Welke energieleverancier kan ik het beste kiezen bij elektrisch rijden?

Rijd je elektrisch en heb je een eigen laadpaal thuis? Dan kun je met een dynamische energieleverancier op dit moment het voordeligste je auto thuis opladen. In dit beste keuze advies leggen we je uit hoeveel voordeliger dit is in vergelijking met een vast- of variabel energiecontract en waar je rekening mee moet houden. Zo maak jij de beste keuze.

Beste keuze energieleverancier voor elektrisch rijden

Thuisladen met een dynamisch energieleverancier is het goedkoopste

Voor het laden van je auto aan een eigen laadpaal betaal je het stroomtarief per kWh dat geldt bij je energiecontract. Dit is hetzelfde bedrag per kWh dat je betaalt voor je overige apparaten thuis, zonder de extra startkosten van tussen de € 0,20 en € 0,30 per sessie, of abonnementskosten.

💡 Overdag laadt je het goedkoopste met een dynamisch energiecontract
Overdag je auto thuis opladen met een dynamisch energiecontract is het goedkoopste. Door op de dag zelf in de gaten te houden wat de uurprijzen doen tussen 11:00 en 16:00, kun je het beste moment spotten via de app van je dynamische leverancier om zo goedkoop mogelijk (een groot deel) van je auto te laden.

Thuisladen is sinds lange tijd weer goedkoper dan openbaar laden, nu de energiecrisis achter ons ligt en de stroomprijzen bij energiecontracten weer fors gedaald zijn tot onder het prijsplafond van € 0,40 per kWh.

Vaker thuis je auto opladen kan je nu serieus geld besparen, als je de juiste energieleverancier kiest. Bij een dynamische energieleverancier bespaar je het meeste, mits je overdag thuis kunt laden. Anders is een vast energiecontract vaak een betere keuze.

Dynamische energieleveranciers die interessant zijn met thuisladen zijn:


Dynamisch energiecontract en thuisladen

💡 Dynamisch uurtarief stroom gemiddeld het laagst
Dynamische contracten zijn erg interessant met thuisladen omdat de gemiddelde stroomtarieven zo’n € 0,10 lager per kWh, vergeleken met een vast- of variabel energiecontract. Soms ligt het uurtarief wel € 0,20 lager, het schommelt op en neer. Overdag zijn de uurtarieven voor stroom het goedkoopst.

In het voorjaar en de zomermaanden komt het op sommige dagen voor dat er zoveel stroom is opgewekt, dat Nederland met een overschot aan zonne- en windstroom zit. Op deze dagen betalen leveranciers negatieve inkoopprijzen voor stroom. Heb je een dynamisch energiecontract, dan kun je op dit soort dagen je elektrische auto gratis opladen.


Kosten openbaar laden vs. thuisladen met een dynamisch contract

💡 Elektrische auto's met grote accu besparen het meest met dynamisch thuisladen
Met name voor elektrische auto’s met een grotere accu van 50 tot 100 kWh is het prijsverschil tussen openbaar (snelladen) en thuisladen fors te noemen. Een grote accu van 100 kWh thuis helemaal volladen tegen goedkope dynamische uurtarieven kan je gemiddeld rond de € 15,- besparen vergeleken met opbaar laden, en zelfs zo’n € 40,- vergeleken met snelladen.

Op dit moment betaal je bij een openbare laadpaal tussen de € 0,30 en € 0,70 per kWh voor publiek laden, exclusief startkosten of abonnementskosten.

Voor snelladen betaal je nu tussen de € 0,60 en € 0,90 per kWh, exclusief startkosten of abonnementskosten.

Deze tarieven zijn sterk afhankelijk van de laadpaal aanbieder en welke laadpas je gebruikt. Alleen met de Eneco laadpas betaal je nu een bijzonder laag tarief van € 0,23 per kWh bij Eneco laadpalen.

Maar wat betaal je met thuisladen? Op dit moment is het stroomprijsverschil tussen dynamische- en vaste contracten het grootst, gemiddeld € 0,10 per kWh. De stroomprijzen tussen een vast energiecontract en variabel contract liggen dichter bij elkaar.

Stroomtarief gemiddelde per type energiecontract:

DynamischVastVariabel
€ 0,29€ 0,39€ 0,37

De stroomtarieven zijn voor het laatst opgevraagd in juli 2023.

Om je een indruk te geven hoeveel een volle accu kost met een vast energiecontract of een dynamisch energiecontract hebben we de volgende prijsberekening gemaakt (waarbij we uit gaan van gemiddelden).

Gemiddelde besparing bij thuisladen met een dynamisch energiecontract t.o.v. een vast energiecontract:

Accu capaciteitDynamisch contractVast contractVerschil
20 - 40 kWh
Bijv.: Fiat 500e
€ 6,38€ 8,58+ € 2,20
50 - 80 kWh
Bijv.: Skoda Enyaq
€ 16,82€ 22,62+ € 5,80
90 - 100 kWh
Bijv.: Tesla model S
€ 27,55€ 37,05+ € 9,50

Berekend op basis van het gemiddelde dynamische tarief van € 0,29 per kWh.

Hierbij moet wel gezegd worden dat auto’s met een grote accucapaciteit wel een paar uur nodig om te laden voor een volle accu. Vaak betaal je overdag rond en vlak na het middaguur de laagste uurtarieven met een dynamisch energiecontract als de zon volop schijnt.

Dat betekent dat je je auto maar voor een deel tegen de goedkoopste stroom op die dag kan laden en je misschien voor de overige 2 uur iets meer betaalt. Dit middelt zich dan weer uit met de goedkopere stroom van eerder op de dag.

Uit een analyse over het hele afgelopen jaar blijkt dat dynamische stroomprijzen in het weekend gemiddeld lager liggen, waardoor je auto in het weekend thuisladen je nog meer bespaart.

Gemiddelde besparing met dynamisch thuisladen t.o.v. openbaar laden bij een volle accu:

Accu capaciteitGem. kosten openbaar laden*Verschil **
20 - 40 kWh
Bijv.: Fiat 500e
€ 10,20+ € 3,82
50 - 80 kWh
Bijv.: Skoda Enyaq
€ 26,40+ € 9,58
90 - 100 kWh
Bijv.: Tesla model S
€ 43,05

+ € 15,50

* Berekend op basis van een laadtarief van € 0,45 per kWh, met een starttarief van € 0,30

**Op basis van het gemiddelde dynamische uurtarief van € 0,29

Gemiddelde besparing met dynamisch thuisladen t.o.v. snelladen bij een volle accu:

Accu capaciteitGem. kosten snelladen*Verschil**
20 - 40 kWh
Bijv.: Fiat 500e
€ 15,70+ € 9,32
50 - 80 kWh
Bijv.: Skoda Enyaq
€ 40,90+ € 24,08
90 - 100 kWh
Bijv.: Tesla model S
€ 66,80+ € 39,25

* Berekend op basis van snellaadtarief van € 0,70 per kWh, met een starttarief van € 0,30

**Op basis van het gemiddelde dynamische uurtarief van € 0,29


Beste alternatieve energieleverancier voor thuisladen: leverancier met een vast energiecontract

Past een dynamisch energiecontract niet bij je vanwege de risico’s in de wintermaanden, of vind je het te veel gedoe om de stroomprijzen nauwlettend te moeten monitoren voor de goedkoopste laadsessie? Dan is een leverancier met een vast energiecontract het beste alternatief.

Het grootste voordeel van een vast energiecontract is namelijk dat je gedurende de gehele contractperiode weet welk stroomtarief je betaalt. Het maakt dan niet meer uit wanneer je je auto aan de laadpaal hangt thuis. Ook kun je makkelijker voor jezelf uitrekenen wat je kwijt bent aan laadkosten thuis.

Bovendien is je auto thuisladen met een vast energiecontract met de huidige gemiddelde stroomprijs van € 0,39 per kWh vaak nog steeds goedkoper dan openbaar laden.

Hoe vergelijk je energieleveranciers met thuisladen?

  1. Reken uit hoeveel kilometer je gemiddeld per jaar rijdt;

  2. Vermenigvuldig dit getal met het verbruik per kilometer van je auto;

  3. Tel dit getal vervolgens op bij je huidige stroomverbruik;

  4. Vul dit totaalverbruik in bij ‘energieverbruik’ per kWh in de energie vergelijker

Een voorbeeld:

Stap 1: Je rijdt 15.000 km per jaar met je elektrische auto.

Stap 2: Je auto verbruikt 17 kWh per 100 km. Dan is het aantal kWh dat je verbruikt om je auto op te laden per jaar: 15.000 : 100 = 150. 17 x 150 = 2.550 kWh.

Stap 3: Je verbruikt zonder autoladen thuis gemiddeld 1900 kWh per jaar. Dan verbruik je in totaal met je auto laden per jaar 2.550 kWh + 1.900 kWh = 4.450 kWh.

Stap 4: In de energie vergelijker vul je 4.450 kWh bij je stroomverbruik in.


Conclusie: een energieleverancier met dynamische tarieven is de beste keuze met thuisladen

Thuisladen doe je het voordeligste bij een dynamische energieleverancier. Een dynamisch is op dit moment in alle gevallen goedkoper dan een vast- of variabel contract.

Waar het met kleinere elektrische auto’s een paar euro’s scheelt op een volle accu, ben je al gauw tientallen euro’s goedkoper uit met een elektrische auto met grote accu.

Met thuisladen zijn de volgende dynamische energieleveranciers interessant:

Benieuwd welke dynamische leverancier je nou het beste kunt kiezen? NextEnergy heeft de laagste tarieven.

Maar kies je liever voor een grote naam, check dan ook ons beste keuze advies over ANWB Energie of Frank Energie. Hierin maken we een uitgebreide vergelijking tussen de grootste dynamische energieleveranciers van Nederland.

Lukt het je niet om je auto regelmatig overdag thuis te laden wanneer dynamische stroom het goedkoopste is, of past dit type contract niet bij je? Dan kun je beter kiezen voor een voordelig vast energiecontract.