Nieuws   Energie  
Afbeelding van huis met zonnepanelen op dak

Terugleverkosten uitstellen? Dat kan met deze handige truc

Ben je van plan zonnepanelen te nemen? Dan is de kans groot dat je straks bij vrijwel alle leveranciers terugleverkosten gaat betalen met een variabel contract of nieuw vast contract. Dit kan je energierekening met tientallen (tot honderden) euro’s per jaar verhogen. Maar niet als je nú alvast een 3 jaar vast contract kunt afsluiten bij Vattenfall, Essent of Eneco, blijkt uit een rondgang van deze site.

Wie een vast energiecontract aangaat, spreekt daarmee vaste tarieven af met de leverancier voor de gehele looptijd van het contract. Dit geldt voor alle leveringstarieven en overige tarieven, zoals de terugleververgoeding en terugleverkosten bij zonnepanelen.

Een energieleverancier mag dan niet zomaar tussentijds eenzijdig jouw contracttarieven wijzigen met een vast contract (met uitzondering van overheidsheffingen), tenzij dit expliciet in de algemene voorwaarden zelf staat opgenomen.

Terugleverkosten (nog) niet genoemd in de voorwaarden

Uit onze rondgang blijkt dat Vattenfall, Eneco en Essent alledrie geen expliciete bepalingen hebben opgenomen in hun voorwaarden over terugleverkosten met zonnepanelen.

Van Vattenfall en Essent is dat niet verrassend, aangezien zij (nog) geen terugleverkosten of hoger vastrecht rekenen met zonnepanelen.

Eneco daarentegen gaat vanaf deze zomer terugleverkosten rekenen, maar heeft daarover nog geen bepaling opgenomen in hun algemene voorwaarden.

Bekijk hier het complete overzicht van energieleveranciers met terugleverkosten

Hier ligt dan ook een kans om terugleverkosten zo lang mogelijk uit te stellen: als je nu zonder zonnepanelen alvast een 3 jaar vast contract afsluit bij Vattenfall, Essent en Eneco betaal je straks mét je zonnepanelen geen extra kosten onder de huidige voorwaarden.

Vergelijk vaste energiecontracten

💡 Alleen Coolblue Energie heeft aangepaste voorwaarden

Op dit moment heeft van de 14 onderzochte leveranciers inclusief Vattenfall, Essent en Eneco, alleen Coolblue Energie hun voorwaarden al aangepast naar de extra kosten met zonnepanelen. Zij zeggen daarover het volgende:

“Wanneer je tijdens de looptijd van je contract zonnepanelen installeert, kunnen we de tarieven in je contract hierop aanpassen en kunnen we de vaste leveringskosten voor klanten met zonnepanelen in rekening brengen vanaf het moment dat jouw zonnepanelen energie terugleveren.

Bij veel andere kleinere leveranciers kun je extra kosten met zonnepanelen dus ook uitstellen door nu een 3 jaar vast energiecontract te nemen, terwijl je in afwachting bent van je zonnepanelen.

Contractvrij bij tussentijdse wijziging

Nu verwachten wij dat op den duur alle leveranciers hun algemene voorwaarden zullen aanpassen naar de nieuwe situatie met zonnepanelen.

Dit mogen zij doen omdat ze een expliciete bepaling hebben opgenomen waarin staat dat ze hun voorwaarden 'altijd mogen wijzigen', met redenen omkleed. De wijziging van de voorwaarden is dan ook van toepassing op jouw vaste contract.

Goed om te weten is dat je in het geval van een wijziging van de voorwaarden altijd schriftelijk tijdig op de hoogte gesteld moet worden én dat je de gelegenheid moet krijgen om je vaste energiecontract op te zeggen zonder opzegboete, als jij het niet eens bent met de wijziging.

Mocht dus blijken dat Vattenfall, Essent en Eneco op termijn allemaal een vorm van terugleverkosten rekenen en ze dit in hun voorwaarden opnemen, dan ben je vrij om over te stappen op een ander energiecontract als dat voordeliger blijkt. In die situatie kun je het beste opnieuw energie vergelijken voor het goedkoopste energiecontract.

Benieuwd welke leveranciers nu een 3 jaar contract aanbieden? Gebruik daarvoor de energie vergelijker.

Energie vergelijken

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team