Nieuws   Energie  
ANWB Energie review dynamisch contract

ANWB Energie review: mijn ervaring met deze dynamische leverancier

Gepubliceerd op: 20 februari 2024

Werkzaam bij Keuze.nl weet ik aardig wat van energie en andere markten. Maar hoe is mijn eigen ervaring met een leverancier of provider? In dit artikel deel ik mijn ervaring met dynamische energieleverancier ANWB, waar ik zo’n acht maanden klant ben geweest met een energiecontract met alleen stroom.

Wat ik vind van ANWB Energie

Ik beveel ANWB Energie als dynamische leverancier aan. Zeker wanneer jij, net als ik, bewust omgaat met je energieverbruik en dit kunt aanpassen naar een moment op de dag dat de tarieven goedkoop zijn.

Voordelen
  • Regelmatig goedkope tarieven
  • Soms zelfs gratis stroom
  • Goede communicatie via mail
  • Makkelijke overstap
Nadelen
  • De app kan verbetering gebruiken

Eerst even kort over dynamische energiecontracten

Bij een dynamisch energiecontract betaal je vaste abonnementskosten en veranderen daarnaast de tarieven voor gas dagelijks en voor stroom zelfs elk uur. Welke tarieven je betaalt maakt de leverancier een dag van te voren bekend in de app. Een dynamisch contract kan dus goedkoop zijn als je jouw energieverbruik kunt aanpassen naar de goedkope momenten.

Het kan zijn dat een dynamisch contract voor jou niet de goedkoopste optie is. Gebruik daarom altijd onze energie vergelijker om te checken wat voor type energiecontract het beste bij jouw situatie past.

Mijn situatie
In mijn geval kwam een dynamisch contract als goedkoopste optie uit de vergelijker. Ik woon samen met mijn partner in een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning met stadsverwarming. Hierdoor hoefde ik bij ANWB alleen stroom af te nemen. Nadat ik had vergeleken, was het afsluiten van een energiecontract bij ANWB zo geregeld.

Mijn ervaring met de wisselde tarieven per uur

Vanaf het moment dat mijn contract was ingegaan, hield ik de ANWB app dagelijks in de gaten. Zo bepaalde ik de momenten waarop het voordelig was om mijn wasmachine, droger en vaatwasser aan te zetten. Omdat een dynamisch contract voor mij nieuw was, was ik bang dat mijn energierekening enorm hoog zou zijn als ik niet op mijn verbruik zou letten.

Na een tijdje merkte ik dat mijn verbruik aan het einde van de maand in euro’s erg mee viel. Vanaf dat moment heb ik minder in de app gekeken en ben ik ook wasjes gaan draaien op momenten dat de stroom duurder was. Ook omdat dit vaak beter uitkwam in mijn planning. Maar door ons lage energieverbruik was dit aan het einde van de maand niet heel veel duurder.

Goedkopere tarieven in de zomer dan in de winter

Afgelopen zomer was de stroom vaak aan het begin van de middag het goedkoopst. Zo vroeg ANWB afgelopen juni ‘s middags tussen de € 0,00 en € 0,04 per kWh (excl. btw). In de avonduren was dit zo’n € 0,12 tot € 0,18 per kWh (excl. btw).

Richting de winter veranderden de tarieven. Ik merkte dat er juist s’ avonds en ‘s nachts goedkopere tarieven waren dan overdag. Begin december vroeg ANWB aan het einde van de middag bijvoorbeeld € 0,28 per kWh (excl. btw).

Ondanks het flinke verschil tussen deze zomer en winter tarieven, liggen de tarieven die ANWB bij dit dynamische contract hanteert lager dan wanneer ik een contract met vaste energietarieven zou hebben bij een andere leverancier.

Gratis stroom

Wat ik als positief heb ervaren bij dit dynamische contract is dat je op sommige momenten kunt profiteren van 'gratis' stroom.

Ik kreeg regelmatig mailtjes van ANWB met daarin een datum waarop zij gratis stroom aanbieden. Dit is dan bijvoorbeeld omdat er veel wind is voorspeld en de windturbines veel energie zullen opwekken. Wel komt hier altijd nog een paar cent vaste inkoopkosten en energiebelasting bij, maar dan alsnog is dit een erg goede deal.

Mijn ervaring met de ANWB Energie app

De app is niet top qua gebruiksvriendelijkheid, maar wel to-the-point. Alles wat je nodig hebt is te vinden en goed te gebruiken. De app is makkelijk om dagelijks de stroomprijs van uur tot uur te bekijken en om je verbruik aan het einde van de dag te checken.

Om mee af te sluiten

Ik heb goede ervaringen met ANWB als energieleverancier gehad. ANWB had lage tarieven en op regelmatige basis gratis stroom. Dit zorgde ervoor dat ik gemiddeld nooit meer dan € 25,- per maand ben kwijt geweest aan mijn energierekening.

Ik kan ANWB Energie aanbevelen aan kleine huishoudens in een kleine woning met relatief laag verbruik, vergelijkbaar met mijn situatie. Als je ook nog eens je verbruik kunt aanpassen op basis van de actuele tarieven, kan een dynamisch contract bij ANWB zeer voordelig zijn.

Inmiddels ben ik overgestapt naar NextEnergy, ook een dynamische leverancier. Zij bieden sinds januari 2024 lagere tarieven aan dan ANWB. Het kan dus nog voordeliger.

Bron: Keuze.nl
Energie
Foto van Monica

Geschreven door

Monica Arbeider

Energie expert

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team