Nieuws   Energie  
Vrouw zit achter laptop

Waar kan ik het beste een energiecontract afsluiten?

Gepubliceerd op: 01 augustus 2023

Een voordelig energiecontract is voor de meeste huishoudens belangrijker dan ooit, nu een gemiddeld huishouden in 2023 zo’n € 2500,- per jaar kwijt is aan energie. Overweeg je een nieuw energiecontract af te sluiten, waar kun je dat dan het beste doen? Alle opties afgewogen blijft een online vergelijkingswebsite nog altijd de meest tijd- en geld besparende manier om een energiecontract af te sluiten. We leggen je uit waarom door ook de andere opties te bespreken.

Er zijn vier manieren om een energiecontract af te sluiten:

  1. Via een energie vergelijkingswebsite
  2. Direct via de energieleverancier
  3. Via een online energieveiling
  4. Via colportage: aan de deur of telefonisch (gaat stoppen)

#1 Een energiecontract afsluiten via een energie vergelijker

De beste manier om een energiecontract af te sluiten is via een energie vergelijkingssite, zoals Keuze.nl. Dit heeft namelijk een paar belangrijke voordelen die de andere drie opties niet hebben.

Alleen door het totale aanbod te vergelijken op jouw adres en bij jouw specifieke verbruik, kun je een eerlijke en uitgebreide vergelijking maken wie de goedkoopste energieleverancier is.

Omdat het aanbod van leveranciers in de vergelijker kan verschillen, adviseren wij om meerdere vergelijkingswebsites naast elkaar open te zetten en te kijken wie het goedkoopste aanbod heeft. Dat ligt er namelijk aan met welke leveranciers vergelijkers allemaal een samenwerking hebben.

Daarnaast zal een vergelijkingswebsite gebruiken je zeeën van tijd schelen. Op eigen houtje moeten uitzoeken via tal van leverancierswebsites wie de goedkoopste is, is een tijdrovende klus. Dit willen we je dan ook besparen.

Een ander belangrijk voordeel van een energiecontract afsluiten via een vergelijkingswebsite is dat je bovendien gebruik kan maken van energie aanbiedingen die niet zelf via de energieleverancier lopen.

Zo kan het zijn door afspraken met de leverancier, dat je via de vergelijker een hogere cashback of loyaliteitkorting ontvangt dan direct via de leverancier. De aanbieding via een vergelijker in is in ieder geval nooit lager dan de aanbieding via de leverancier zelf. Je kunt er dus alleen maar meer profijt van hebben. Bovendien zitten er ook geen extra kosten aan verbonden.

Direct energie vergelijken

#2 Een energiecontract afsluiten direct via de energieleverancier

Ga je voor het eerst een energiecontract afsluiten en zou je dat direct via een leverancier doen, dan weet je niet of je een goede deal te pakken hebt. Dit geldt ook wanneer je een verlengaanbod krijgt van je leverancier na afloop van je vaste contract. Het aanbod aan cashbacks kan zoals gezegd afwijken van het aanbod in energievergelijkers. Daarvoor zou je het aanbod moeten vergelijken met de rest.

Wat daarnaast minder handig kan zijn van een energiecontract direct via een leverancier afsluiten is dat niet alle energieleveranciers de tarieven inclusief btw weergeven. Ook zijn de netbeheerkosten minder nauwkeurig, hebben wij zelf gemerkt. Hier kunnen afrondingsverschillen in zitten. Op Keuze.nl vermelden we wel altijd de juiste netbeerkosten in de vergelijker.

Kom hier meer te weten over hoe je een nieuw energiecontract afsluit.

#3 Een energiecontract afsluiten via een online energieveiling

Een andere manier om een energiecontract af te sluiten is via een energieveiling platform. Hieraan doen vaak maar een paar leveranciers mee. Met een energieveiling wordt collectief op grote schaal energie ingekocht tegen een definitieve lagere prijs voor alle deelnemers. Dit lijkt vaak gunstig, maar zo’n bod is niet afgestemd op jouw persoonlijk situatie.

Zo kan het voor sommige deelnemers binnen het collectief gunstig zijn en voor anderen niet, als je dat vergelijkt met het overige aanbod. Daarnaast focust een energieveiling zich met name op de collectieve prijs en niet op de voorwaarden van de leverancier. Wij adviseren om altijd je keuze voor een energiecontract te maken op basis van het totaalplaatje.

Zo tonen we op Keuze.nl bijvoorbeeld de belangrijkste voorwaarden van de leverancier meteen in de energie vergelijker.

Een energieveiling kan voor sommige deelnemers dus interessant zijn, maar het biedt geen garanties op de laagste prijs of gunstige voorwaarden voor alle deelnemers.

#4 Een energiecontract afsluiten via de telefoon of aan de deur

Tot slot kun je ook (nog) een energiecontract afsluiten aan huis. Dit gaat veranderen, nu de Tweede Kamer in juni een motie heeft aangenomen tegen colportage.

Wij zijn geen fan van colportage en vinden dit de minst verstandige manier om een energiecontract af te sluiten. Ook bij colportage heb je namelijk het probleem dat je géén eerlijke vergelijking kunt maken op het moment zelf. Je moet maar aannemen dat wat de verkoper zegt, waar is. Bovendien blijkt uit de praktijk dat hierbij vervelende (opdringerige) of misleidende praktijken niet altijd geschuwd worden.

Mocht jij benaderd worden, dan adviseren we om altijd de tijd te nemen voordat je je keuze maakt. Laat je daarbij niet onder druk zetten en vraag altijd om extra informatie van de verkoper, zodat je op een later moment kun beslissen (nadat je hebt vergeleken).

Dit is ook de reden waarom online energie vergelijken de beste manier is om een energiecontract af te sluiten. Je beslist in je eigen tijd wanneer je gaat vergelijken en kunt alle opties naast elkaar zetten. Zo maak je een weloverwogen beslissing.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team