Makkelijk vergelijken
Makkelijk vergelijken Alles in één handig overzicht
Lijstje
Alle zorgverzekeraars in één overzicht
9,1 9,1 Kiyoh beoordeling
90% van de bezoekers beveelt ons aan op Kiyoh
Laagste prijs
Vind de laagste prijs met zorgverzekeringen vergelijken

Waarom overstappen van zorgverzekering 2023?

De basispremies worden duurder

Het is dit jaar belangrijker dan ooit om zorgverzekeringen te vergelijken. Er veranderen namelijk vanaf 2023 een aantal dingen aan de zorgverzekering.

De belangrijkste verandering is toch wel dat de basispremies verhoogd worden. Dit kan voor sommige verzekeringen wel € 30,- tot € 40,- per maand schelen. De ene zorgverzekeraar laat zijn premies harder stijgen dan anderen waardoor het heel belangrijk is om te vergelijken.

De collectiviteitskorting wordt afgeschaft

Wat daarnaast een belangrijke verandering is, is dat de collectiviteitskorting op de basisverzekering wordt afgeschaft.

Veel mensen hebben een zorgverzekering via bijvoorbeeld hun werk of vereniging. Dit was voorheen ook altijd goedkoper omdat zulke organisaties een collectiviteitskorting konden aanbieden. Deze korting wordt vanaf 2023 afgeschaft, waardoor jouw zorgverzekering misschien niet meer zo voordelig is.

Eigenlijk is het ieder jaar verstandig om zorgverzekeringen te vergelijken, want ieder jaar kunnen je behoeften en zorgwensen veranderen. Hierdoor kan een andere zorgverzekeraar een stuk voordeliger zijn voor jouw nieuwe situatie. Maar dit jaar dus nog nét even belangrijker dan normaal.


Zo werkt overstappen van zorgverzekering

 1. Vul je zorgwensen in
 2. Vergelijk alle zorgverzekeringen
 3. Vraag je zorgverzekering aan
 4. Je nieuwe zorgverzekeraar regelt de rest

Overstappen van zorgverzekering is heel erg eenvoudig en heb je in een paar stappen geregeld. Je vult in de vergelijker eerst je geboortedatum in. Geef vervolgens aan welke wensen en behoeften je hebt aan je zorgverzekering. Daarna zie je direct een lijst met alle zorgverzekeringen die voldoen aan jouw eisen. Wij zetten altijd de voordeligste optie voor jouw bovenaan de resultaten.

Nadat je een zorgverzekering hebt gevonden die aan je eisen voldoet sturen we je door naar website van de zorgverzekeraar. Vraag daar je zorgverzekering aan door je gegevens in te vullen. Als je dit tussen half november en eind december doet dan regelt de zorgverzekeraar de overstap en hoef je zelf niet je huidige zorgverzekering op te zeggen. Je overstap wordt dan dus automatisch geregeld, wel zo makkelijk.

Wil je na 1 januari nog overstappen? Dat kan, let er dan wel op dat je voor 31 december je huidige zorgverzekering hebt opgezegd. Dan heb je nog tot 31 januari om een nieuwe zorgverzekering uit te zoeken. Deze gaat in met terugwerkende kracht vanaf 1 januari, zo ben je altijd verzekerd.

Overstappen van zorgverzekering


Wanneer kun je overstappen van zorgverzekering?

Je kunt ieder jaar tussen 13 november en met 31 december overstappen van zorgverzekering. Vanaf half november worden de nieuwe polissen bekend gemaakt voor het volgende jaar. Wanneer je in deze periode overstapt hoef je niet zelf je oude zorgverzekering op te zeggen.

Kun je tussentijds overstappen van zorgverzekering?

Je kan per jaar maar één keer overstappen van zorgverzekering. Deze periode is van half november tot eind december. Er zijn wel een paar uitzonderingen voor het tussentijds overstappen van zorgverzekering:

 • Je bent net 18 jaar geworden en moet nu je eigen zorgverzekering betalen
 • Je komt uit het buitenland en hebt nog geen zorgverzekering
 • Als je gaat scheiden en jullie samen op dezelfde polis staan
 • Wanneer het collectief waarbij je bent verzekerd beëindigd
 • Je niet langer in een militair dienstverband zit
 • Als de zorgverzekeraar tussentijds de voorwaarden van je zorgverzekering wijzigt
 • Als je momenteel niet bent verzekerd (dit is wél verplicht)

Zit je momenteel in één van de bovenstaande situaties? Dan kun je tussentijds overstappen van zorgverzekering.

Kun je overstappen als je nu onder behandeling bent?

Als je op dit moment onder behandeling bent in het ziekenhuis of ggz-instelling voor zorg die onder de basisverzekering valt, kun je gewoon overstappen. Als je bent overgestapt gelden de voorwaarden van de verzekeraar bij wie je aan het begin van je behandeling was verzekerd.

Let op: ben je onder behandeling voor zorg die onder een aanvullende verzekering valt? Zorg dan als je overstapt dat ook aanvullend bent verzekerd voor dezelfde zorg bij je nieuwe verzekeraar.