Nieuws   Energie  
Vrouw zit warmgekleed op de bank met kleedje

Vast energiecontract van vóór 1 juli 2023? Nu overstappen goedkoper

Gepubliceerd op: 15 december 2023

Wie vóór 1 juli 2023 een vast energiecontract met gas en stroom had afgesloten tegen te hoge energieprijzen, kan in december mogelijk goedkoper uit zijn door tussentijds over te stappen. De oude opzegboeteregeling, in combinatie met de lage gasprijs en hoge cashbacks bieden hier uitkomst.

Op alle vaste energiecontracten die vanaf 1 juli 2023 zijn afgesloten, is de nieuwe opzegboeteregeling van toepassing. Hierdoor is het bijzonder onvoordelig en af te raden om tussentijds je energiecontract op te zeggen.

Maar wie een vast contract heeft van vóór die datum, valt nog onder de oude en gunstige opzegboeteregeling. In dat geval betaal je maximaal € 100,- overstapboete voor gas en stroom wanneer je contract nog minder dan 1 jaar loopt tot de einddatum.

Besparing ondanks lage boete in december mogelijk

Nu de consumenten gasprijs in december nog altijd op een recordlaagte staat sinds het begin van de energiecrisis én hoge cashbacks op jaarcontracten weer volop beschikbaar zijn, kun je zelfs met een overstapboete tot € 100,- waarschijnlijk toch besparen.

Wie nu met een vast energiecontract van vóór 1 juli 2023 de overstap maakt naar een nieuw jaarcontract met tarieven onder het prijsplafond, kan daarmee grofweg zo’n € 405,- aan leveringskosten besparen bij een standaardverbruik.

In december betaal je nu gemiddeld € 1,22 per m3. Voor 1 juli lagen de meeste vaste tarieven hoger dan het prijsplafond van € 1,45 per m3 (rond de € 1,50), dus betalen deze huishoudens gemiddeld minimaal € 0,23 méér per m3 voor hun verbruik. Voor stroom betalen zijn gemiddeld € 0,07 meer, ten opzichte van de huidige gemiddelde stroomprijs van € 0,33 in december.

Stap je bovendien over met een energie aanbieding met een eenmalige cashback van tussen de € 100 en € 300, dan bespaar je daarmee ruimschoots ondanks een overstapboete van € 100,-.

Een aantrekkelijk alternatief voor een lagere energierekening nu de winter nog moet beginnen.

Overstapboete opvragen bij je huidige leverancier

Met een simpele check in de app van je leverancier kun je in veel gevallen meteen controleren of je inderdaad een overstapboete tot € 100,- zal betalen.

Een andere optie is om meteen een nieuw vast energiecontract aan te vragen met 14 dagen bedenktijd, in afwachting van een eventuele opzegboete.

Met het aflopende prijsplafond deze maand en de historisch lage gasprijs dit najaar tot dusver, raden wij net als de Autoriteit Consument & Markt aan te om na te gaan of het voor jouw situatie voordeliger is om toch van energieleverancier te switchen met een vast contract.

Zo kun je een te duur energiecontract van eerder dit jaar omzetten en heb je opnieuw prijszekerheid voor een jaar met lagere energiekosten.

Energie vergelijken

💡 Aan een overstapboete zit je niet (meteen) vast
Belangrijk om te weten is dat je huidige leverancier verplicht is om je vooraf te laten weten óf je te maken krijgt met een overstapboete wanneer je overstapt en zo ja, hoe hoog deze is. Dit moet binnen 3 werkdagen aan jouw bekend gemaakt worden.
Omdat je altijd 14 dagen bedenktijd hebt bij het aanvragen van een nieuw vast contract, kun je binnen die termijn op ieder moment afzien van je overstap als blijkt dat dit toch onvoordeliger is.


Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team