Beste keuze voor een dynamisch energiecontract: ANWB Energie of Frank Energie?

Is een dynamisch energiecontact wat je zoekt? Dan heb je inmiddels behoorlijk veel keuze uit energieleveranciers. De grootste leveranciers van dynamische energiecontracten zijn ANWB Energie en Frank Energie. Maar wie kun je nou het beste kiezen en waarom? In dit artikel maken we een uitgebreide vergelijking tussen de twee, zodat jij een afgewogen keuze kunt maken.

Anwb energie of frank energie dynamisch

Over ANWB Energie in het kort:

ANWB Energie levert sinds 2021 dynamische energiecontracten aan consumenten. Hiervoor werken zij samen met EnergyZero. ANWB Energie is met 400.000 klanten nu de grootste dynamische energieleverancier van dit moment en heeft daarmee Frank Energie ingehaald. Vooral wanneer je veel stroom verbruikt is ANWB Energie goedkoper op basis van de inkooptoeslag.

Voordelen
 • Grote en bekende organisatie
 • Handig als je ook andere vaste lasten via de ANWB regelt
 • Zekerheid met vast maandelijks voorschotbedrag
 • Dagelijks opzegbaar
 • 100% hernieuwbare NL stroom
Nadelen
 • Niet altijd voordelig met terugleveren
 • Energie app werkt niet altijd even goed
 • Geen specifieke voordelen voor ANWB-leden of combineren van vaste lasten

Over Frank Energie in het kort:

Frank Energie is een zelfstandig opererende dynamische energieleverancier die sinds 2020 aan de weg timmert en inmiddels meer dan 300.000 klanten heeft. Ondanks dat ze in 2022 nog relatief duur waren, zijn de kosten bij Frank Energie gedaald waardoor ze dichter bij andere leveranciers in prijs liggen zoals ANWB Energie en NextEnergy. Frank Energie doet iets meer aan financiële voordeeltjes, zoals een vriendenkorting en bonusvergoeding bij slim laden.

Voordelen
 • Duidelijke website
 • Goed beoordeelde energie app
 • Vriendenkorting van € 50,- per jaar zolang je klant blijft
 • Nooit een (onverwachtse) rekening achteraf
 • Bonusvergoeding bij ‘slim laden’
 • Dagelijks opzegbaar
 • 100% hernieuwbare groene NL stroom
Nadelen
 • Niet altijd voordelig met terugleveren
 • Je betaalt startkosten, afhankelijk van de ingangsdatum
 • Je termijnbedrag is elke maand anders

ANWB Energie en Frank Energie uitgebreid besproken

De belangrijkste verschillen en overeenkomsten tussen ANWB Energie en Frank Energie:

ANWB EnergieFrank Energie

Vaste leveringskosten p.m.

€ 7,-€ 7,01
Maandelijkse kostenVast termijnbedragDynamisch termijnbedrag
Inkoopvergoeding gas€ 0,05911€ 0,0800
Inkoopvergoeding stroom€ 0,04840€ 0,0181
Startkosten*

Nee

Ligt aan de aanmelddatum

Spoedaanvraag mogelijkJa, binnen 2 dagenJa, vanaf 3 dagen
WaarborgsomNooitSoms**

*Startkosten: Als je levering start in de maand van aanmelding, krijg je in diezelfde maand óók een factuur voor de kosten van die lopende maand. ** Dit is afhankelijk van je kredietcheck en geschiedenis bij andere leveranciers.

Inkooptoeslag

De inkooptoeslag maakt samen met de vaste leveringskosten per maand het grootste verschil in prijs tussen dynamische leveranciers. Zij gebruiken deze toeslag onder andere voor transactiekosten voor het inkopen van energie, voor onderhoudskosten aan het energienet en om Garanties van Oorsprong te kopen.

💡 Lagere inkooptoeslag op stroom bij ANWB Energie, bij Frank Energie op gas

De inkooptoeslag voor stroom ligt bij Frank Energie lager dan bij ANWB Energie. Voor gas vraagt Frank Energie juist een iets hogere inkooptoeslag. Gebruik je vooral veel stroom of heb je stadswarmte? Dan is Frank Energie op basis van de inkooptoeslag wat voordeliger.

Inkooptoeslag ANWB vs. Frank Energie in 2024:

MaandANWB EnergieFrank Energie
FebruariStroom: € 0,04840
Gas: € 0,05911
Stroom: € 0,0181
Gas: € 0,0800

De tarieven zijn inclusief 21% btw.

Frank Energie heeft de afgelopen maanden hun inkooptoeslag maandelijks bijgesteld. Zij zeggen op hun website dit ook periodiek te doen om de werkelijk gemaakte kosten te herijken. Ook ANWB Energie heeft de inkoopkosten aangepast. Vorig jaar bleven de inkoopkosten bij ANWB Energie nog behoorlijk gelijk.

Hoeveel goedkoper zijn Frank Energie en ANWB Energie op basis van alleen de inkooptoeslag?

2 personen3 personen4 personen
ANWB EnergieGas: € 1,74 p.m. goedkoperGas: € 2,61 p.m. goedkoperGas: € 2,96 p.m. goedkoper
Frank EnergieStroom: € 6,31 p.m. goedkoperStroom: € 8,85 p.m. goedkoperStroom: € 11,36 p.m goedkoper

ANWB Energie is dus iets goedkoper voor gas, Frank Energie is aanzienlijk goedkoper met stroom. Vorig jaar was dit nog precies andersom.

Meer tips om energie tegen inkoopprijs te vergelijken

In ons beste energie tegen inkoopprijs keuze advies leggen we je uit welke factoren naast de inkooptoeslag nog meer belangrijk zijn om op te vergelijken.


Vaste leveringskosten

Deze ‘administratieve’ kosten gebruiken dynamische leverancier om bijvoorbeeld personeelskosten te betalen, de app en website te verbeteren en voor marketingdoeleinden.

💡 Gelijke vaste leveringskosten bij ANWB Energie en Frank Energie
Bij zowel ANWB Energie en Frank Energie betaal je nagenoeg hetzelfde aan aan abonnementskosten, ofwel vaste leveringskosten per maand per product. Dit verschilt slechts € 0,01 per maand.

Gebruik je gas en stroom, dan betaal je bij Frank Energie € 14,02 per maand (en € 168,24 per jaar). Bij ANWB Energie je € 0,02 per maand minder. Hierin zit dus amper verschil tussen beide leveranciers.

In 2022 betaalde je bij Frank Energie nog € 5,- per maand per product. Frank energie heeft de vaste leveringskosten dus wel (fors) verhoogd met zo'n € 48,- op jaarbasis in 2024.


Betaling maandelijkse kosten

Het verrekenen van het geschatte energieverbruik doen dynamische leveranciers niet allemaal op dezelfde wijze. Soms betaal je een vast voorschot per maand, zoals je gewend bent met een vast energiecontract of variabel contract. Bij anderen betaal je een dynamisch termijnbedrag, wat maandelijks wisselt.

💡 De energiekosten per maand worden bij ANWB- en Frank Energie verschillend verrekend
Bij ANWB Energie betaal je een vast maandelijks voorschotbedrag. Dat geeft houvast en zekerheid als je graag grip wil op je maandelijkse energiekosten. Bij Frank Energie betaal je per maand een dynamisch termijnbedrag, om zo dicht mogelijk bij de werkelijke gemaakte kosten te blijven.

ANWB Energie vast termijnbedrag

Iedere maand stuurt ANWB Energie je een verbruiksoverzicht van je verbruik van de afgelopen maand. Daarnaast kijk ANWB elke 3 maanden samen met je of je binnen het opgegeven verbruik blijft en de daarbij ingeschatte kosten. Anders wordt je termijnbedrag bijgesteld, zodat je niet voor onverwachtse kosten komt te staan.

Je betaalt dus wel een vast voorschot, maar er wordt wel periodiek gekeken of dit voorschot klopt en zonodig bijgestuurd om je te helpen. Je kunt het in de tussentijd ook zelf altijd aanpassen via ‘Mijn ANWB Energie’.

In het maandelijkse voorschotbedrag heeft ANWB Energie het prijsplafond al verwerkt op basis van de actuele tarieven en een zo goed mogelijke schatting van het prijsplafond. De korting is over alle maanden van het jaar verdeeld, zodat je voorschotbedrag hetzelfde blijft.

Frank Energie dynamisch termijnbedrag

Bij Frank Energie betaal je elke maand een wisselend termijnbedrag. Dit betekent dat je in de zomermaanden lagere energiekosten betaalt dan in de wintermaanden. Dit moet je willen. Een voordeel van deze betaalmethode is wel dat je achteraf geen rekening meer krijgt.

Frank Energie kiest voor deze methode om zo dicht mogelijk bij de werkelijke kosten te blijven om betaalrisico's te verkleinen voor hunzelf en jou als klant te verkleinen.

Frank Energie schat daarom in hoeveel je de opvolgende maand gaat gebruiken en corrigeert dit na afloop van de maand met de werkelijke kosten. Dit wordt vervolgens weer verrekend met de volgende maandfactuur. Zo kan de ene maand duurder uitvallen dan de andere maand.

Bij Frank Energie is het verder mogelijk dat je de eerste maand na je aanmelding twee facturen krijgt, afhankelijk van je aanmelddatum. Als deze datum in dezelfde maand ligt waarin Frank Energie begint met leveren betaal je de factuur voor deze beginmaand, plus alvast de factuur van de volgende maand.

Dat je mogelijk hoge startkosten betaalt is iets om rekening mee te houden en dat moet je willen. ANWB Energie doet dit niet op deze manier.


ANWB Energie vs. Frank Energie app

Vooral bij dynamische energiecontracten is de energie app van de leverancier heel belangrijk om dagelijks je energieverbruik te kunnen afstemmen op de goedkopere inkoopmomenten. Daarom kijken we ook kort even naar hoe de energie app van ANWB- en Frank Energie wordt beoordeeld.

💡 De Frank Energie app wordt beter beoordeeld
De ANWB energie app wordt over het algemeen wat minder positief beoordeeld dan de Frank Energie app. Veelgehoorde klachten zijn over de ANWB Energie app zijn dat er nog aardig wat bugs in zitten. Een deel daarvan lijkt ANWB Energie inmiddels opgelost te hebben. De Frank Energie app krijg daarentegen veel lovende reacties en de koppeling met slim laden thuis wordt zeer gewaardeerd.

Beoordeling ANWB Energie app:

 • Apple Store: 2,2 uit 5 sterren (o.b.v. 234 beoordelingen)
 • Google Play Store: 2,4 uit 5 sterren (o.b.v. 259 beoordelingen)

Beoordeling Frank Energie app:

 • Apple Store: 3,1 uit 5 beoordelingen (o.b.v. 113 beoordelingen)

Beste alternatieven voor ANWB- en Frank Energie

De beste alternatieven voor ANWB Energie en Frank Energie zijn op dit moment:

Deze leveranciers behoren tot de beste dynamische energieleveranciers van dit moment. In ons uitgebreid vergelijkend advies lees je waarom.


Conclusie: wanneer kan ik beter voor ANWB Energie of Frank Energie kiezen?

ANWB Energie en Frank Energie liggen vrij dicht bij elkaar als je kijkt naar hun grootte, aanbod en service.

Toch zijn er ook duidelijke verschillen te zien in de prijzen. Frank Energie is aanzienlijk goedkoper voor stroom, ANWB Energie is een beetje goedkoper voor gas. Andere punten waarop ze verschillen zijn de manier van factureren per maand, de werking van de energie app (die van de ANWB Energie presteert minder) en welke extra (korting) services ze bieden.

Wanneer kun je nou beter voor ANWB Energie of Frank Energie kiezen in jouw geval?

Kies voor ANWB Energie wanneer:
 • Je een vast maandelijks termijnbedrag wil met zekerheid
 • Je de laagste gaskosten zoekt (al scheelt het niet veel)
 • Geen risico wil lopen op een waarborgsom
Kies voor Frank Energie wanneer:
 • Je de goedkoopste stroom zoekt
 • Je een zeer goed werkende energie app belangrijk vindt
 • Je liever geen mogelijke rekeningen achteraf wil

Lees hier een eerlijke ANWB Energie review van een collega die zo'n acht maanden een dynamisch contract bij deze leverancier heeft gehad.