Nieuws   Energie  
Kabinet gevallen: Wat betekent dit voor mensen met zonnepanelen?

Kabinet gevallen: Wat betekent dit voor mensen met zonnepanelen?

Goed nieuws voor eigenaren van zonnepanelen: het ziet ernaar uit dat de gunstige regeling voor mensen met zonnepanelen, de salderingsregeling, voorlopig blijft bestaan.

De salderingsregeling stelt mensen in staat om de stroom die ze met hun zonnepanelen opwekken, maar niet gebruiken, terug te verkopen aan het stroomnet. Het bijzondere is dat ze voor deze teruggeleverde stroom net zoveel geld krijgen als de prijs die ze betalen voor de stroom die ze verbruiken.

Maar nu het kabinet is gevallen zal er vooral onduidelijkheid komen over de toekomst.

Politieke verschuivingen

Voor afgelopen juni waren er in de eerste kamer, de plek waar besloten wordt over dit soort regelingen, genoeg politici die vonden dat de salderingsregeling moest stoppen. Maar nu zijn er nieuwe politici in de eerste kamer gekomen en de grootste partij daar, de BoerBurgerBeweging (BBB), wil dat de regeling blijft zoals hij is.

En dat wordt nog ingewikkelder omdat het kabinet is gevallen. Alle onderhandelingsruimte die de coalitiepartijen hadden is daarmee namelijk weg. De BBB doet het ook in de peilingen van de tweede kamer erg goed. De verwachting is dat ze dus voorlopig geen reden zien om met de coalitiepartijen te onderhandelen.

Wat nu?

Dat is op dit moment nog onduidelijk. Rob Jetten, de minister die over klimaat en energie gaat, moet een nieuw plan maken waar genoeg politici mee instemmen. Als dat niet lukt, dan blijft de salderingsregeling zoals hij nu is. De kans dat hij eruit gaat komen met de nieuwe eerste kamer en het inmiddels afgetreden kabinet is niet erg waarschijnlijk.

Meer duidelijkheid komt er waarschijnlijk pas na de verkiezingen, als er een nieuw kabinet is.

Wat betekent dit voor jou?

Onze verwachting is dat zonnepaneelbezitters zeker tot en met 2025 nog onbeperkt gebruik kunnen maken van de huidige regeling. Dat betekent dat je nog een paar jaar zorgeloos kunt profiteren van de voordelen van je zonnepanelen en de salderingsregeling. Ook daarna is het de vraag hoe de plannen van een nog te vormen nieuwe regering eruit gaan zien.

Tot die tijd zullen zonnepaneel eigenaren blij zijn: de huidige salderingsregeling blijft namelijk een erg gunstige regeling.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team