Nieuws   Energie  
Gas aan op fornuis

Gasvoorraden tot 78% gevuld: wat betekent dit voor de gasprijs?

Gepubliceerd op: 30 juni 2023

Uit recente cijfers blijkt dat de gasvoorraden in Nederland nu voor 78% gevuld zijn. Dit is een flinke stijging ten opzichte van mei.

Op dit moment zijn de gasvoorraden op hetzelfde niveau als halverwege december 2022. Sinds halverwege april 2023 zijn de gasvoorraden in Nederland geleidelijk aan het aanvullen. Eind mei waren de voorraden nog maar voor 68% gevuld, maar dit is in slechts een maand tijd met 10% gestegen.

Met de huidige groeitrend zullen de gasvoorraden naar verwachting beter gevuld zijn dan in de winter van 2022. Het vulseizoen loopt tot oktober, en de overheid streeft ernaar om de gasvoorraden minimaal voor 80% te vullen. Ter vergelijking: in juni vorig jaar waren de gasvoorraden slechts voor 53% gevuld.

Bron: allecijfers.nl

Verschillende factoren beïnvloeden de mate waarin de gasvoorraden worden gevuld. Een belangrijke factor is de beschikbaarheid van gas, waarbij het aanbod groter moet zijn dan de vraag van de verbruiksmarkt. Daarnaast speelt ook de prijs een rol bij het besluit om gas in te kopen en op een later moment weer te verkopen.

Wat betekent dit voor de gasprijzen?

Rekening houdend met de huidige vulling van de gasvoorraden en met de winter die nog maanden weg is, is het risico op een tekort aan gas verlaagd. Dit betekent dat de gasprijzen waarschijnlijk minder snel zullen stijgen in het geval van tegenslagen, zoals een onverwacht koude winter. Gezien de verwachting dat de gasvoorraden goed gevuld zullen zijn tegen de winter, is er minder kans op extreem hoge gastarieven tijdens de wintermaanden.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team