Nieuws   Energie  
Afbeelding van een gaswinning installatie

Vanaf vandaag geen gas meer uit Groningen: hogere gasprijs het gevolg?

Op 1 oktober is Nederland gestopt met het winnen van gas uit Groningen. Dit betekent dat er na 60 jaar een einde komt aan gaswinning uit het grootste Nederlandse gasveld. Schiet door de sluiting de gasprijs meteen omhoog?

De definitieve sluiting is overigens pas 1 oktober 2024. Tot die tijd staat alleen de waakvlam aan en mag Nederland bij hoge uitzondering weer aan de knoppen zitten (in de wintermaanden).

Gasprijs nog steeds stabiel ondanks sluiting gaskraan Groningen

De sluiting van het Groningen-gasveld zet de toch al krappe gasmarkt in Nederland verder onder druk. Leidt de sluiting meteen tot een piek in de gasprijs? Als we vandaag kijken naar de gasprijs op de Dutch TTF-beurs zien we dat de gasprijs vrijwel gelijk is gebleven met de sluiting van de beurs afgelopen vrijdag 29 september. Een forse prijspiek van de gasprijs blijft vooralsnog uit.

Leveranciers bieden nog steeds gasprijzen onder het prijsplafond

Gaspieken op de gasbeurs leiden vaak ook tot stijgende consumenten gasprijzen bij energieleveranciers. Maar het goede nieuws is dat op dit moment de gasprijs voor consumenten nog bij alle leveranciers onder het prijsplafond ligt van € 1,45 per m3. De gasprijs ligt gemiddeld op € 1,31 per m3 in oktober.

Bekijk hier de gasprijs per leverancier

Wie nu een energiecontract heeft met flexibele prijzen, of een aflopend vast energiecontract de komende maanden geen onrust over de gasrekening wil, doet er goed aan om de gasprijs (weer) vast te zetten voor prijszekerheid.

Nu het koudere ‘stookseizoen’ voor de deur staat en het prijsplafond vanaf januari 2024 stopt, is het uitgerekend nu een goed moment om 1 jaar vast energiecontract te (her)overwegen, met de laagste tarieven. Met een vaste gasprijs betaal je dezelfde tarieven zolang je contract loopt, ongeacht wat er op de gasbeurs gebeurt.

Vergelijk vaste energiecontracten

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team