Nieuws   Energie  
Afbeelding van gaspit met vlam

Laagste gasprijs in 2 jaar: consumentenprijs beweegt mee

Gepubliceerd op: 20 december 2023

De gasprijs op de beurs staat nog altijd ongekend laag voor de tijd van het jaar, en dipte zelfs eerder van de week naar € 32,- per MWh. Maar waar de consumenten gasprijs langere tijd op hetzelfde niveau bleef hangen, zien we in december een sterke daling en is de gasprijs (ruim) onder de € 1,20 per m3 gekelderd bij veel leveranciers.

De gasprijs blijft ook in december verbazen. Sinds de zomer van 2021 is de gasprijs op de TTF-beurs niet meer zo laag als geweest als nu.

Vorig jaar rond deze tijd stond de beurs gasprijs op € 112,- per MWh, in 2021 was dat € 132,- per MWh. Het milde weer en de goed gevulde gasvoorraden spelen hierin de voornaamste rol.

Consumenten gasprijs in december hard naar beneden

Het heeft enkele weken geduurd, maar nu zien we ook dat energieleveranciers hun gasprijzen sinds begin december verlagen als reactie op de lage inkoopprijs op de beurs.

Langere tijd bleef de gemiddelde gasprijs voor consumenten schommelen rond de € 1,33 per m3, maar deze kroop vanaf begin december steeds verder naar beneden. De gemiddelde gasprijs staat staat nu ruim 7,8% lager dan eind november, met een gemiddelde van onder de € 1,20 per m3.

 

Actuele gasprijs

  Er is een fout opgetreden bij het laden van de grafiek. Druk op de knop om het nog eens te proberen.
prijs per per kWh
op 26 november 2023
Gemiddelde gasprijs per dag van de top 10 leveranciers inclusief btw en belasting.
 

Opvallend is dat de tarieven bij maar liefst 7 van de grotere leveranciers onder de € 1,20 per m3 zijn gezakt in december, waar de absolute uitschieters hun tarieven zelfs verlaagden naar € 1,13 per m3.

Energieleveranciers met de laagste gasprijs in december:

Leverancier per kWh stroom per m3 gas
Budget Energie € 0,28 € 1,29 Bekijk
Frank Energie € 0,25 € 1,15 Bekijk
UnitedConsumers € 0,26 € 1,23 Bekijk
Eneco € 0,23 € 1,08 Bekijk
Oxxio € 0,28 € 1,29 Bekijk
Mega € 0,29 € 1,32 Bekijk
Coolblue € 0,27 € 1,30 Bekijk
Frank Energie € 0,30 € 1,34 Bekijk
Vandebron € 0,28 € 1,26 Bekijk
ENGIE € 0,28 € 1,24 Bekijk
Prijzen op basis van 2500 kWh en 1000 m3. De prijzen kunnen per postcode verschillen. Laatst bijgewerkt op 15 juni 2024

Geen garantie dat dit zo blijft: vastzetten aanbevolen

Toch waarschuwt energiedeskundige Correljé van TU Delft ervoor om niet al te comfortabel te worden met de lage gasprijs van nu. De gasprijs kan mogelijk nog ietsje verder zakken, maar niet heel veel méér, meent de energiedeskundige.

Bovendien zegt Correljé: “Het waren bijzondere omstandigheden die vorig jaar die hoge gasprijs veroorzaakt hebben, en een zelfde serie van bijzondere omstandigheden veroorzaakt nu de lage gasprijs.”

Dit maakt dat de situatie snel kan veranderen in 2024. Belangrijk daarbij om in het achterhoofd te houden is dat er vanaf volgend jaar geen beschermend prijsplafond meer is. In dat licht spoort ook de ACM huishoudens aan om de tarieven vast te zetten.

Met de recordlage gasprijs van nu én hoge cashbacks, heb je als consument veel mogelijkheden voor een goedkoper vast energiecontract.

Bovendien beperk je met overstappen naar een goedkoper contract een kostenstijging vanwege de hogere energiebelasting die ingaat vanaf januari 2024.

Energie vergelijken

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team