur?

Gepubliceerd op: 21 oktober 2023

In de zomer van 2022 werden er recordhoogtes aangetikt voor de gasprijs. Na een rustige zomer dit jaar, is de gasprijs de afgelopen weken weer volop in beweging. Wat zorgt voor deze schommelingen in de gasprijs en waarom is de gasprijs juist nu weer zo hoog?

Dit is van invloed op de gasprijs

Momenteel betaalt de consument tussen de €1,30 en €1,40 voor een m3 gas. Wat zijn de factoren die van invloed zijn op de gasprijs die je betaalt?

Het moment van het inkopen van gas

Een groot deel van het gas wordt ingekocht op de beurs. Soms kopen energieleveranciers dit in om haast ook gelijk te verkopen, maar hier kan ook een tijdje tussen zitten. Hierdoor kan het zijn dat een hoge gasprijs op de beurs, pas later meegenomen wordt in de consumentenprijzen voor gas.

Vraag en aanbod naar gas

Gasprijzen, en zo ook de beursprijzen, worden weer bepaald door een stukje vraag en aanbod. Voor de vraag naar gas wordt gebruik gemaakt van data van voorgaande jaren. Echter door een milde winter kan het verbruik een stuk lager uitvallen, is er juist een strenge winter dan zal er juist weer meer verbruikt worden dan verwacht. De vraag naar gas moet naast het aanbod van gas worden gezet. Naast de beurs verwerven energieleveranciers ook gas door het zelf op te wekken of door het op te kopen vanuit andere landen.

Het opwekken van gas in Groningen is per oktober gestopt, alleen in noodsituaties wordt hier nog gas opgewekt. Op andere plekken binnen Europa wordt nog wel volop gas opgewekt. Naast de opwekking van gas binnen Europa, wordt er ook actief gas ingevoerd vanuit andere landen. Veel van het gas komt uit Noorwegen vandaan maar we verschepen ook steeds meer LNG (vloeibaar gas) naar Nederland.

Geopolitieke gebeurtenissen

Doordat we een groot deel van ons gas uit het buitenland halen, zijn we ook afhankelijk van gebeurtenissen binnen deze landen. Neem de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, door deze situatie schoten de gasprijzen in de zomer van 2022 door het dak heen. Toen werd er op de beurs een prijs van €300 per Megawatuur gevraagd, wat resulteerde in een gasprijs van bijna €4 euro per m3 voor consumenten.

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is nog steeds gaande, waardoor we minder gas uit Rusland halen dan voorheen. Momenteel speelt de onrust in Israël ook een grote rol in de stijging van de gasprijs van de afgelopen weken. Maar ook een lekkage in de pijpleiding tussen Finland en Estland en stakingen in Australië, hebben invloed op de huidige gasprijs.

Wat te doen met de huidige gasprijs?

Momenteel liggen de gasprijzen op de beurs rond de €50 per Megawatuur en betalen consumenten hiermee dus tussen de €1,30 en €1,40 per m3 gas. De prijzen liggen hiermee weer een stuk hoger dan aan het begin van de maand, toen de megawatt prijs nog rond de €36 bedroeg. Wat de prijs de komende weken gaat doen, is niet te voorspellen. Dit is dus sterk afhankelijk van wat het weer de komende tijd gaat doen maar vooral ook van de gebeurtenissen in de wereld.

Gasprijs op de Dutch TTF-beurs

Wil je de zekerheid van de huidige tarieven, dan is het verstandig om een vast contract af te sluiten. Zo ben je, voor de looptijd van je contract, niet afhankelijk van schommelingen op de gasmarkt. Kijk in de vergelijker, welke energieleverancier voor jou het goedkoopste is.

Direct energie vergelijken

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team