Nieuws   Energie  
Mannen plaatsen zonnepanelen op dak

Budget Energie: “Ook onbalanskosten tellen mee voor saldeerkosten”

Gepubliceerd op: 16 februari 2024

Budget Energie reageert op onze berekening over de kosten die een energieleverancier maakt voor salderen van zonnestroom.

Afgelopen dinsdag hebben wij berekend welke kosten een energieleverancier maakt voor salderen. Vandaag reageert Budget Energie op onze berekening.

Hoe zat het ook alweer met salderen?

Door te salderen verdien je als consument sneller je zonnepanelen terug: je mag namelijk de stroom die je opgewekt hebt wegstrepen tegen de stroom die je afneemt.

Leveranciers maken daar extra kosten voor doordat de stroom die je teruglevert minder waard is dan de stroom die ze in moeten kopen op het moment dat je stroom gebruikt.

Ook onbalanskosten tellen mee

Wij hadden dinsdag uitgerekend dat een leverancier voor een gemiddeld huishouden 126 euro extra kosten heeft. In onze berekening hebben we uitsluitend het verschil tussen de inkoop- en verkoopprijzen gebruikt.

Budget Energie geeft echter aan dat de onbalanskosten ook meetellen als extra kosten voor klanten met zonnepanelen.

Onbalanskosten zijn de kosten die een energieleverancier moet betalen aan de netbeheerder wanneer vraag en aanbod niet in balans zijn. Doordat de productie van energie met zonnepanelen minder stabiel en voorspelbaar is dan met een traditionele centrale, zijn deze kosten toegenomen.

Deze kosten hadden wij in onze berekening niet meegenomen, omdat het lastig is om hier een bedrag voor uit te rekenen: deze bereking is erg complex en je moet er veel aannames voor doen.

80 euro per jaar extra kosten

Budget Energie liet ons weten dat zij voor klanten met zonnepanelen ongeveer 80 euro onbalanskosten hebben. Dit komt dus bovenop de extra kosten die wij dinsdag al berekend hadden.

Verder wijst Budget Energie er op dat de extra kosten die wij berekend hadden inclusief btw zijn. Een deel van deze kosten is dus belasting (21%). Omdat je over je hele energierekening btw betaalt hebben wij inclusief deze kosten gerekend.

Transparantie

Wij vinden het heel fijn dat Budget Energie meehelpt met meer inzicht en transparantie in de discussie over salderen, die toch al ingewikkeld is: ingewikkelde materie en soms tegengestelde belangen.

Hoewel salderen de komende jaren nog zal blijven bestaan na de stemming in de Eerste Kamer, denken we dat hier voorlopig nog zeker niet het laatste woord over gezegd is.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team