Een nieuw energiecontract

Een nieuw energiecontract aanvragen kan in de volgende situaties:

1
Wanneer je huidige energiecontract bijna afloopt
2
Wanneer je gaat verhuizen

1. Wanneer je huidige energiecontract bijna afloopt

Loopt je huidige energiecontract voor bepaalde tijd binnenkort af? Dan wordt je contract na de einddatum automatisch omgezet in een contract voor onbepaalde tijd.

Leveranciers mogen bepaalde tijd contracten namelijk niet stilzwijgend verlengen, maar wel omzetten naar een direct opzegbaar energiecontract voor onbepaalde tijd, ofwel variabel contract.

Een goed moment om een nieuw energiecontract te nemen

Dit is vaak een goed moment om een nieuw energiecontract te overwegen, omdat je met een onbepaalde tijd contract vrijwel altijd duurder uit bent. De tarieven wijken namelijk af van de vaste tarieven die je betaalde tijdens je contract.

Nieuw energiecontract of verlengaanbod?

Het komt nogal eens voor dat leveranciers een verlengaanbod doen als je huidige contract bijna afloopt. Is het slim om over te stappen op een nieuw contract met een verlengaanbod van je leverancier?

Vaak betere voorwaarden bij een nieuw contract

Wij raden je aan niet te snel te kiezen voor een verlengaanbod, en eerst even energiecontracten te vergelijken van andere leveranciers. De kans is behoorlijk groot dat er een beter energiecontract voor je te krijgen is met een aanbod voor nieuwe klanten, dan met een verlengaanbod. Met een aanbod voor nieuwe klanten bespaar je doorgaan méér, en sluit je betere voorwaarden af.

Nieuwe klanten profiteren van hogere kortingen

Heb je bijvoorbeeld bij je huidige contract een welkomstkorting gekregen? Dan krijg je die niet nog een keer bij een verlengaanbod. Als je al een korting krijgt, is dat meestal een lager bedrag. Nieuwe klanten profiteren daarom van betere energie aanbiedingen met hogere kortingen en gunstigere voorwaarden.

Maar ben je helemaal tevreden met je huidige leverancier, dan kun je natuurlijk besluiten om gebruik te maken van een verlengaanbod. Een nieuw contract afsluiten levert je altijd méér op dan niets doen.

2. Wanneer je gaat verhuizen

Een andere situatie waarin je een nieuw energiecontract kunt aanvragen is wanneer je gaat verhuizen Ga je groter wonen, of juist kleiner en ben je contractvrij? Dan is overstappen op een nieuw energiecontract, vaak een betere keuze.

Een nieuw energiecontract