Nieuws   Energie  
Persoon legt zonnepaneel op dak

Energiecontract voor 3 jaar vast met zonnepanelen? Dit zijn je opties

Gepubliceerd op: 03 juni 2024

Wie zonnepanelen heeft of neemt kan sinds eind vorig jaar bij weinig leveranciers nog een 3 jaar vast energiecontract afsluiten. Maar doordat nu alle leveranciers terugleverkosten rekenen, kun je toch weer bij meer leveranciers terecht voor een 3 jaar contract (onder bepaalde voorwaarden).

Bij deze 6 leveranciers staat de deur open

De volgende energieleveranciers bieden nu (zij het beperkt) een 3 jaar vast energiecontract aan met zonnepanelen:

 • Innova Energie
 • Essent

 • Energiedirect

 • Vandebron

 • Budget Energie

 • Gewoon Energie

Vergelijk energie 3 jaar vast

Innova Energie

Bij Innova Energie ontvang je een vaste cashback van € 150,- bij een 3 jaar contract met zonnepanelen, ongeacht je verbruik en teruglevering.

 • Maandprijs: € 138,93 bij standaardverbruik van 2500 kWh en 1000 m3
 • Terugleverkosten: € 248,20 bij 2500 kWh netto teruglevering

Met zonnepanelen komt Innova Energie voor de meeste situaties nu als goedkoopste uit de vergelijking, tenzij je meer dan 5000 kWh netto teruglevert.

Essent

Omdat Essent vanaf 1 juli terugleverkosten in rekening gaat brengen, is het weer mogelijk om een 3 jaar contract bij ze af te sluiten met zonnepanelen. Je ontvangt een vaste cashback van € 200,-. Dit geldt ongeacht je verbruik en teruglevering.

 • Maandprijs: € 144,34 bij standaardverbruik van 2500 kWh en 1000 m3
 • Terugleverkosten: € 308,76 bij 2500 kWh netto teruglevering


Energiedirect

Ook Energiedirect maakt het weer mogelijk om een 3 jaar contract af te sluiten met zonnepanelen, vanwege het invoeren van terugleverkosten per 1 juli. Je ontvangt hierbij een vaste cashback van € 100,- bij elk verbruik en teruglevering.

 • Maandprijs: € 143,78 bij standaardverbruik van 2500 kWh en 1000 m3
 • Terugleverkosten: € 308,76 bij 2500 kWh netto teruglevering


Vandebron

Ook Vandebron geeft een vaste cashback van € 240,- bij 3 jaar vast met zonnepanelen, maar is alleen beschikbaar wanneer je niet méér dan 2000 kWh teruglevert na salderen.

 • Maandprijs: € 145,21 bij standaardverbruik

 • Terugleverkosten: € 252,- bij 2500 kWh netto teruglevering


Budget Energie

Een 3 jaar vast contract met zonnepanelen is in elke situatie bij Budget Energie af te sluiten. Zij geven nu zelfs weer een vaste cashback van € 300,-.

 • Maandprijs: € 138,49 bij standaardverbruik

 • Terugleverkosten: € 240,90 bij 2500 kWh netto teruglevering


Gewoon Energie

Als laatste optie is Gewoon Energie beschikbaar met een vaste cashback van € 150,- voor 3 jaar met zonnepanelen, mits je niet méér teruglevert dan je verbruikt.

 • Maandprijs: € 139,09 bij standaardverbruik

 • Terugleverkosten: € 248,20 bij 2500 kWh netto teruglevering

💡 3 jaar vast en zonnepanelen met alleen stroom
Heb je thuis alleen stroom, dan is het bij geen enkele leverancier nu mogelijk om een 3 jaar contract af te sluiten met een korting. Je kunt alleen terecht bij Budget Energie en Gewoon Energie (mits je minder teruglevert dan je verbruikt bij deze laatste).

Zullen er weer meer leveranciers met aanbod komen?

Het is nog altijd onduidelijk of binnen afzienbare tijd weer meer leveranciers een 3 jaar vast contract met zonnepanelen zullen aanbieden. Energieleveranciers laten hier weinig tot niets over los.

Wij vermoeden dat dit komt door de de politieke onrust rondom het afschaffen van salderen en de terugleverkosten. Veel energieleveranciers vinden het waarschijnlijk een te groot risico vinden om klanten met zonnepanelen voor langere tijd aan zich te binden.

Wij verwachten dat net als Budget Energie, Innova Energie en Gewoon Energie die na het invoeren van terugleverkosten weer 3 jaar vast beschikbaar stellen, mogelijk ook leveranciers als Essent, Vattenfall en Eneco dit voorbeeld zullen volgen op termijn. Mocht dat wel zo, dan laten we dat hier weten.

Beste alternatief blijft een jaarcontract

Hoewel een 3 jaar vast contract met zonnepanelen een slimme zet kan zijn als je voor lange tijd geen onrust wil over je tarieven, waaronder de terugleververgoeding, is een jaarcontract een goedkoper alternatief.

Het goedkoopste jaarcontract met zonnepanelen is op dit moment: € 163,73 per jaar goedkoper dan het goedkoopste 3 jaar contract bij een standaardverbruik en netto teruglevering van 2500 kWh. Hierin zijn de terugleverkosten meegerekend.

Of je nu voor een jaarcontract kiest of 3 jaar vast, het blijft noodzakelijk om een goede vergelijking te maken voor jouw specifieke situatie waarin alle terugleverkosten per energieleverancier zijn meegenomen.

Onze energievergelijker toont alle kosten met zonnepanelen, zodat je een betere onderlinge vergelijking kunt maken tussen energiecontracten.

Vergelijk energie met zonnepanelen

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team