Nieuws   Energie  
Man achter laptop lees op papier

Vooruitblik Prinsjesdag: hogere energie- en zorgkosten in 2024

Gepubliceerd op: 18 september 2023

19 september is het Prinsjesdag, de dag waarop het demissionaire kabinet de kabinetsplannen voor het komende regeringsjaar bekend maakt. Zoals ieder jaar, zijn een deel van de plannen al uitgelekt. Wat mogen we in grote lijnen verwachten voor onze energie- en zorgkosten - twee vaste lasten die vrijwel ieder huishouden flink in de portemonnee voelt? Dit weten we tot nu toe.

Zorgverzekering 2024 gemiddeld € 150,- per jaar duurder en zorgtoeslag omlaag

Niet geheel verrassend blijkt uit uitgelekte cijfers dat in 2024 de zorgpremie opnieuw zal stijgen. Naar schatting zal de zorgverzekering € 12,- per maand duurder worden. Dat komt neer op gemiddeld een slordige € 150,- per jaar. Dit jaar betaal je gemiddeld € 1650,- aan premie, dat zal komend jaar oplopen naar € 1800,- volgens ingewijden.

Het is niet aan het kabinet om met Prinsjesdag vast te stellen hoeveel de zorgpremies exact zullen stijgen komend jaar. Zorgverzekeraars stellen dit zelf vast.

Update 09-2023: Op dit moment heeft alleen zorgverzekeraar DSW de nieuwe premie voor de basisverzekering bekend gemaakt. Deze zal in 2024 stijgen met € 11,50 per maand.

Uiterlijk op 12 november moeten alle zorgverzekeraars hun premies bekend hebben gemaakt. We zullen dan weten wie de goedkoopste zorgverzekering in 2024 aanbiedt, en wie de grootste stijgers zijn.

Zorgtoeslag verlaagd in 2024

Een ander punt dat het demissionaire kabinet bekend zal maken op Prinsjesdag is dat de maximale zorgtoeslag zal worden verlaagd naar maximaal € 127,- per maand. Dat is een verschil met dit jaar van minimaal € 27,- per maand.

Geen prijsplafond, wel beperkte noodsteun energiekosten

Naast stijgende zorgkosten, zal voor veel huishoudens de energierekening komend jaar ingrijpend veranderen.

Inmiddels is uit de uitgelekte Prinsjesdag stukken bekend geworden dat er toch een energie noodfonds komt voor lage inkomens met een hoge energierekening. Dit was tot voor kort nog onduidelijk, maar de vraag ernaar onverminderd groot vanwege het stoppen van het energie prijsplafond vanaf 1 januari 2024.

Lees hier wat er in 2024 verandert aan jouw energierekening.

Energiebelastingen en heffingen 2024

Morgen zal ook meer duidelijk worden over wat het kabinet van plan is met de energiebelasting op gas en stroom. Naar verwachting, en zoals al eerder aangekondigd, zal het kabinet de belasting op gas komend jaar verhogen en die op stroom verlagen. Ook zal meer duidelijk worden over de heffing vermindering energiebelasting en de netbeheerkosten. Deze laatste zullen met het oog op capaciteitsproblemen van het stroomnet, flink toenemen.

Huishoudens zullen vanwege het wegvallen van het prijsplafond en de wijzigingen aan de energiebelastingen en heffingen rekening moeten houden met een hogere energierekening in 2024.

Kom hier meer te weten over de verwachting energieprijzen 2024.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team