Nieuws   Energie  
Dit gebeurde er met de gasprijs in juli: tarieven sterk gedaald

Dit gebeurde er met de gasprijs in juli: tarieven sterk gedaald

Gepubliceerd op: 03 augustus 2023

In juli hebben we aanzienlijke veranderingen gezien op de energiemarkt. In dit artikel kijken we naar de ontwikkelingen van afgelopen maand en wat we in de toekomst kunnen verwachten van de energieprijzen.

Sterke daling gasprijs vergeleken met juni

De maand juli was zeer turbulent voor de gasprijzen op de beurs. Aan het begin van de maand stond de gasprijs op de markt nog rond de €0,35 per m³, maar binnen twee weken zagen we een sterke daling van de gasprijs.

Uit cijfers van het Dutch TTF Natural Gas Futures blijkt dat de prijs van gas op de markt daalde van €35,00 naar €26,97 per MWh. Helaas zette deze daling niet door en kort daarna stegen de gasprijzen weer naar €33,00. Na deze hoge piek zagen we dat de prijzen voor de rest van juli weer omlaag gingen naar ongeveer €28,00.

Vergeleken met juni lag de gasprijs soms rond de €42,00 per MWh op de gasmarkt. Als we de pieken van beide maanden vergelijken, zien we dat de gastarieven in juli 17% goedkoper waren dan in juni.

Gasprijs juli 2023

Bron: Dutch TTF Gas Futures (ICE Endex)

Hoe reageerden energieleveranciers op de prijswijzigingen in juli?

Als we naar de consumentprijzen in juli kijken, zien we dat over het algemeen energieleveranciers meegingen met de trend van dalende gasprijzen. Grote leveranciers zoals Vattenfall en Eneco waren met hun 1-jarige vaste contract en bij een gemiddeld gebruik (2500 kWh / 1000 m³ per jaar) meer dan € 100,- goedkoper dan aan het begin van de maand.

Bij de top 10 goedkoopste energieleveranciers in augustus, zien we dat de tarieven momenteel veel goedkoper zijn dan begin juli. Bij Vattenfall betaal je nu €1,30 per m³, terwijl je begin vorige maand nog €1,38 per m³ betaalde. Met een gemiddeld verbruik van 1000 m³ kan dat dus €80,- per jaar schelen.

Leverancier

Prijs 1 juli

Prijs 31 juli

Vattenfall

€ 2352,-

€ 2119,-

Eneco

€ 2439,-

€ 2358,-

Innova Energie

€ 2380,-

€ 2275,-

Budget Energie

€ 2257,-

€ 2313,-

Gebaseerd op een gemiddeld energieverbruik van 2500 kWh / 1000 m³ per jaar.

Wat kunnen we de komende tijd van de gasprijzen verwachten?

Momenteel liggen de meeste energieleveranciers rond de €1,30 per m³ en €0,30 per kWh. Gezien de verwachtingen van de energieprijs in 2024, zal het naar alle waarschijnlijkheid niet zo laag blijven. Het prijsplafond zal met ingang van 1 januari 2024 verdwijnen, de netbeheerkosten gaan fors omhoog en de mogelijkheid van een koude winter kan de gasprijs opdrijven tot ruim boven de €50,- per MWh.

Met al deze factoren wijst het erop dat de gasprijzen deze winter waarschijnlijk zullen stijgen. Het is daarom verstandig om niet te lang te wachten met overstappen naar een vast energiecontract. Op die manier ben je tot volgend jaar beschermd tegen prijsverhogingen.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team