Nieuws   Internet  
Grootschalige aanleg van glasvezel schudt de prijzen van internetabonnementen op

Grootschalige aanleg van glasvezel schudt de prijzen van internetabonnementen op

Gepubliceerd op: 02 november 2022

Glasvezel komt in steeds meer steden in Nederland beschikbaar en dit zorgt voor veel concurrentie op de markt. Uit cijfers van Keuze.nl blijkt dat internetproviders nu hoge kortingen geven op internetabonnementen oplopend tot € 132,- per jaar, voor nieuwe klanten. Vaste klanten daarentegen betalen € 22,- per maand meer voor hun internetabonnement. Volgens experts lijkt er een ware ‘prijzenoorlog’ tussen de providers te zijn ontstaan.

In de afgelopen 3 maanden hebben KPN en Glaspoort 34.000 glasvezelaansluitingen aangelegd. Ook andere glasvezelaanbieders zoals DELTA Fiber en Open Dutch Fiber (ODF) hebben dit jaar een groot aantal glasvezelaansluitingen uitgerold. DELTA Fiber meldde in mei 2022 dat ze 1 miljoen adressen hebben aangesloten. ODF heeft dit jaar ook veel succes geboekt door onder andere bij Maastricht 24.000 huishoudens te voorzien van een glasvezelaansluiting.

Vaste klanten profiteren niet van glasvezelconcurrentie

Met de huidige inflatie zoeken steeds meer mensen naar manieren om te besparen. Internetproviders maken daar nu volop gebruik van, door nieuwe klanten abonnementen met hoge kortingen aan te bieden. Wij hebben hieronder een overzicht gemaakt van deze aanbiedingen:

Internet aanbiedingen november van 2022

Type kortingProvidersBesparing
6 maanden korting

KPN
Odido
Online.nl
Youfone

Per maand: € 14,00 tot € 22,00

Per jaar: € 84,00- tot € 132,00
3 maanden kortingZiggo
Freedom Internet
Per maand: € 15,00

Per jaar: € 45,00
CashbacksOnline.nlOngeveer € 100,00 per jaar
Cadeau aanbiedingenKPN
Online.nl
Ongeveer € 70,00 per jaar


Korting voor nieuwe klanten op basis van cijfers van november 2022 uit de Keuze.nl vergelijker

Momenteel is een 200 Mbit/s glasvezel abonnement van KPN € 30,00 per maand voor de eerste 6 maanden terwijl vaste klanten € 52,00 per maand betalen. Daarmee besparen nieuwe klanten € 22,00 per maand voor het eerste half jaar. Ook voor huishoudens zonder glasvezel zijn er momenteel veel kortingen en aanbiedingen beschikbaar. Ziggo ziet vooral veel kansen om huishoudens die nog geen mogelijkheid hebben voor glasvezel internet binnen te halen met nieuwe aanbiedingen.

“Er lijkt een ware ‘prijzenoorlog’ te zijn ontstaan tussen de internetproviders”, aldus Sander van Meggelen, internet expert bij Keuze.nl.

Toch betalen vaste klanten momenteel meer dan een half jaar geleden. Afgelopen 1 juli hebben veel internetproviders namelijk weer de prijzen omhoog verhoogd. KPN verhoogde bijvoorbeeld hun 50 Mbit/s (glasvezel en DSL) internetabonnement van € 42,50 per maand naar € 44,00. Odido had een drastischere verhoging waarbij nieuwe klanten € 5,00 meer betalen voor internetabonnement en € 15,00 p.m. meer als klanten hun Odido internetabonnement op het netwerk van KPN hebben.

Er is ook een aantal providers die na 7 juli juist goedkoper zijn geworden. Freedom Internet deed niet mee aan de prijsverhoging en heeft in plaats daarvan hun abonnementen met 1 Gbit/s juist € 5,00 goedkoper gemaakt. Ook Online.nl heeft zijn glasvezelabonnementen ook in prijs verlaagd . In oktober is hun 200 Mbit/s abonnement van € 49,00 p.m. naar € 45,50 p.m. verlaagd.

Mogelijke aanpassing toetredingsovereenkomst kan leiden tot sterkere prijsconcurrentie

Veel providers die via het KPN-glasvezelnetwerk internet diensten leveren, lieten onlangs weten niet volledig tevreden te zijn met de toetredingsovereenkomst van afgelopen 26 augustus tussen KPN, Glaspoort en de ACM. De overeenkomst heeft als doel ‘gezonde concurrentie’ op de glasvezelmarkt bevorderen door middel van bindende afspraken over de toegangsvoorwaarden tot het glasvezelnetwerk, waaronder de toegangsprijzen. Naast problemen met het glasvezelnetwerk, is ook onvrede over het uitfaseren van het kopernetwerk.

Een nieuwe marktanalyse van de ACM is daarom niet uitgesloten. Dit leidt eventueel tot nieuwe regels voor toetreding tot het glasvezelnetwerk. Dit zou kunnen betekenen dat het KPN-glasvezelnetwerk alsnog volledig opengesteld moet worden. Dat betekent dat de ACM in de toekomst afspraken gaat maken met alle partijen die over dit netwerk zullen gaan leveren. Dit zal impact hebben op de abonnementsprijzen en kortingen die providers mogen doorvoeren.

Wat is nu het verstandigste om te doen?

Door de hoge energiekosten en de inflatie is het belangrijker dan ooit voor huishoudens om te besparen op hun maandelijkse kosten. Hoewel de energieprijzen binnenkort weer iets naar beneden zullen gaan door de energiecompensatie en het prijsplafond zijn huishoudens nog steeds duur uit. Volgens cijfers van het CBS waren de kosten voor boodschappen van september naar oktober met 14,5% gestegen. Supermarktdirecteuren hebben ook aangegeven dat producten door de huidige energiecrisis en de hogere transportkosten mogelijk hun prijzen met 10% tot 20% omhoog zullen doen. Daarom is het nu belangrijker dan ooit dat consumenten besparen op hun vaste lasten.

Gemiddeld is een huishouden € 50,00 per maand kwijt aan internet. Bijna iedereen in Nederland maakt gebruik van internet en is bijna elke dag online. Volgens het CBS maakte in 2019 ongeveer 97% van alle Nederlanders gebruik van internet. Uit hetzelfde onderzoek kwam naar voren dat 88% van alle Nederlanders dagelijks online is. Omdat het voor zoveel mensen essentieel is om dagelijks online te zijn is het belangrijk om daar te kijken hoeveel je kan besparen. Als je kijkt naar de huidige internetaanbiedingen voor 6 maanden besparen deze consumenten jaarlijks tientallen euro’s. Hierdoor zijn nieuwere klanten voordelig uit dan als ze bij dezelfde provider blijven zitten.

Bron: Keuze.nl
Internet

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team