Nieuws   Energie  
Man met duim omhoog bij grafiek

Gasrekening bijna €300 per maand goedkoper dan vorig jaar zomer

Gepubliceerd op: 30 mei 2023

De gasprijzen zijn de afgelopen maanden hard gedaald. Inmiddels staan ze op het laagste punt sinds september 2021. Met de daling van de gasprijs kunnen consumenten honderden euro’s per jaar besparen.

Piek in gastarief in de zomer van 2022 creëerde rekeningen tot bijna € 5000

Afgelopen jaar was de gasprijs een hot topic en ook nu gebeurt er nog van alles op de gasmarkt. Door grote schaarste op de gasmarkt en onrust in de wereld, namen de gasprijzen gigantisch toe. Dit tot een hoogtepunt in augustus 2022 waarbij voor een megawattuur gas ruim € 300 werd betaald.

Deze hoge inkoop werd ook teruggezien in de tarieven die consumenten voor gas moesten betalen. Die liepen in september op tot bijna € 4 per m3. Voor consumenten met een gemiddeld verbruik van 1200m3 gas, betekende dit een jaarlijkse post van € 4800 alleen al voor de gasrekening. Per maand was dit met € 400 voor vele huishoudens niet meer te betalen.

Dalingen in de gasprijzen in 2023 leveren besparing van bijna € 3500 op

Gelukkig daalden de prijzen na de zomer weer snel, waarbij de prijzen eind december 2022 voor het eerst weer uitkwamen onder de € 100 per megawattuur. Momenteel bevinden zich de prijzen weer vrij laag, op tarieven van minder dan € 25 per megawattuur. Omgerekend naar een tarief per kWh zal dit rond de € 0,94 liggen.

Verloop van de gastarieven per megawattuur

Gastarieven juli 2022 tot mei 2023

De tarieven in mei 2023, die door energieleveranciers worden aangeboden, liggen nog wel iets hoger. Het goedkoopste gastarief is momenteel te vinden bij Coolblue Energie.

  • Laagste gasprijs mei 2023 is € 1,11816 per kWh.
  • Kosten per jaar € 1341 bij een gemiddeld verbruik van 1200m3 gas.
  • Maandelijks gaskosten komen uit op € 111 per maand.
  • Een verschil per maand van bijna € 289 ten opzichte van vorig jaar zomer.
  • Verschil per jaar van € 3459 ten opzichte van vorig jaar zomer.

Dalende gasprijzen zorgen voor lagere tarieven en vaste contracten

De werking van de gasprijs op de beurs naar de gastarieven voor consumenten kan soms dagen, weken of maanden duren. Dit is allemaal afhankelijk van het moment waarop de energieleverancier het gas heeft ingekocht. Hierom zien we dan ook dat de huidige tarieven nog iets hoger liggen dan de tarieven op de gasbeurs.

Voor de crisis bevonden de tarieven zich rond de € 0,80 per m3 gas voor consumenten. Op dit niveau zullen we nooit meer uit gaan komen, zeker niet rekening houdend met de inflatie. Echter de dalende trend van de gasprijs zal zich voor nu voortzetten. Hierdoor zullen steeds meer energieleveranciers contracten aan gaan bieden met lagere tarieven. Door de lagere tarieven wordt het ook steeds interessanter om te kiezen voor een contract met een langere looptijd.

Benieuwd of het voor jou ook goedkoper is om nu over te stappen van energiecontract. Kijk voor een actueel aanbod van alle energiecontracten in onze energievergelijker.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team