Nieuws   Energie  
Afbeelding van lampje en stekker

Vaste leveringskosten energie: hier betaal je het meest en minst in 2024

Je betaalt voor je energierekening een deel aan vaste leveringskosten (voornamelijk administratiekosten) voor gas en stroom. Nu zitten er flinke verschillen tussen deze kostenpost per leverancier. Daarom zetten wij de laagste en hoogste leveringskosten voor je op een rij en leggen je uit hoe je het beste een leverancier kan kiezen met deze kosten in het achterhoofd.

Grote verschillen in vaste leveringskosten

Naast de energietarieven per kWh stroom en per m3 gas, mogen leveranciers ook zelf de hoogte bepalen van hun vaste leveringskosten voor gas en stroom.

Dit is een vast bedrag op je energierekening - onafhankelijk van je energieverbruik - van tussen de € 160,- en € 400,- per jaar. Behoorlijk uiteenlopend dus.

Wij merkten dat bij een jaarcontract het verschil tussen de hoogste en laagste vaste leveringskosten in 2024 oploopt tot € 116,92 per jaar. Bij een 3 jaar vast contract is dat maar liefst € 251,90 (!).

De volgende energieleveranciers hebben voor nieuwe klanten op dit moment de laagste- en hoogste vaste leveringskosten voor gas en stroom met een vast contract.

Top 5 laagste vaste leveringskosten met vast contract

1 jaar vast3 jaar vast
€ 167,76 - Energiedirect en Budget Energie€ 143,76 - Eneco
€ 174,00 - Vandebron€ 167,76 - Budget Energie
€ 179,76 - Oxxio€ 179,63 - Energiedirect
€ 179,77 - Essent€ 191,18 - Energiedirect en Gewoon Energie
€ 180,00 - Coolblue Energie€ 197,77 - Essent

Top 5 hoogste vaste leveringskosten met vast contract

1 jaar vast3 jaar vast
€ 284,68 - Mega€ 395,66 - Vattenfall
€ 278,30 - United Consumers€ 252,45 - Powerpeers
€ 240,00 - Engie€ 221,33 - Greenchoice
€ 221,33 - Greenchoice€ 191,67 - Oxxio
€ 251,07 - Powerpeers€ 192,00 - Vandebron


Omdat je op dit deel van je energierekening direct invloed hebt met je keuze voor een leverancier, kun je leveranciers hierop onderling met elkaar vergelijken.

De vaste leveringskosten vind je bij ons terug onder het tabje’ tarieven’ in de energie vergelijker.

Voorbeeld van de vaste leveringstarieven in onze energie vergelijker.

Vergelijk alle vaste leveringskosten

Vergelijk energie op meer dan vaste leveringskosten

Nu je een beeld hebt van de goedkoopste en duurste vaste leveringskosten, is het belangrijk om te weten dat de hoogte ervan op zichzelf slechts een indicatie is. Niet iets om je helemaal blind op te staren.

Vergelijk de vaste leveringskosten altijd in context met de overige energiekosten waar je zelf direct invloed op hebt met je keuze. Dit zijn de leveringstarieven voor gas en stroom, en eventuele cashbacks of loyaliteitsbonussen.

Je energieverbruik telt mee

Houd daarnaast rekening met je energieverbruik. Een leverancier met lage vaste leveringskosten hoeft niet namelijk de goedkoopste optie te zijn als deze leverancier een hoge gasprijs en kWh prijs rekent, en jij een hoog energieverbruik hebt.

Je kunt in dat geval meestal beter kiezen voor een leverancier met hogere vaste leveringskosten als deze lagere leveringstarieven biedt.

Heb je daarentegen een laag energieverbruik? Dan heb je baat bij lagere vaste leveringskosten en misschien iets hogere leveringstarieven. Bij een laag energieverbruik beslaan de vaste leveringskosten namelijk een groter deel van je energierekening, tot zo’n 15%.

Laat je leiden door de totale energiekosten

Wanneer je onze energie vergelijker gebruikt, wordt een automatische berekening van je geschatte energiekosten gemaakt op basis van je verbruik (en opwekking), en je postcode.

Je ziet dan zonder zelf te hoeven gaan rekenen, wie de goedkoopste leverancier is voor jouw situatie op basis van de totale kosten (en korting). Het maakt dan niet uit of dit de leverancier is met de laagste of hoogste vaste leveringskosten.

Energie vergelijken

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team