Nieuws   Energie  
Afbeelding van huis met zonnepanelen

In één klap einde salderingsregeling vanaf 2027

Gepubliceerd op: 16 mei 2024

Verstopt in een financiele bijlage staat een van de belangrijkste maatregelen van de nieuwe coalitie als je zonnepanelen hebt: vanaf 1 januari 2027 wordt in één klap de salderingsregeling afgeschaft. Wat betekent dat voor jou?

De salderingsregeling betekent dat alle stroom die je opwekt met zonnepanelen weggestreept wordt tegen stroom die je op een ander moment gebruikt. Effectief krijg je dus de volle stroomprijs, inclusief energiebelasting, voor je opgewekte stroom. Een zeer lucratieve maatregel en een maatregel die de afgelopen jaren ervoor zorgde dat de terugverdientijd van zonnepanelen rond de 7 jaar of zelfs korter lag.

Afschaffen van de salderingsregeling stond al jaren op de politieke agenda, maar werd eerder dit jaar nog door de Eerste Kamer getorpedeerd. Saillant detail is dat BBB een van de grootste tegenstanders van afschaffen was, terwijl zij nu onderdeel zijn van de coalitie.

Energierekening wordt in 2027 véél hoger

De coalitie denkt meer dan een half miljard euro te besparen door de salderingsregeling af te schaffen. Dat geldt moet uiteindelijk wel ergens vandaan komen, en waarschijnlijk zal dat komen door een veel hogere energierekening voor huishoudens met zonnepanelen.

Een idee wat je straks gaat betalen voor je zonnepanelen hebben we al door de terugleverkosten die veel energieleveranciers in rekening zijn gaan brengen. Waar je nu feitelijk nog ongeveer 25 cent krijgt voor stroom die gesaldeerd wordt, kun je er alvast rekening mee houden dat dit veel lager wordt. Als je de terugleverkosten meerekent die veel leveranciers hanteren kom je effectief op een terugleververgoeding van ongeveer 3,5 cent.

Lever je in een jaar ongeveer 2500 kWh op aan stroom terug, dan krijg je daar 87,50 euro voor, in plaats van de 625 euro die je had bespaard door salderen. Dat scheelt maar liefst 500 euro per jaar.

In één klap veel meer betalen voor je zonnepanelen

In het oude voorstel was een afbouw opgenomen waardoor de effecten uitgesmeerd werden over meerdere jaren. In de plannen die de coalitie vanochtend presenteerde wordt de regeling echter vanaf 1 januari 2027 voor 100% stopgezet. Er is geen regeling opgenomen waarbij de salderingsregeling geleidelijk stopgezet wordt.

Dat zal een forse klap zijn voor huishoudens met zonnepanelen. Afgelopen jaar werden ze al steeds meer geconfronteerd met terugleverkosten die energieleveranciers in rekening brengen, door deze kabinetsmaatregel zal de rekening nog veel verder oplopen.

Nog verstandig om zonnepanelen te nemen?

Op dit moment is het erg moeilijk om alle kosten 100% te kunnen voorspellen, ook omdat veel details nog niet bekend zijn. Maar wanneer de maatregelen worden doorgevoerd zoals het nu lijkt, verwachten we dat de terugverdientijd van zonnepanelen fors op gaat lopen, mogelijk zelfs langer dan de levensduur van de panelen.

Daarmee lijkt het nu niet verstandig om in zonnepanelen te investeren, tenzij je de stroom die je opwekt ook meteen kan verbruiken (bijvoorbeeld door een elektrische auto op te laden of met een airco).

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team