Bereken je autoverzekering in 3 stappen
Je ziet meteen de premie per maand op basis van jouw situatie.
Vul eerst in de vergelijktool in:
- Kenteken
- Postcode
- Leeftijd
2. Geef je rijsituatie aan
Geef vervolgens aan hoeveel:
- Km's je per jaar rijdt
- Schadevrije jaren je hebt
3. Kies je dekking
Kies tot slot hoe uitgebreid je verzekerd wil zijn:
- WA-dekking
- WA+ dekking
- Allrisk-dekking
94% van de bezoekers beveelt ons aan!
Onze bezoekers zijn heel tevreden over Keuze.nl! We scoren gemiddeld een 9,1 op Kiyoh. Bekijk al onze reviews.
Kiyoh beoordeling
Wat is van invloed op de berekening van je autoverzekering?
Autoverzekering premies verschillen onderling sterk. Hoeveel premie jij gaat betalen voor je auto hangt van je persoonlijke situatie af en wordt beïnvloedt door een heel aantal factoren.
Zo kunnen twee mensen van dezelde leeftijd, met een zelfde auto toch een heel ander premiebedrag betalen.
Deze 8 factoren beinvloeden de premie van je autoverzekering:
1. Je leeftijd
Hoe oud je bent bepaalt voor een belangrijk deel je schaderisicoprofiel voor de verzekeraar. Jongeren onder de 24 jaar en ouderen boven de 60 betalen op basis van hun leeftijd een hogere premie.
2. Je postcode
Woon je in een grote stad, dan is statistisch gezien de kans groter dat je auto schade ondervindt, of gestolen wordt. Dit wordt doorberekend in je premie.
3. Het type auto
Auto’s met een hoge catalogus- of dagwaarde zijn logsicherwijs duurder in premie. Dit zijn bijvoorbeeld luxe auto’s of elektrische auto’s. Ook zijn zware auto’s, zoals een SUV duurder te verzekeren dan kleine lichtere stadsauto’s. Sportieve auto’s zijn doorgaans ook weer duurder in premie vanwege het verhoogde risico op schade.
4. Schadevrije jaren
Wanneer je schadevrije jaren hebt opgebouwd krijg je daarmee korting op je autopremie. Heb je in korte tijd juist meerdere schades gereden en geclaimed, en heb je daardoor een negatief schadevrije jaren saldo? Dan zorgt dat juist voor een duurdere autopremie.
5. Het aantal km’s dat je per jaar rijdt
Hoe vaker je op de weg rijdt, hoe groter de kans op schade. Rijdt je méér dan 7500 kilometer per jaar, dan berekenen verzekeraars dit door in je premie.
6. Het type dekking
Welk type dekking je kiest: WA- WA+ of allrisk maakt ook verschil voor je premie. Een basis WA-verzekering waarbij je alleen verzekerd bent voor schade aan andere auto's, is het goedkoopst.
7. Eenmalige poliskosten of eventuele incassokosten
Sommige verzekeraars rekenen eenmalige poliskosten en incassokosten.
8. Eerdere rijontzegging
Is in het verleden je rijbewijs ingenomen geweest? Dat is ook factor waar autoverzekeraars rekening mee houden bij het berekenen van de premie.
De goedkoopste autoverzekering berekenen
Omdat autopremies van zoveel factoren afhangen, is er niet één autoverzekering algemeen de goedkoopste.
Zodra je in de vergelijkertool je gegevens invult en je wensen aangeeft, krijg je direct de goedkoopste opties voor jouw situatie te zien. Deze staan altijd bovenaan in de resultaten.
Bereken de goedkoopste autoverzekering
Houdt er wel rekening mee dat de goedkoopste autoverzekering niet altijd de beste keuze voor jou situatie hoeft te zijn. Laat je daarom niet alleen leiden door de prijs, maar kijk vooral ook goed naar de (aanvullende) polisvoorwaarden van de verzekeraar, de polisscore en de tevredenheid van klanten.
Wil je meer weten over welke autoverzekeringen goed scoren? Lees dan ons beste autoverzekering keuze advies voor een uitgebreid vergelijkend onderzoek.
Kun je een autoverzekering berekenen zonder kenteken?
Heb je nog geen kenteken voor je onlangs gekochte auto, of voor het model dat je wil laten verzekeren? Dan kun je nog steeds een berekening maken voor je autoverzekering. Je kunt in dit geval een vergelijkbaar kenteken gebruiken van een zelfde model auto.
Om een autoverzekering berekening te maken zonder kenteken heb je de volgende gegevens nodig:
- Bouwjaar van de auto
- Modeltype
- Type motor: brandstof of elektrisch
- Handgeschakeld of automaat
Als je deze gegevens invult in de vergelijker kan het zijn dat het bedrag met een paar euro’s verschilt. Dit is maar een klein verschil en het geeft je nog steeds een goed beeld wat je ongeveer gaat betalen als je auto laat verzekeren.
Online vindt je verschillende websites, zoals kentekencheck.nl waarop je kentekens van alle soort modellen auto’s kunt vinden.
Let op: je kunt zonder kenteken van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) en de meldcode van de auto geen autoverzekering afsluiten. De meldcode bestaat uit de laatste 4 cijfers van het chassisnummer van je auto. Als je de meldcode niet meer weet kun je altijd contact opnemen met de verkoper van waar je de auto hebt gekocht.
Bereken je autoverzekering regelmatig opnieuw
Heb je eenmaal een autoverzekering afgesloten? Zorg er dan voor dat je regelmatig opnieuw je autoverzekering berekent. Dit kan je de nodige euro's besparen en een betere dekking geven. Je wil wel met een lekker gevoel blijven rijden natuurlijk.
Helaas laten toch veel mensen laten hun autoverzekering gewoon doorlopen zonder af en toe te checken of ze niet ergens anders goedkoper uit kunnen zijn, of wanneer de polisvoorwaarden veranderd zijn.
Handige momenten om opnieuw je autoverzekering te berekenen zijn:
- Wanneer je verzekeraar tussentijds de prijs verhoogd of een polisaanpassing doorvoert
- Na ieder verzekeringsjaar (in het geval van polissen met een looptijd van één jaar)
- Wanneer je van auto verandert
- Je persoonlijke situatie wijzigt