Nieuws   Verzekeringen  
Illustratie zorgpremies 2023

De zorgpremies voor 2023 zijn bekend: vergelijk zorgverzekeringen voor de laagste premie

Afgelopen weekend hebben alle zorgverzekeraars hun nieuwe premies voor 2023 bekend gemaakt. De verschillen onderling zijn groot en álle basisverzekeringen worden duurder. Vergelijken heeft daarom zin, en dat kan vanaf nu óók op Keuze.nl. In dit blog vertel ik je meer over de zorgpremies voor 2023.

Een overzicht van de goedkoopste en duurste zorgpremies voor 2023

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: alle premies worden komend jaar gemiddeld met € 10,- per maand duurder.

Er zitten een aantal flinke uitschieters naar boven bij, met als grootste stijger de United Consumers Eigen Keuze polis. Deze wordt € 18,37 per maand duurder.

Kosten zorgpremie basisverzekering 2023:

  • Goedkoopste zorgverzekering: € 122,95 p.m.
  • Gemiddelde zorgverzekering: € 138,45 p.m.
  • Duurste zorgverzekering: € 156,50 p.m.

De gemiddelde basisverzekering voor iedereen vanaf 18 jaar en ouder, kost vanaf 2023 € 138,45 per maand bij een standaard eigen risico van € 385,-.

De goedkoopste zorgverzekering met het standaard eigen risico gaat € 122,95 per maand kosten bij Zekur.

De duurste zorgverzekering komend jaar kost € 156,50 per maand bij a.s.r. Forse verschillen dus, oplopend tot ruim € 400,- op jaarbasis.

Opvallend is dat de goedkoopste basisverzekering met standaard eigen risico in 2023 zo’n € 176,- duurder wordt op jaarbasis dan de goedkoopste zorgverzekering van dit jaar.

Voor het vinden van de voordeligste zorgpolis voor komend jaar wordt zorgverzekeringen vergelijken dus extra belangrijk.

Het verschil tussen de duurste zorgverzekeringen van komend jaar en dit jaar zijn juist kleiner, een verschil van € 43,-.


De goedkoopste zorgverzekeringen van 2023 per type polis

Om je snel een overzicht te geven van de nieuwe basisverzekeringen met de laagste premies heb ik hieronder de goedkoopste polissen op een rij gezet voor je, op type polis.

De getoonde bedragen zijn op basis van het standaard eigen risico van € 385,- per maand.

Naturapolis (beperkte zorgkeuze)Combinatiepolis (ruime zorgkeuze)Restitutiepolis (vrije zorgkeuze)
Zekur € 122,95 p.m.Vink Vink € 125,00 p.m.Stad Holland € 140,75 p.m.
FBTO € 126,95 p.m.Anderzorg € 134,75 p.m.CZ € 149,00 p.m.
Univé € 127,45 p.m.HEMA € 135,00 p.m.Menzis € 152,75 p.m.
United Consumers € 127,45 p.m.OHRA € 135,95 p.m.Zilveren Kruis € 152,75 p.m.
Bewuzt € 127,45 p.m.Nationale Nederlanden € 137,45 p.m.a.s.r. € 156,50 p.m.

Actuele premies bekend gemaakt op 12 november 2022.


Houd rekening met het volgende als je zorgverzekeringen gaat vergelijken voor 2023:

Prijsfactoren om in je achterhoofd te houden tijdens het vergelijken zijn aanvullende dekkingen en het vrijwillig eigen risico. Maar ook het wegvallen van collectieve verzekeringen.

1. Kijk goed welke aanvullende dekking je écht nodig denkt te hebben

Oók aanvullende dekkingen zijn komend jaar aanzienlijk duurder dan dit jaar. Afhankelijk van de zorg die je wenst betaal je respectievelijk voor fysiotherapie en de tandzorg, de twee meest gekozen aanvullende dekkingen, € 64,- tot wel € 75,- per maand extra bij enkele verzekeraars.

Ben je relatief gezond? Dan kun je wellicht zonder aanvullende dekkingen. Denk hierbij goed na over jouw situatie. Ben je nog jong? Dan heb je waarschijnlijk ook genoeg aan een basisverzekering.

Ben je daarentegen al op leeftijd, of beoefen je risicovolle sporten in je vrije tijd? Dan wil je waarschijnlijk een uitgebreidere zorgdekking, zoals fysiotherapie behandelingen.

2. Verhoog je vrijwillig eigen risico indien mogelijk

Heb je financieel de ruimte om je vrijwillig eigen risico (maximaal) te verhogen? Dan krijg je korting op je maandpremie. Afhankelijk van het type polis en het door jouw gekozen vrijwillig eigen risico, varieert de korting tussen de € 2,- en € 25,- per maand.

De goedkoopste zorgverzekeringen in 2023 op basis van het maximale eigen risico van € 885,00 per maand:

ZorgverzekeraarPremie p.m.

Zekur

€ 102,95
VGZbewuzt€ 107,45
Univé€ 107,45

Bovenstaande polissen zijn naturapolissen met beperkte zorgkeuze.

💡 Let op met het verhogen van je vrijwillige eigen risico
Het verhogen van je vrijwillig eigen risico is alleen verstandig als je gezond bent, en komend jaar verwacht weinig of geen zorgkosten te zullen maken.

3. Je kunt geen gebruik meer maken van een collectiviteitskorting

Zo’n 60% van de Nederlanders maakt dit jaar nog gebruik van een collectiviteitskorting via de werkgever, studentenvereniging of sportvereniging. Vanaf 2023 is collectief verzekeren voor de basisverzekering niet meer mogelijk. Dit kan alleen nog voor aanvullende verzekeringen.

Dit maakt het interessant om zorgverzekeringen te vergelijken, omdat de premie alleen al vanwege het wegvallen van de collectiviteitskorting zo’n € 6,50 per maand duurder wordt.

Ga je voor het eerst zorgverzekeringen vergelijken en kun je wel wat hulp gebruiken? Bekijk dan hier onze video waarin Melvin, één van onze zorg experts je uitlegt hoe je in een paar stappen het beste zorgverzekeringen vergelijkt.

Stap vóór 31 december 2022 over van zorgverzekering

Je hebt tot slot nog even de tijd om rustig zorgverzekeringen te vergelijken, en te kijken waar je goed aan doet. Maar vergeet niet over te stappen vóór 31 december 2022 als je een nieuwe zorgverzekeraar wil.

Dan regelen je huidige- en nieuwe zorgverzekeraar onderling dat je oude zorgpolis op tijd wordt opgezegd en dat je nieuwe zorgpolis op 1 januari 2023 in gaat. Je hoeft in dat geval zelf niets te doen, wel zo makkelijk.

Zeg je zelf je zorgverzekering op? Doe dat dan vóór 1 januari en zorg dat je uiterlijk vóór 31 januari 2023 een nieuwe zorgverzekering hebt afgesloten. Deze gaat dan in met terugwerkende kracht vanaf 1 januari.

Houd er wel rekening mee dat wanneer je zelf je zorgverzekering opzegt, je op tijd moet weten of je nieuwe verzekeraar je accepteert wanneer je je wil verzekeren met aanvullende dekkingen.

Bron: Keuze.nl
Verzekeringen

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team