Nieuws   Onderzoek: Wat is de goedkoopste energie vergelijkingswebsite?
Onderzoek: Wat is de goedkoopste energie vergelijkingswebsite?

Onderzoek: Wat is de goedkoopste energie vergelijkingswebsite?

Zodra je een nieuw energiecontract zoekt is het altijd slim om een vergelijkingswebsite te gebruiken. De vraag is alleen: welke? Wij vergeleken de grootste energie vergelijkingswebsites van Nederland om erachter te komen welke het voordeligste is. Wat blijkt? Keuze.nl is vaak de goedkoopste.

Waarom verschilt het aanbod per energie vergelijkingswebsite?

Niet alle vergelijkers werken samen met alle energieleveranciers. Natuurlijk willen vergelijkingswebsites een zo compleet mogelijk aanbod. Om meerdere redenen was tijdens het onderzoek het aanbod van elke vergelijkingswebsite verschillend.

Voorbeelden van waarom het aanbod kan verschillen per site:

 • Soms willen energieleveranciers tijdelijk geen klanten.
 • Ook zijn er wat kleinere aanbieders, zoals HEM Energie en Frank Energie die nog niet de mogelijkheid hebben gehad om met elke vergelijker samen te werken.
 • Sommige vergelijkingswebsites tonen aanbiedingen alleen als ze zelf de klant kunnen aanmelden via hun site. Ze sturen bezoekers niet door naar websites van energieleveranciers.
 • Exclusieve deals: soms spreken een prijsvergelijker en energieleverancier af dat een speciale kortingsactie alleen bij hen op de website staat.

Als gevolg hiervan hebben vergelijkingswebsites dus een ander aanbod. Wie het beste aanbod heeft zochten wij voor je uit.

We hielden 10 dagen lang alle prijzen in de gaten

Om de prijsverschillen inzichtelijk te maken hebben we 10 dagen lang de top 3 van alle vergelijkingswebsites bekeken.

We hebben dit gedaan met 4 verschillende energie verbruiken:

 1. Appartement met 2 persoons huishouden
 2. Appartement waarin een gezin woont
 3. Een tussenwoning waarin een gezin woont
 4. Een vrijstaande woning

We hebben hierbij het verbruik gepakt dat het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) voorschrijft.

We keken naar het totale kostenplaatje:

Bij het vergelijken van de prijzen keken we naar de totale kosten per jaar. Hierin zitten alle tarieven verwerkt: de prijs voor stroom per kWh, de gasprijs per m3, kortingsacties zoals cashbacks én alle overheidsheffingen.

Deze 5 energie vergelijkingswebsites waren onderdeel van dit onderzoek:

 1. Pricewise
 2. Overstappen.nl
 3. Gaslicht
 4. Independer
 5. Keuze.nl

Vervolgens hebben we geteld hoe vaak een vergelijkingswebsite het goedkoopste uit de bus kwam. Gedurende 10 dagen werden elke dag voor de 4 verschillende verbruiken de vergelijkingswebsites bekeken.

De brongrafieken met de jaarprijs per vergelijker kun je hier downloaden (PDF).

Conclusie: Keuze.nl is de goedkoopste vergelijker van Nederland

In de 10 dagen (augustus, 2021) van het onderzoek naar de goedkoopste energie vergelijker is Keuze.nl in 38 van de 40 gevallen het goedkoopste.

Andere websites volgen op ruime afstand
Het verschil met de duurste vergelijker (Independer.nl) liep soms op tot bijna € 100,- per jaar. Pricewise stond het vaakst op de tweede plek als goedkoopste. Het verschil in jaarbedrag was ook beduidend lager, met een gemiddelde van ongeveer € 20,- per jaar.

Overstappen en Gaslicht waren slechts eenmaal de goedkoopste. Maar Overstappen scoorde wel op Pricewise na, het vaakste de tweede plek.

Keuze.nl bleek bijna altijd het goedkoopst, Independer vrijwel altijd het duurst.

Goedkoopste prijsvergelijker

Gebruik direct de goedkoopste vergelijker

💡 Bespaar tot € 650,- per jaar
Van energieleverancier wisselen met een vergelijkingswebsite bespaart je sowieso al tot € 600,- per jaar volgens de ACM (Autoriteit Consument & Markt) [2020, bron]. Een vergelijker gebruiken is dus altijd gunstig.

Wanneer je in elke situatie de goedkoopste energievergelijker zou kiezen, dan scheelt dat je nog eens ongeveer € 50,- per jaar.

Gebruik daarom direct de Keuze.nl Energie Vergelijker.

In dit onderzoek zijn 40 vergelijkingen per vergelijkingswebsite gedaan. Met verschillende Nibud-verbruiken en postcodes in het hele land. We hebben bij alle vergelijkingen de top 3 bekeken van de goedkoopste aanbiedingen.

Het onderzoek is geautomatiseerd uitgevoerd door een markt-onderzoek crawler. Wil je meer weten over dit onderzoek? Zowel alle brondata als alle screenshots van de vergelijkingen zijn beschikbaar op aanvraag. Mail hiervoor naar pers@keuze.nl.

Bron: Keuze.nl
energie
onderzoek

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team