Nieuws   Verzekeringen  
Afbeelding van e-bike op zandweg

E-bike diefstal in 2023 toegenomen: goede fietsverzekering in 2024 een ‘must’

Gepubliceerd op: 02 januari 2024

Een doorn in het oog van veel fietsbezitters en fietsverzekeraars is het aantal e-bike diefstallen. De cijfers zijn niet mals: alleen al in de eerste helft van 2023 kwamen er ruim 20% meer meldingen binnen van gestolen e-bikes bij de politie. Een pijnlijke stijging, omdat het diefstalpercentage tussen 2020 en 2022 al met 74% toenam volgens de ANWB. Een goede fietsverzekering lijkt in 2024 onmisbaar, maar ook lastiger te vinden.

Helaas behoort ‘fietsland’ Nederland in Europees verband gezien nog altijd tot de top als het gaat om het aantal fietsendiefstallen. Jaarlijks worden er naar schatting een half miljoen fietsen gestolen in Nederland, waarvan steeds meer e-bikes. Met name dure elektrische bakfietsen en fatbikes moeten het ontgelden.

Vermoedelijk ligt het werkelijke aantal nog veel hoger, zeggen ook politie, verzekeraars en brancheorganisaties.

Niet alle fietsen worden als gestolen opgegeven, maar e-bikes vaak wel. Niet alleen omdat deze fietsen aanzienlijk duurder in aanschaf zijn, gemiddeld € 1772,- (volgens BOVAG) maar ook omdat het verplicht is met een e-bike om vanuit de verzekering aangifte te doen.

E-bike premies en poliswaarden verder onder druk in 2024

Fietsverzekeraars zitten door het hoge aantal diefstallen met hun handen in het haar, omdat de schadelast hard oploopt en dit de premies verder onder druk zet.

Eerder dit jaar namen fietsverzekeraars daarom al een belangrijke maatregel: sinds augustus is het (tijdelijk) niet meer mogelijk om fatbikes te verzekeren bij vrijwel alle grote en bekende fietsverzekeraars.

Ook weert een aantal verzekeraars bepaalde elektrische bakfietsen waaronder de Urban Arrow, vanwege de diefstalgevoeligheid. Juist die fietsen die enorm populair zijn in het straatbeeld. Een Enra fietsverzekering voor je elektrische bakfiets is in ieder geval nog mogelijk.

Fietsverzekering vergelijken noodzakelijk met e-bike

De uitdaging om een (goede) e-bike verzekering te vinden zal in 2024 toenemen, zeker nu verzekeraars steeds kieskeuriger worden.

Bovendien zullen in het voorjaar van 2024 naar verwachting veel fietsverzekeraars hun premies (wederom) fors verhogen en de polisvoorwaarden aanpassen en verscherpen, in het licht van deze ontwikkelingen.

Met fietsverzekeringen vergelijken helpen we je met het vinden van een goede e-bike verzekering door het aanbod van verschillende fietsverzekeraars naast elkaar te zetten op premie en voorwaarden. Dit helpt je bij je keuze.

Vergelijk fietsverzekeringen

Bron: Keuze.nl
Verzekeringen

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team