Hoogste terugleververgoeding? Deze leveranciers geven fors méér

Foto van Alice
Alice
01 mei 2023
3 minuten
Alle artikelen

Nu de zon vaker doorbreekt en het voorjaar het seizoen is waarin je zonnepanelen doorgaans het meeste rendement leveren, is het slim om na te gaan bij welke energieleverancier jouw zonnepanelen het meeste opleveren. Vooral als je écht veel stroom teruglevert kan dit een behoorlijk verschil maken. Een paar leveranciers betalen een flink hogere (vaste) terugleververgoeding.

Terugleververgoeding

Ruime verschillen in terugleververgoeding

Nu de stroomprijzen sinds begin 2023 al een tijd lang dalen tot in bijna alle gevallen onder het prijsplafond, zien we ook de terugleververgoeding veranderen. En dat leidt tot behoorlijke verschillen tussen leveranciers.

Teruglevertarief per kWh bij alle leveranciers:


Hoogste terugleververgoeding top 5

De volgende leveranciers hebben op dit moment de hoogste terugleververgoeding.

EnergieleverancierTerugleververgoeding per kWh
Powerpeers€ 21 ct. (vaste vergoeding)
Vattenfall€ 16,8 ct. (vaste vergoeding)
Pure Energie€ 15 ct. (vaste vergoeding)
UnitedConsumers€ 13,5 ct. (vaste vergoeding)
Engie€ 12,5 ct. (kale leveringstarief)

Teruglevergoeding tarieven mei 2023.

Op dit moment biedt Powerpeers de hoogste terugleververgoeding. De laagste terugleververgoedingen krijg je nu bij energieleveranciers Mega en Energiedirect.nl met € 5 ct. per kWh.

Het verschil tussen de hoogste en laagste terugleververgoeding bedraagt dus € 16 ct. per kWh.

Dit kan op jaarbasis een verschil van tientallen euro’s maken op je energierekening, tot mogelijk méér dan € 100,- afhankelijk van hoeveel kWh je teruglevert.

💡 Stel: je levert 600 kWh per jaar terug na salderen tegen de hoogste terugleververgoeding van € 21 ct. Dan levert dat je € 96,- op excl. btw. Zou je ‘maar’ € 5 ct. per kWh krijgen, dan levert dit je slechts € 30,- op over een heel jaar. Dat is toch een verschil van € 66,- per jaar.

Kale leveringstarief of vaste vergoeding maakt verschil

Is de teruglevergoeding belangrijk voor jou omdat je echt véél teruglevert, dan is het naast de hoogte ervan ook belangrijk om te kijken of dit een vaste vergoeding is of een vergoeding op basis van het kale leveringstarief excl. btw.

Een vergoeding op basis van het kale leveringstarief verandert mee wanneer je leverancier de variabele stroomtarieven aanpast. Dat kan elke maand zijn, of per kwartaal. Dalen de stroomprijzen dan zakt ook de terugleververgoeding.

Met een vast energiecontract heb je daarentegen meer zekerheid over je teruglevergoeding. Met een vast contract staan namelijk ook de teruglevergoeding vast voor de contractduur - tenzij in de contractvoorwaarden staat dat dit tussentijds aangepast mag worden.

Eerder lieten wij al weten welke leveranciers op dit moment het goedkoopste vaste energiecontract voor 6 maanden of 1 jaar aanbieden.

Is een hoge terugleververgoeding voor jouw situatie belangrijk? Dan heb je dus de meeste zekerheid bij leveranciers met een hoge en vaste terugleververgoeding.

Lees ook eens onze andere tips om de beste energieleverancier met zonnepanelen te vinden. Want alleen als je écht veel opwekt met je zonnepanelen is het interessant om specifiek op terugleververgoeding te vergelijken. In alle andere gevallen kun je beter een vergelijking maken op basis van de totale kosten. De leverancier met de laagste energietarieven is dan het goedkoopste.