Nieuws   Energie  
Tropisch zomerweer zorgt voor minder opbrengst zonnepanelen

Tropisch zomerweer zorgt voor minder opbrengst zonnepanelen

Gepubliceerd op: 07 juli 2023

Dit weekend zal Nederland te maken krijgen met temperaturen rond de 30 graden. Hoewel dit vaak als ideaal zomerweer wordt beschouwd, heeft het een negatief effect op de prestaties van zonnepanelen.

Negatief effect van hitte op zonnepanelen

Tropisch zomerweer heeft een negatieve invloed op de hoeveelheid stroom die zonnepanelen kunnen genereren. Hoewel de meeste stroom wordt opgewekt in de maanden april tot juni kunnen deze tropische dagen een negatief effect hebben op je zonnepanelen.

Zodra de temperatuur boven de 25 graden stijgen, kan de temperatuur van een zonnepaneel snel oplopen tot tussen de 50 en 60 graden. Bij elke graad boven de 25 graden verliest een zonnepaneel ongeveer een half procent van zijn vermogen. Dit betekent dat een zonnepaneel bij warme temperaturen minder efficiënt is in het omzetten van zonlicht in elektriciteit.

Wat kan je nu het beste doen?

Ondanks dat je niet veel aan de hitte kan doen zijn er wel een aantal manieren om deze zomer nog steeds het maximale uit je zonnepanelen te halen. Zorg er als eerste voor dat je zonnepanelen zo schoon mogelijk zijn. Als zonnepanelen te vuil zijn, zorgt dit ervoor dat ze minder zonlicht kunnen opvangen.

Daarnaast is het nu ook heel belangrijk om je energiecontract te controleren. Bekijk hierbij hoe hoog je stroomtarieven zijn en of je niet goedkoper uit kan bij een andere leverancier. Als je veel stroom opwekt is het ook een goed idee om te checken wie de hoogste terugleververgoedingen hebben. Hierdoor kun je zelfs tijdens deze tropische dagen meer profiteren van je zonnepanelen.

Meteen energiecontracten vergelijken

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team