Nieuws   Energie  
Wat zullen de gasprijzen in 2024 doen?

Wat zullen de gasprijzen in 2024 doen?

Gepubliceerd op: 06 mei 2024

In de afgelopen maanden hebben we een stijging in de gasprijzen gezien. Maar zal deze stijging blijven doorgaan? In dit artikel onderzoeken we de verwachtingen voor de gasprijzen in de komende maanden.

Recentelijke stijgingen en verwachte dalingen

In april zagen we dat de gasprijzen op de gasmarkt aanzienlijk zijn gestegen. Vooral bij driejarige contracten zagen we in één week de prijzen stijgen tot wel 9%.

Volgens de gegevens van Dutch TTF Natural Gas Futures zijn de prijzen van €26,- per MWh naar €33,- per MWh gestegen, een verhoging van meer dan 20% in slechts één maand. Leveranciers zoals Vattenfall, Eneco en Essent hebben hun gastarieven daarom in april ook verhoogd.

LeverancierJaarprijs begin aprilJaarprijs eind april
Vattenfall€1212,-€1296,-
Eneco€1190,-€1260,-
Essent€1199,-€1271,-

Gebaseerd op een jaarlijks verbruik van 1000m³

Toch lijken de gasprijzen in mei weer wat omlaag te gaan. Leveranciers zoals Innova Energie, EnergieDirect, Gewoon Energie en Powerpeers hadden vergeleken met eind april hun gastarieven in mei verlaagd. Ook zagen we de cashbacks bij onder andere Coolblue en EnergieDirect omhoog met meer dan € 50- voor hun 1 jaar vaste contracten. Volgens de cijfers van Dutch TTF Natural Gas Futures zullen de komende maanden de gasprijzen stabiel blijven.

Mogelijk lagere gasprijzen in Europa

De Europese Commissie heeft onlangs aangekondigd dat er een daling van de gasprijzen in Europa verwacht wordt. Deze daling is te danken aan een toename van de leveringen van vloeibaar aardgas uit landen zoals Noorwegen, de Verenigde Staten, en het Midden-Oosten, waardoor Europa minder afhankelijk wordt van Russisch gas. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen verwacht dat door een grote toestroom van nieuwe projecten voor vloeibaar gas er spoedig een overvloed aan vloeibaar gas beschikbaar zal zijn. Deze overvloed zou de gasprijzen in de nabije toekomst flink kunnen doen dalen.

Toekomstige trends voor gasprijzen in 2024

Hoewel de prijzen nu in mei weer aan het dalen zijn, zien we uit de verwachtingen van Dutch TTF Natural Gas Futures dat de energieprijzen in de herfst- en wintermaanden weer zullen stijgen. Deze stijging is normaal en komt ieder jaar voor.

Volgens cijfers van Profiteia zijn de Nederlandse gasvoorraden goed gevuld en is ons gasverbruik lager dan in de overige maanden van 2024. Ook wordt hier nogmaals vastgesteld dat we komende zomer een overschot aan vloeibaar gas (LNG) kunnen verwachten.

Dit maakt het nu een ideaal moment om de huidige tarieven vast te zetten met een 1-jarig vast energiecontract, waarmee je toekomstige tariefverhogingen kunt vermijden.

Vergelijk energieprijzen

Wil je weten wie momenteel het goedkoopste energiecontract aanbiedt voor jou? Gebruik onze vergelijker om direct de beste deals te vinden en bespaar aanzienlijk op je energiekosten.

Energie vergelijken

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team