Hoe kan ik mijn energie direct verhuizen met spoed?

Het kan gebeuren dat je vergeet om op tijd je verhuizing door te geven aan je energieleverancier. Krijg je eerder de sleutel van je huis? Of heb je nog nog geen energieleverancier geregeld en verhuis je binnen twee weken? Hoe je moet handelen is afhankelijk van jouw situatie: ga je overstappen met je verhuizing of blijf je bij je huidige energieleverancier? We leggen je uit wat je in beide gevallen het beste kunt doen.

1. Spoedaanvraag bij een nieuwe energieleverancier

Overstappen van energieleverancier duurt gemiddeld 6 tot 8 weken. Daarom is het altijd goed om de energieleverancier zo snel mogelijk op de hoogte te brengen van een spoedlevering bij verhuizing.

Als je nog 5 dagen of méér hebt om energie te regelen

Het voordeligst is om nog de tijd te nemen en energieleveranciers te vergelijken. Op deze manier kan je nog profiteren van een energie aanbieding met een eventuele welkomstkorting of welkomstcadeau. Bij de aanvraag kan je vaak aangeven dat je gaat verhuizen, en per wanneer.

  • Meld je vervolgens aan via een deal in de vergelijker. Het duurt een werkdag voordat jouw aanvraag in het systeem van de energieleverancier is verwerkt.
  • Bel de volgende werkdag de leverancier op en geef aan dat je aanvraag een spoedaanvraag betreft.

Jouw aanvraag wordt vervolgens overgezet naar een spoedaanvraag. Zo kun je toch gebruik maken van een mooie energie deal!

2. Spoedaanvraag bij je huidige energieleverancier

Een spoedaanvraag bij je huidige energieleverancier kan bij sommige al binnen 24 uur geleverd worden. Anderen doen er enkele dagen over. Vaak vragen leveranciers voor een spoedaanvraag een kopie van je huur- of koopcontract. Houd er ook rekening mee dat sommige leveranciers bij een spoedaanvraag soms ook om een borgsom vragen.

Moet jij een spoedaanvraag doen? In het overzicht hieronder zie je bij welke leveranciers dat kan, en of ze een borg vragen. Bel vervolgens zo snel mogelijk jouw energieleverancier om het in orde te maken.

LeverancierSpoedaanvraag mogelijk?Borgsom bij negatieve kredietwaardigheid?
VattenfallJaAltijd € 450,-
EnecoJaAltijd € 400,-
EssentJaMax. € 350,-
Budget EnergieJa, alleen bij verhuizingMax. gelijk aan 6 keer je termijnbedrag
OxxioJaAltijd € 400,-
VandebronJaMax. gelijk aan 6 keer je termijnbedrag
NLEJa, alleen bij verhuizingMax. gelijk aan 6 keer je termijnbedrag
PowerpeersJa, alleen bij verhuizingAltijd € 575,-
EnergieDirectJaMax. € 350,-
EngieJaMax. € 400,-
Pure EnergieJaMax. gelijk aan het 6 keer je termijnbedrag

* Peildatum: april 2021

Energieverbruik zonder contract

Ben je al verhuisd en heb je nog geen energieleverancier? Geruststellend om te weten is dat je niet zomaar zonder stroom zit.

De netbeheerder levert je tijdelijk energie

Zonder contract wordt de energie geleverd door de netbeheerder. Deze stuurt je een herinnering als er wordt opgemerkt je gas en stroom gebruikt, maar nog geen energiecontract is afgesloten.

Totdat je een nieuwe energieleverancier hebt gekozen, betaal je energie direct aan de netbeheerder. Let wel op, de prijs die je aan de netbeheerder betaalt is veel hoger. Dit wil je liever niet. Bel daarom zo snel mogelijk een energieleverancier van jouw keuze en vraag naar hulp bij een spoedaanvraag.

Ga altijd in op de 'herinnering' van de netbeheerder

Heb jij ruim na de herinnering nog geen energiecontract? Dan bestaat het gevaar dat de energie wordt afgesloten van de woning. Zorg dus bij een herinnering van de netbeheerder voor een spoedaanvraag bij een energieleverancier.

Hoe kan ik mijn energie direct verhuizen met spoed?