Nieuws   Energie  
Tips voor de energiecrisis

Hoe kun je besparen op je energiekosten in 2022?

Gepubliceerd op: 12 augustus 2022

Door de huidige energiecrisis zijn de energiekosten voor iedereen flink omhoog gegaan. Het is nu belangrijker dan ooit om je energiecontract te vergelijken met het huidige aanbod, zodat je niet de hoofdprijs betaalt voor je energie.

Welke contracten zijn er momenteel beschikbaar?

Op dit moment heb je als klant niet veel opties als het gaat om energiecontracten. Veel energieleveranciers hebben al hun aanbod ingetrokken en bieden geen vaste contracten meer aan vanwege de hoge energieprijzen, die leveranciers zelf ook voelen.

De meeste contracten die je nog wel in de energie vergelijkers vindt zijn variabele contracten. In onze vergelijker staat alleen nog het Vattenfall modelcontract aan. De tarieven van een variabel contract kunnen in de huidige situatie maandelijks veranderen.

Het voordeel van een variabel contract is dat je maandelijks zonder overstapboete kan overstappen. Zo kan je zonder zorgen overstappen naar een goedkoper energie contract op het moment dat die beschikbaar zijn.


Wanneer komen meer energie acties beschikbaar?

Wanneer de meeste energie aanbiedingen en acties weer online komen kan niemand jammer genoeg zeggen. Energieleveranciers hebben amper aanbod, en trekken hun nieuwe online aanbiedingen vaak na een tijdje alweer in.

Dit maakt het lastig om gebruik te maken van een voordelige energie actie. Ook zijn niet alle contracten per se goedkoper, wanneer je er één gevonden hebt.


Wanneer kan ik het beste overstappen?

Heb je momenteel nog een vast contract? Dan raden wij je aan om te wachten tot de einddatum van je contract. Waarschijnlijk zijn de tarieven bij je huidige contract vele malen goedkoper dan de huidige tarieven die je betaalt als nieuwe klant.

Als je vaste contract verloopt wordt deze automatisch overgezet naar een variabel contract. Voordat dat gebeurt is het handig om te kijken of je niet ergens anders goedkoper uit bent.

Hoewel momenteel het aanbod kleiner is, zijn er nog steeds variabele energiecontracten beschikbaar. Met energie vergelijken kun je kijken welke contracten er momenteel beschikbaar zijn en overzichtelijk zien welke het goedkoopste is voor jou.


3 tips om energie te besparen

Op de volgende drie manieren kun jij mogelijk nog energie besparen binnen jouw huishouden.

1. Voorkom sluipverbruik bij al je apparaten

Als eerste is het belangrijk om sluipverbruik bij al je apparaten te voorkomen. Sluipverbruik gebeurd bij apparaten die standby staan in plaats van volledig uit. Hierdoor nemen ze nog steeds stroom af wat natuurlijk zonde is. Zet daarom apparaten die je niet meer gebruikt volledig uit. Hieronder vallen ook telefoon opladers, tv’s en elektrischte tandenborstels.

Kijk bij je elektrische apparaten of er ook niet een energie zuinigere versie van is. Oude koelkasten of vriezers kunnen bijvoorbeeld heel veel energie verbruiken terwijl een nieuwer model veel zuiniger is en op langere termijn meer voordelig zal zijn.

2. Neem een slimme meter

Als je energie wil besparen is het belangrijk dat je inzicht hebt op je energieverbruik. Neem dus een slimme meter zodat je energieverbruik veel beter overzichtelijk is.

3. Isoleer je huis

Zorg ervoor dat alle naden en kieren in je huis zijn afgesloten. Het ophangen van isolerende gordijnen en folie achter de radiatoren plakken kan je veel energie besparen. Door ook je vloer te isoleren en dubbel of triple glas te gebruiken bespaar je ook veel op gas.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team