Nieuws   Energie  
Energieprijzen ontwikkeling april 2023: vooral gasprijzen gestegen

Energieprijzen ontwikkeling april 2023: vooral gasprijzen gestegen

Gepubliceerd op: 12 mei 2023

De energiemarkt mag tot bedaren zijn gekomen, toch zaten de tarieven in april niet stil. Gingen de prijzen in maart nog vooral omlaag, in april leken deze toch weer fors te stijgen bij sommige leveranciers. Deze stijging is vooral terug te zien in de gastarieven.

Prijsstijging bij zowel vaste en variabele energiecontracten in april

In onze vorige energieprijzen analyse van maart zagen we de tarieven voor gas en stroom flink dalen. Maar in april bleek dat de tarieven voor met name gas weer fors stegen. De tarieven voor stroom bleven redelijk gelijk of zijn juist wat gedaald.

Bij zowel vaste- als variabele energiecontracten waren prijsveranderingen waar te nemen. Bij vaste energiecontracten voor 6 maanden namen we de grootste prijsveranderingen waar. Bij 1-jarige contracten is de grootste gasprijsstijging gemeten.

We bekijken de grootste veranderingen bij verschillende energieleveranciers en contracten. De energieleveranciers die niet worden benoemd, hebben hun prijzen in april niet aangepast.

Met name stijgingen in gastarieven ten opzichte van maart

Wisselende verandering in tarieven voor variabele energiecontracten

Ook bij de variabele contracten zien we opvallende veranderingen in de stroom en gastarieven. Hier zijn de veranderingen juist niet zo rechtlijnig en verschillen deze sterk tussen de energieleveranciers.

Leverancier

Stroomtarief april

Gastarief april
Budget Energie+6%+2%
Mega+17%-1%
Eneco-51%-50%

*Meting van 1 t/m 30 april 2023.

Het meest opvallend zijn natuurlijk de veranderingen in de tarieven van Eneco. Het gaat hierbij om het modelcontract, dat tevens een variabel contract is. De tarieven hiervan waren erg hoog en dus niet verwonderlijk dat hier dus een flinke daling te vinden is in de tarieven.

Veranderingen gastarieven april variabel contract

Veranderingen gastarieven april variabele contracten

Grootste veranderingen bij 6 maanden vaste energiecontracten

De meeste verschillen in tarieven in de maand april zien we terug bij de 6 maanden contracten. Hier zien we zowel grote veranderingen in de gastarieven, maar ook in de stroomtarieven zien we verschillen. Alleen energieleverancier United consumers heeft zijn 6 maanden tarieven in april niet aangepast.

EnergieleverancierStroomtarief aprilGastarief april
Oxxio+2%+8%
Coolblue-6%+10%
Eneco-3%+11%

* Meting 1 t/m 30 april 2023.

Verschillen gastarieven april 6 maanden vast contract

verschillen gastarieven april 6 maanden vast

Vooral Mega verhoogt de prijzen bij het 1 jarige contract

Bij 1- jarige energiecontracten zagen we zowel bij Mega en Coolblue Energie een stijging in de gas en stroom tarieven. De tarieven van Mega stegen het hardst, met méér dan 10%. Essent en Energiedirect hielden de tarieven in april juist gelijk.

LeverancierStroomtarief aprilGastarief april
Mega+ 16%+ 17%
Coolblue Energie+ 1%+ 2%

* Meting 1 t/m 30 april 2023.

Verschillen gastarieven april 1 jaar vast

Verschillen gastarieven april 1 jaar vast

Energieprijzen vergelijken blijft essentieel

Doordat de stroom en gasprijzen nog steeds sterk kunnen fluctueren, blijft vergelijken heel belangrijk. Door regelmatig je huidige tarieven te vergelijken met die van andere energieleveranciers, kan je tientallen euro’s per jaar besparen.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team