Nieuws   Verzekeringen  
fiets bij een hek en water met euro teken

Wat kost een fietsverzekering?

Gepubliceerd op: 09 juni 2023

Met de aanschaf van een fiets wil je natuurlijk ook vrij zijn van zorgen als je fiets of accessoires een keer gestolen worden. Hiervoor schaf je een fietsverzekering aan, al voor minder dan € 3,- per maand.

Helaas is diefstal van fietsen aan de orde van de dag. Om te voorkomen dat je dan met dure kosten komt te zitten, is het goed om je fiets te verzekeren. Maar wat kost een fietsverzekering nou eigenlijk en wat verzeker je er precies mee?

Wat kost een diefstal fietsverzekering?

Een basis diefstal fietsverzekering kost gemiddeld € 3,- per maand. Met een zogeheten basis verzekering ben je verzekerd bij diefstal van de gehele fiets of van onderdelen van je fiets.

Over het algemeen is dit vaak de meest gekozen en goedkoopste fietsverzekering, zeker bij een iets goedkopere fiets. De dekking is hierbij wereldwijd.

De prijs die je per maand precies betaalt is sterk afhankelijk van het soort fiets, maar ook van je woonplaats. In grote steden worden meer fietsen gestolen en liggen de premies dan ook een stuk hoger dan in een klein dorpje.

Heb je een simpele stadsfiets of wil je een standaard e-bike verzekeren, dan kan je je in een dorp al verzekeren tegen diefstal voor ongeveer € 2,50 per maand. Wil je een van deze fietsen verzekeren in een stad dan ben je rond de € 4,50 per maand kwijt.

Heb je gekozen voor een luxe e-bike van rond de € 4500,-, dan is de vanaf prijs voor je diefstalverzekering in een dorp iets meer dan € 5,- per maand terwijl je in de stad alweer € 7,- per maand kwijt bent.

Wat kost een all-risk fietsverzekering?

Een schade- en diefstal fietsverzekering kost gemiddeld € 5,- per maand. Hiermee ben je óók verzekerd tegen schade die je zelf hebt veroorzaakt. Denk hierbij aan schade bij een aanrijding of valpartij.

Wil je je fiets naast diefstal ook tegen schade verzekeren, dan kies je voor deze verzekering. Dit wordt ook wel een all-risk fietsverzekering wordt genoemd. De dekking van deze verzekering is wereldwijd geldig.

Aangezien je extra dekking hebt, betaal je voor deze verzekering ook meer dan voor een enkele diefstalverzekering. Woon je in een dorp dan ben je met een stadsfiets of eenvoudige e-bike ongeveer € 3,50 per maand kwijt voor een diefstal en schade verzekering. In een grote stad betaal je hiervoor ongeveer € 5,- per maand.

Heb je een luxe e-bike aangeschaft en wil je deze all-risk verzekeren in een dorp, dan kan je terecht vanaf ongeveer € 6,50 per maand. In de stad is de vanaf prijs voor deze verzekering bijna € 11,- per maand.

Ga je aan de slag met het afsluiten van een fietsverzekering voor je elektrische fiets, lees dan ook ons artikel over de beste keuze voor een e-bike fietsverzekering. Hier lees je welke fietsverzekeraars het beste uit de testen komen met al hun voor en nadelen. Zo kan je een afgewogen keuze maken voor een fietsverzekering.

Welke factoren bepalen de premie van je fietsverzekering?

Hoeveel een fietsverzekering voor jou kost, is dus per situatie verschillend. Er zijn enkele factoren die dus in ieder geval bepalend zijn voor de premie. Dit zijn:

  • Je woonplaats
  • De aanschafprijs van je fiets en het type fiets
  • Gewenste dekking

Daarnaast kan bij sommige verzekeraars ook de leeftijd nog bepalend zijn voor de hoogte van de premie, maar dit is niet bij alle verzekeraars het geval. In dit geval geldt over het algemeen dat een student meer betaalt dan iemand van in de 40.

Daarnaast kan je soms korting krijgen op de premie als je extra anti-diefstal maatregelen treft zoals het plaatsen van een tracker in de fiets.

Wat kosten extra opties voor je fietsverzekering?

Je kan je fietsverzekering nog uitbreiden met tal van extra opties die de premie veranderen. De meest voorkomende extra opties zijn die van pechhulp en de ongevallendekking. Bij sommige fietsverzekeraars kun je deze los aanschaffen en bij anderen worden deze gezamenlijk geleverd.

Pechhulp
Kies je voor de extra module pechhulp, dan wordt je geholpen op het moment dat je pech hebt met je fiets. Voor deze extra optie betaal je gemiddeld € 1,50 extra per maand.

Deze hulp bestaat meestal uit een eventuele noodreparatie ter plekken. Op het moment dat dit niet mogelijk is, krijg je vervoer voor jouzelf en eventuele medereizigers terug naar huis en wordt je fiets naar een fietsenmaker in de buurt gebracht. Let op dat deze module meestal alleen in Nederland geld en niet als je strand met de fiets tijdens je vakantie in Frankrijk.

Ongevallendekking
Kies je voor de ongevallendekking optie, dan krijg je een geldbedrag uitgekeerd op het moment dat je door een fietsongeluk blijvend invalide raakt of zelfs komt te overlijden.Voor deze extra optie betaal je gemiddeld € 1,50 extra per maand.

Deze dekking is wereldwijd geldig net als je gewone fietsverzekering. De hoogte van het uit te keren geldbedrag verschilt sterk per verzekeraar.

Bron: Keuze.nl
Verzekeringen

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team