Nieuws   Energie  
Afbeelding van huis met zonnepanelen

Energiecontract met zonnepanelen tot maar liefst € 270,- duurder

Gepubliceerd op: 19 oktober 2023

Wie zonnepanelen heeft en een energiecontract wil afsluiten, is tot maar liefst € 270,- duurder uit per jaar, ontdekten wij. Dit zit ‘m vooral in de eenmalige cashback die leveranciers geven. Waar het er eerst nog maar een paar leveranciers waren, ontvangen huishoudens met zonnepanelen nu bij de meeste leveranciers geen of minder cashback meer. En dat maakt een behoorlijk verschil voor je energierekening.

Meerderheid leveranciers maakt energiecontracten met zonnepanelen duurder

Huishoudens met zonnepanelen zijn duurder uit wanneer ze een energiecontract afsluiten dan huishoudens zonder zonnepanelen.

Energieleveranciers geven namelijk aan klanten die een contract afsluiten vaak een cashback, die wordt verrekend aan het einde van het contract. Nu blijkt dat veel energieleveranciers deze cashback niet aanbieden aan klanten die aangeven dat ze zonnepanelen hebben. Ook blijkt een aantal andere leveranciers hogere vastrechtkosten aan huishoudens met zonnepanelen te rekenen.

Deze ontdekking kwam naar voren uit onze prijsvergelijker, een andere prijsvergelijker en op websites van leveranciers zelf, door het aanbod te vergelijken met en zonder zonnepanelen.

Hieruit blijkt dat er minder energiecontracten getoond worden wanneer je aangeeft zonnepanelen te hebben, en dat het vastrecht hoger is óf de cashback wordt niet getoond.

We ontdekten ook dat één leverancier in ons onderzoek - Greenchoice - een hoger stroomtarief rekent voor klanten met zonnepanelen.

Uit ons onderzoek komt naar voren dat de volgende leveranciers een duurder energiecontract aanbieden met zonnepanelen:

EnergieleverancierRedenVerschil in euro's p.j.
Budget EnergieGeen cashback€ 120,-
Coolblue EnergieHoger vastrecht€ 143
EnecoGeen cashback€ 250,-
EnergiedirectGeen cashback€ 130,-
EssentGeen cashback€ 260,-
GreenchoiceHoger stroomtarief€ 50,-
InnovaGeen cashback€ 240,-
OxxioGeen cashback€ 250,-
VandebronHoger vastrecht€ 267,-


Deze leveranciers maken geen onderscheid tussen wel of geen zonnepanelen

Een minderheid van de leveranciers (een derde) biedt wel dezelfde tarieven en cashbacks aan. Zo maken Engie, Mega, UnitedConsumers en Vattenfall maken (nog) geen verschil in kosten op basis van het wel of niet hebben van zonnepanelen.

Dit wil overigens niet zeggen dat deze leveranciers goedkoper zijn wanneer je zonnepanelen hebt. Omdat de prijzen en cashbacks regelmatig veranderen raden wij aan om een prijsvergelijker te gebruiken. Je ziet dan welk energiecontract voor jouw situatie het meest voordelig is.

Energie vergelijken

Bron: Keuze.nl
Energie
Foto van Alice

Geschreven door

Alice van den Berg

Energie expert

Alice duikt dagelijks in de wereld van vaste lasten. Ze schrijft veel over belangrijke ontwikkelingen op het gebied van energie. Ze schrijft over de impact van veranderingen op de energierekening.

Meer over Alice

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team