Nieuws   Energie  
Wacht niet te lang met een vast energiecontract: Gasprijs stijgt hard

Wacht niet te lang met een vast energiecontract: Gasprijs stijgt hard

Door diverse recente ontwikkelingen zijn de gasprijzen flink gestegen. Mensen met een variabel energiecontract kunnen daardoor te maken krijgen met aanzienlijk hogere energiekosten.

Waarom nu overstappen naar een vast energiecontract?

Verschillende recente gebeurtenissen hebben bijgedragen aan de stijging van de gasprijs. De oorlog tussen Hamas en Israël, de beschadigde gaspijpleiding in Finland, en mogelijke stakingen in Australië hebben binnen een week voor een stijging van de gasprijzen van maar liefst 27% gezorgd.

Vorige week noteerden de Dutch TTF Natural Gas Futures nog een gasprijs van € 36,- per MWh, maar deze is nu gestegen met € 13,- naar € 49,- per MWh, wat neerkomt op € 0,13 cent per kWh. Veel energieleveranciers hebben hun tarieven aangepast.

Oktober gasprijzen

Bron: Dutch TTF beurs

Budget, Innova en Mega energie verhogen direct tarieven

Zo is bij Budget Energie het gastarief voor een vast contract van 1 jaar gestegen van 1,29 per m3 naar 1,33 per m3. Bij een gemiddeld verbruik van 1000 m³ komt dit neer op een extra kostenpost van € 40,- per jaar.

Ook bij Mega Energie zagen we in een week de prijzen voor gas met 4% stijgen. Innova Energie bood vorige week nog hoge kortingen die opliepen tot honderden euro’s, maar door de huidige gasprijzen zijn deze aanbiedingen niet meer beschikbaar.

Daarnaast zijn de verwachtingen voor de energieprijzen in 2024 niet gunstig. Factoren zoals het wegvallen van het prijsplafond, stijgende netbeheerkosten en de mogelijke komst van een strenge winter zorgen ervoor dat je zonder vast energiecontract aanzienlijk minder zekerheid hebt over je energiekosten.

Stap nu over naar een vast contract

Ondanks de stijgende gasprijzen bieden diverse energieleveranciers nog steeds vaste energiecontracten aan met aantrekkelijke kortingen. Leveranciers zoals United Consumers, Oxxio, en Energiedirect hebben op dit moment kortingen die kunnen oplopen tot wel € 314,-.

Ons advies is om hier zo snel mogelijk gebruik van te maken als je momenteel een variabel energiecontract hebt. Er is geen garantie dat deze aanbiedingen voor vaste energiecontracten met korting beschikbaar blijven.

Wacht dus niet te lang als je deze winter geen hoge energietarieven wilt betalen. Vooral omdat in januari het prijsplafond komt te vervallen, waardoor er niet langer een maximum bedrag is voor je energietarieven. Dit betekent dat de energietarieven potentieel nog hoger kunnen worden.

Stap daarom nu nog over naar een vast energiecontract voor meer zekerheid en lagere energietarieven.

Energie vergelijken

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team