Beste keuze voor een dynamisch energiecontract: ANWB Energie of Frank Energie?

Is een dynamisch energiecontact wat je zoekt? Dan heb je inmiddels behoorlijk veel keuze uit energieleveranciers. De grootste leveranciers van dynamische energiecontracten zijn ANWB Energie en Frank Energie. Maar wie kun je nou het beste kiezen en waarom? In dit artikel maken we een uitgebreide vergelijking tussen de twee, zodat jij een afgewogen keuze kunt maken.

Anwb energie of frank energie dynamisch

Over ANWB Energie in het kort:

ANWB Energie levert sinds 2021 dynamische energiecontracten aan consumenten. Hiervoor werken zij samen met EnergyZero. ANWB Energie is met 400.000 klanten nu de grootste dynamische energieleverancier van dit moment en heeft daarmee Frank Energie ingehaald. Vooral wanneer je veel stroom verbruikt is ANWB Energie goedkoper op basis van de inkooptoeslag.

Voordelen
 • Grote en bekende organisatie
 • Handig als je ook andere vaste lasten via de ANWB regelt
 • Zekerheid met vast maandelijks voorschotbedrag
 • Dagelijks opzegbaar
 • 100% hernieuwbare NL stroom
Nadelen
 • Niet altijd voordelig met terugleveren
 • Energie app werkt niet altijd even goed
 • Geen specifieke voordelen voor ANWB-leden of combineren van vaste lasten

Over Frank Energie in het kort:

Frank Energie is een zelfstandig opererende dynamische energieleverancier die sinds 2020 aan de weg timmert en inmiddels meer dan 300.000 klanten heeft. Ondanks dat ze in 2022 nog relatief duur waren, zijn de kosten bij Frank Energie gedaald waardoor ze dichter bij andere leveranciers in prijs liggen zoals ANWB Energie en NextEnergy. Frank Energie doet iets meer aan financiële voordeeltjes, zoals een vriendenkorting en bonusvergoeding bij slim laden.

Voordelen
 • Duidelijke website
 • Goed beoordeelde energie app
 • Vriendenkorting van € 50,- per jaar zolang je klant blijft
 • Nooit een (onverwachtse) rekening achteraf
 • Bonusvergoeding bij ‘slim laden’
 • Dagelijks opzegbaar
 • 100% hernieuwbare groene NL stroom
Nadelen
 • Niet altijd voordelig met terugleveren
 • Je betaalt startkosten, afhankelijk van de ingangsdatum
 • Je termijnbedrag is elke maand anders

ANWB Energie en Frank Energie uitgebreid besproken

De belangrijkste verschillen en overeenkomsten tussen ANWB Energie en Frank Energie:

ANWB EnergieFrank Energie

Vaste leveringskosten p.m.

€ 7,-€ 7,-
Maandelijkse kostenVast termijnbedragDynamisch termijnbedrag
Inkoopvergoeding gas (juni)€ 0,08275€ 0,0798
Inkoopvergoeding stroom (juni)€ 0,02118€ 0,0254
Startkosten*

Nee

Ligt aan de aanmelddatum

Spoedaanvraag mogelijkJa, binnen 2 dagenJa, vanaf 3 dagen
WaarborgsomNooitSoms**

*Startkosten: Als je levering start in de maand van aanmelding, krijg je in diezelfde maand óók een factuur voor de kosten van die lopende maand. ** Dit is afhankelijk van je kredietcheck en geschiedenis bij andere leveranciers.

Inkooptoeslag

De inkooptoeslag maakt samen met de vaste leveringskosten per maand het grootste verschil in prijs tussen dynamische leveranciers. Zij gebruiken deze toeslag onder andere voor transactiekosten voor het inkopen van energie, voor onderhoudskosten aan het energienet en om Garanties van Oorsprong te kopen.

💡 Lagere inkooptoeslag op stroom bij ANWB Energie, bij Frank Energie op gas

De inkooptoeslag voor stroom ligt al een paar maanden een fractie lager bij ANWB Energie dan Frank Energie. Voor gas vraagt Frank Energie juist een iets lagere inkooptoeslag. Gebruik je vooral veel stroom of heb je stadswarmte? Dan is ANWB Energie op basis van de inkooptoeslag wat voordeliger.

Inkooptoeslag ANWB vs. Frank Energie van de afgelopen maanden in 2023:

MaandANWB EnergieFrank Energie
MaartStroom: € 0,02118
Gas: € 0,08275
Stroom: € 0,0254
Gas: € 0,07980
AprilStroom: € 0,02118
Gas: € 0,08275
Stroom: € 0,0253
Gas: € 0,08000
MeiStroom: € 0,02118
Gas: € 0,08275
Stroom: € 0,0253
Gas: € 0,0800
JuniStroom: € 0,02118
Gas: € 0,08275
Stroom: € 0,0254
Gas: € 0,0798

De tarieven zijn inclusief 21% btw.

Frank Energie heeft de afgelopen maanden hun inkooptoeslag maandelijks bijgesteld. Zij zeggen op hun website dit ook periodiek te doen om de werkelijk gemaakte kosten te herijken. Bij ANWB Energie zijn de inkoopkosten gelijk gebleven.

Hoeveel goedkoper zijn Frank Energie en ANWB Energie op basis van alleen de inkooptoeslag?

2-persoons huishouden

 • Frank Energie gas: € 2,95 goedkoper
 • ANWB Stroom: € 10,55 goedkoper

Verbruik: 2500 kWh en 1000 m3

3-persoons huishouden

 • Frank Energie gas: € 4,43 goedkoper
 • ANWB Energie stroom: € 14,77 goedkoper

Verbruik: 3500 kWh en 1500 m3

4-persoonshuishouden

 • Frank Energie gas: € 5,02 goedkoper
 • ANWB Energie stroom: € 18,99 goedkoper

Verbruik: 4500 en 1700 m3

De verschillen tussen ANWB Energie en Frank Energie zijn aanzienlijk kleiner geworden. Frank Energie had afgelopen jaar nog de hoogste inkooptoeslag en toen waren de verschillen fors groter.

Meer tips om energie tegen inkoopprijs te vergelijken

In ons beste energie tegen inkoopprijs keuze advies leggen we je uit welke factoren naast de inkooptoeslag nog meer belangrijk zijn om op te vergelijken.


Vaste leveringskosten

Deze ‘administratieve’ kosten gebruiken dynamische leverancier om bijvoorbeeld personeelskosten te betalen, de app en website te verbeteren en voor marketingdoeleinden.

💡 Gelijke vaste leveringskosten bij ANWB Energie en Frank Energie
Bij zowel ANWB Energie en Frank Energie betaal je € 7,- aan abonnementskosten, ofwel vaste leveringskosten per maand per product.

Gebruik je gas en stroom, dan betaal je bij zowel ANWB energie en Frank Energie € 14,- per maand (en € 168,- per jaar). Hierin zit geen meer verschil tussen beide leveranciers.

Vorig jaar betaalde je bij Frank Energie nog € 5,- p.m. per product. Frank energie heeft de vaste leveringskosten dus wel (fors) verhoogd met € 48,- op jaarbasis.


Betaling maandelijkse kosten

Het verrekenen van het geschatte energieverbruik doen dynamische leveranciers niet allemaal op dezelfde wijze. Soms betaal je een vast voorschot per maand, zoals je gewend bent met een vast energiecontract of variabel contract. Bij anderen betaal je een dynamisch termijnbedrag, wat maandelijks wisselt.

💡 De energiekosten per maand worden bij ANWB- en Frank Energie verschillend verrekend
Bij ANWB Energie betaal je een vast maandelijks voorschotbedrag. Dat geeft houvast en zekerheid als je graag grip wil op je maandelijkse energiekosten. Bij Frank Energie betaal je per maand een dynamisch termijnbedrag, om zo dicht mogelijk bij de werkelijke gemaakte kosten te blijven.

ANWB Energie vast termijnbedrag

Iedere maand stuurt ANWB Energie je een verbruiksoverzicht van je verbruik van de afgelopen maand. Daarnaast kijk ANWB elke 3 maanden samen met je of je binnen het opgegeven verbruik blijft en de daarbij ingeschatte kosten. Anders wordt je termijnbedrag bijgesteld, zodat je niet voor onverwachtse kosten komt te staan.

Je betaalt dus wel een vast voorschot, maar er wordt wel periodiek gekeken of dit voorschot klopt en zonodig bijgestuurd om je te helpen. Je kunt het in de tussentijd ook zelf altijd aanpassen via ‘Mijn ANWB Energie’.

In het maandelijkse voorschotbedrag heeft ANWB Energie het prijsplafond al verwerkt op basis van de actuele tarieven en een zo goed mogelijke schatting van het prijsplafond. De korting is over alle maanden van het jaar verdeeld, zodat je voorschotbedrag hetzelfde blijft.

Frank Energie dynamisch termijnbedrag

Bij Frank Energie betaal je elke maand een wisselend termijnbedrag. Dit betekent dat je in de zomermaanden lagere energiekosten betaalt dan in de wintermaanden. Dit moet je willen. Een voordeel van deze betaalmethode is wel dat je achteraf geen rekening meer krijgt.

Frank Energie kiest voor deze methode om zo dicht mogelijk bij de werkelijke kosten te blijven om betaalrisico's te verkleinen voor hunzelf en jou als klant te verkleinen.

Frank Energie schat daarom in hoeveel je de opvolgende maand gaat gebruiken en corrigeert dit na afloop van de maand met de werkelijke kosten. Dit wordt vervolgens weer verrekend met de volgende maandfactuur. Zo kan de ene maand duurder uitvallen dan de andere maand.

Bij Frank Energie is het verder mogelijk dat je de eerste maand na je aanmelding twee facturen krijgt, afhankelijk van je aanmelddatum. Als deze datum in dezelfde maand ligt waarin Frank Energie begint met leveren betaal je de factuur voor deze beginmaand, plus alvast de factuur van de volgende maand.

Dat je mogelijk hoge startkosten betaalt is iets om rekening mee te houden en dat moet je willen. ANWB Energie doet dit niet op deze manier.


ANWB Energie vs. Frank Energie app

Vooral bij dynamische energiecontracten is de energie app van de leverancier heel belangrijk om dagelijks je energieverbruik te kunnen afstemmen op de goedkopere inkoopmomenten. Daarom kijken we ook kort even naar hoe de energie app van ANWB- en Frank Energie wordt beoordeeld.

💡 De Frank Energie app wordt beter beoordeeld
De ANWB energie app wordt over het algemeen wat minder positief beoordeeld dan de Frank Energie app. Veelgehoorde klachten zijn over de ANWB Energie app zijn dat er nog aardig wat bugs in zitten. Een deel daarvan lijkt ANWB Energie inmiddels opgelost te hebben. De Frank Energie app krijg daarentegen veel lovende reacties en de koppeling met slim laden thuis wordt zeer gewaardeerd.

Beoordeling ANWB Energie app:

 • Apple store: 2,2 uit 5 sterren (o.b.v. 148 beoordelingen)

Beoordeling Frank Energie app:

 • Apple store: 3,2 uit 5 beoordelingen (o.b.v. 93 beoordelingen)

Beste alternatief voor dynamische energie: NextEnergy

Het beste alternatief voor ANWB Energie en Frank Energie is op dit moment NextEnergy. Bij deze jonge leverancier uit 2022 betaal je nu gemiddeld de goedkoopste inkooptarieven. Ook betaal je € 5,- vaste leveringskosten per maand in plaats van € 7,- per maand. NextEnergy is de derde grootste dynamische energieleverancier op dit moment.

Voordelen
 • Vast termijnbedrag
 • Gemiddeld de goedkoopste dynamische leverancier
 • Goed werkende energie app
 • Klantenservice is flink opgeschaald en daardoor beter bereikbaar
Nadelen
 • Minder bekend partij zonder lange bestaansgeschiedenis

Conclusie: wanneer kan ik beter voor ANWB Energie of Frank Energie kiezen?

ANWB Energie en Frank Energie liggen inmiddels vrij dicht bij elkaar als je kijkt naar hun grootte, aanbod en service. Beide leveren ze een dynamisch energiecontract tegen vergelijkbare prijzen.

Toch zijn er ook duidelijke verschillen zoals de manier van factureren per maand, de werking van de energie app en welke extra (korting) services ze bieden, waardoor je in jouw geval beter voor de één of de ander kunt kiezen.

Kies voor ANWB Energie wanneer:
 • Je een vast maandelijks termijnbedrag wil met zekerheid
 • Je de laagste gaskosten zoekt (al scheelt het niet veel)
 • Geen risico wil lopen op een waarborgsom
Kies voor Frank Energie wanneer:
 • Je de goedkoopste stroom zoekt
 • Je een zeer goed werkende energie app belangrijk vindt
 • Je liever geen mogelijke rekeningen achteraf wil