Nieuws   Energie  
Blauwe vlammen van een gasfornuis

Gasprijzen 30% omhoog deze winter: Wat betekent dit voor jou?

Ondanks de aanzienlijke daling van de TTF-gasprijs die we deze week zien, verwachten we dat de prijzen in de wintermaanden flink zullen stijgen. In dit artikel bekijken we de huidige voorspellingen voor de gasprijzen deze winter en vergelijken we deze met de prijzen van vorig jaar.

Gasprijzen in de winter €25,00 hoger dan huidige contracten

De huidige beursgasprijs ligt voor het eerst in een maand weer onder de €30,00. Als we naar de huidige cijfers van Dutch TTF Natural Gas Futures kijken, zien we dat de gasprijs voor december momenteel rond de €50,00 ligt. Wanneer dit omrekenen naar tarieven die je per m³ betaald krijg je de volgende tarieven:

Juli 2023 gasprijs: € 1,29 per m³ (per maand ongeveer € 85,-)

December 2023 gasprijs: € 1,33 per m³ (per maand € 110,-)

Maand prijs berekend op basis van een gemiddeld gasverbruik van 1000 m³

Dit betekent dat mensen met een variabel contract deze winter € 25,00 per maand meer zullen betalen voor hun energierekening. In december 2021 was de gasprijs nog rond de 1,09, wat met een gemiddeld gasverbruik van 1000m³ uitkomt op € 91,- per maand. Mensen met een variabel contract betaalde in december 2021 dus ongeveer € 19,- minder dan dat ze deze winter zullen betalen.

Wintergasprijzen 2023 vergeleken met vorig jaar


Hoewel er een duidelijke stijging is tussen de gasprijs van 2021 en de verwachte gasprijs van 2023, is er wel een positieve verandering ten opzichte van vorig jaar. In december 2022 piekte de gasprijs op 2,65 per m³ wat uitkomt op ongeveer € 220,- per maand! Dit is dubbel zoveel als de verwachte gasprijs maandprijs voor 2023. De reden dat de gasprijzen nu lager zijn, is te danken aan een combinatie van vlot onderhoud aan de verschillende Noorse gasvelden en de verminderde vraag als gevolg van goed gevulde gasvoorraden.

Bron: Dutch TTF Gas Futures (ICE Endex)

Wat kun je nu het best doen?

Ondanks dat consumenten deze winter goedkoper uit zijn dan in de winter van 2022, zullen ze nog steeds hogere tarieven betalen dan ze momenteel doen. Dit zal vooral effect hebben op mensen met een dynamisch of variabel energiecontract. Daarom adviseren we om nu al te kijken naar het voordeligste vaste energiecontract voor jouw adres. Na december 2023 vervalt namelijk ook het prijsplafond, waardoor je niet langer een maximumtarief voor gas en stroom hebt. Houd daarom de gasprijzen goed in de gaten en wacht niet te lang met het afsluiten van een vast contract.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team