Nieuws   Energie  
Gasmeter

Gasprijs op de beurs schiet omhoog: dit doen energieleveranciers

Gepubliceerd op: 21 juli 2023

Hoewel de beursprijs van gas afgelopen maandag nog op het laagste niveau sinds 1 juni lag, zijn de prijzen de afgelopen dagen weer gestegen. In dit artikel kijken we naar de impact van deze verandering op energieleveranciers.

Hoe hoog is de verandering op de beursprijs van gas?

Wanneer we naar de huidige cijfers van Dutch TTF Natural Gas Futures kijken, zien we dat de gasprijs op maandag 17 juli nog € 25,95 per MWh kostte. Vandaag staat de gasprijs op € 28,02 per MWh. Deze stijging van ongeveer 7% heeft een negatieve impact gehad op de gasprijs.

Welke impact heeft deze gasprijsverhoging op energieleveranciers?

Bij Vattenfall zien we binnen een dag een prijsstijging van € 1,26 per m³ naar € 1,31 per m³. Als we een gemiddeld gasverbruik van 1000 m³ nemen, zien we dat je gisteren nog € 1260,- per jaar aan gas uitgaf bij Vattenfall en nu € 1308,- per jaar. Dit is dus een stijging van € 40,- per jaar op je energierekening binnen een dag. Ook Oxxio heeft aanpassingen gedaan aan hun cashbacks als gevolg van de gasprijsverhoging. De cashback van € 170,- die je voorheen ontving bij een 1-jarig vast energiecontract is nu verlaagd naar € 110,-.

Toch zijn bij niet alle leveranciers deze week de prijzen omhoog gegaan. Bij onder andere Budget Energie en Innova Energie zien we dat de gasprijzen zelfs iets omlaag zijn gegaan. Budget Energie ging (met een standaard verbruik van 1000 m³ per jaar) binnen een week van € 1290,- per jaar naar € 1270,- per jaar. Daarnaast blijkt uit onze cijfers dat energieleveranciers op dit moment ook nog steeds hoge kortingen op hun vaste contracten geven.

Gaan de gasprijzen verder omhoog?

Komende winter kunnen we inderdaad rekenen op hogere gasprijzen. Volgens de vooruitzichten van Dutch TTF Natural Gas Futures zal de gasprijs op de markt in december € 52,- per MWh bedragen, wat neerkomt op een tarief van € 1,36 per m³. Momenteel liggen de gasprijzen bij de meeste energieleveranciers tussen de € 1,27 en € 1,33 per m³. Dat lijkt misschien geen groot verschil, maar het kan je op jaarbasis € 90,- besparen.

Ons advies is dan ook om niet te lang te wachten met het overstappen naar een vast energiecontract. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over prijsverhogingen en kun je zelfs volgend jaar nog steeds tarieven krijgen die ruim onder het prijsplafond liggen.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team