Nieuws   Internet  
Modem internet providers

Modem internet providers

Wanneer je een (nieuw) internet abonnement aanvraagt krijg je standaard een modem in bruikleen. Maar de kwaliteit van modems verschilt. Er zit verschil in de gebruiksvriendelijkheid, internetsnelheid en maximale snelheid van de modems die internet providers in bruikleen aanbieden. Daarom dat we voor je hebben uitgezocht welke provider welk modem levert, en welk modem het beste staat aangeschreven.

Welke internet provider levert de beste modem?

💡 Beste en snelste modem bij KPN met wifi 6
Voor de internet provider met het beste en snelste modem moet je tegenwoordig bij KPN zijn. KPN biedt sinds 2020 alle nieuwe klanten een modem met wifi 6 aan. Met de KPN Box 12 krijg je de nieuwste wifi technologie in huis dat 3 keer sneller is dan wifi 5. Dit heeft als voordeel dat je hiermee tegelijkertijd met al je apparaten de maximale snelheid kan gebruiken.

KPN levert optioneel ook het meest gebruiksvriendelijke modem

Ook als het gaat om gebruiksvriendelijkheid, biedt provider KPN al enkele jaren het beste modem aan: de FRITZ!Box. Dit modem is de meest uitgebreide en meest gebruiksvriendelijke modem in vergelijking met het aanbod van andere providers.

Het FRITZ!Box modem wordt niet als standaard modem geleverd. Je kunt deze optioneel bij je internet abonnement in bruikleen nemen voor € 7,49 per maand.

Sterke punten van de FRITZ!Box:

 • Up- en downstream beperken mogelijk
 • Computers en programma's zij makkelijk te prioriteren (handig bij veel gamen en stremen)
 • Veel geavanceerde instellingen mogelijk

Zo kun je bijvoorbeeld alleen met het de FRITZ!Box van KPN makkelijk een VPN-server opzetten. Dit is handig als je graag anoniem op het internet surft. Je blokkeert hiermee namelijk je IP-adres en locatie.

Ook krijg je ondersteuning van de Tech Desk voor hulp bij technisch problemen met je modem.

Andere providers met wifi 6 modems: Odido en Ziggo

Naast KPN levert Odido ook een snel wifi 6 modem wanneer je een glasvezel internet abonnement neemt. Odido levert standaard het Zyxel T-54 modem aan alle nieuwe klanten.

Bekijk Odido internet

Ook Ziggo levert bij bepaalde kabel internet abonnementen een supersnel wifi 6 modem, de zwarte SmartWifi. Je moet dan als nieuwe klant wel een Internet Max of Internet Giga abonnement afnemen om het snelste modem te lenen.

Bekijk Ziggo internet


Overzicht van alle internet provider modems

Benieuwd naar de modems van alle andere providers? We hebben een in overzicht gezet voor je welke modems je bij de andere providers in bruikleen ontvangt.

ProviderStandaard modemOptionele modems

Budget Alles in 1

Experia Box v10(A)

Online.nl

Zyxel VMG8825-T50

Ziggo

 • Connectbox Giga (voor Gigabit regio)
 • Connect Box
 • Technicolor TC7210
 • Hitron CNGV4
 • Ubee EVW3226
 • Ubee EVW3200/320B
 • Ubee EVW 321B
 • Cisco EPC3925
 • Cisco EPC3928
 • Thomson TWG850
 • Thomson TWG870

KPN

KPN Box 12

 • FRITZ!Box 7583
 • FRITZ!Box 7590
YoufoneExperia Box v10(A)

Odido

Zyxel T-54

 • Huawei
 • Draytek 2130
 • Draytek 2132

Elke provider heeft één of meerdere standaard modems. Dit zijn de modems die je zonder bijbetaling in bruikleen krijgt bij je abonnement.

Naast KPN, leveren ook Ziggo en Odido (T-Mobile) andere modems (met betere functionaliteiten) tegen betaling.

Internet vergelijken


Vrije modemkeuze

Sinds 28 januari heb je officieel vrije modemkeuze. Dat wil zeggen dat je vanaf nu zelf mag bepalen of je het standaard modem van je provider wil gebruiken, of een eigen modem.

Stel jij hoge eisen aan je thuisnetwerk, dan kan een eigen modem met extra functionaliteiten wel eens interessant zijn. Maar voor de meeste huishoudens voldoet het standaard modem prima.

Eigen modem kiezen

Heb je een modem thuisliggen of ben je van plan zelf een modem aan te schaffen? Ga voor de zekerheid altijd bij je provider na of dit modem gecombineerd kan worden met jouw abonnement.

Iedere provider moet op de website kenbaar maken welk modems geschikt zijn op hun netwerken.

Wil je meer weten over waar je rekening mee moet houden als je een eigen modem overweegt? We leggen je in dit blog over vrije modemkeuze alles uit wat je moet weten.


Achtegrond: hoe werkt een modem eigenlijk?

Om bij je thuis een internetverbinding tot stand te brengen, heb je een modem nodig. We leggen je kort uit wat een modem doet en hoe het werkt.

Een modem heeft als functie de binnenkomende data om te zetten naar een internetsignaal bij jou thuis. Tegenwoordig ontvang je bij elke provider een 2-in-1 modem. Deze dualband-modem bestaat uit een modem en router in één. Zodat je op meerdere apparaten tegelijk gebruik kunt maken van het internet.

Een modem heeft twee functies:

 • Een modem zorgt ervoor dat de binnenkomende data wordt omgezet in een internetsignaal. Dit signaal kan worden binnengehaald via (A)DSL, kabel of glasvezel.
 • De modem zorgt er ook voor dat een signaal vanuit jouw woning wordt teruggestuurd naar je internet provider.

Het heen en weer zenden en vertalen van data is de functie van je modem.

Er zijn drie categorieën modems. Afhankelijk van je keuze voor het internettype, krijg je een ADSL-, kabel-of glasvezel-modem bij je internet abonnement.

Verschillende frequentiebanden: 2.4GHz en 5 GHz

Modems zenden signalen uit op een bepaalde golflengte of frequentie. Oudere modems kunnen enkel van de 2.4GHz frequentie gebruik maken. Dit is de standaard ‘lagere’ golflengte waarop modems signalen uitzenden. Hierop vindt het meeste dataverkeer plaats.

Alle modems die door providers in bruikleen worden aangeboden, zenden zowel signalen uit op de 2.4GHz als 5GHz frequentiebanden. Waarom is dit relevant? De 5GHz frequentie heeft een aantal voordelen ten opzichte van de 2,4 GHZ frequentie.

Zo is de 5 GHz frequentie in veel gevallen sneller omdat hier minder apparaten tegelijk op werken. Het kan namelijk behoorlijk ‘druk’ zijn in de buurt met draadloze wifi-netwerken van buurtbewoners, waardoor netwerken elkaar kunnen verstoren en je bereik en internetverbinding verslechtert.

Het is in dat geval handig als je met je modem kunt switchen van de 2,4 GHz frequentie naar de 5 GHz frequentie. Dit is een heel ander signaal dan de 2,4 GHz frequentie en het vergroot je wifi bereik op plaatsen waar je eerst mogelijk geen bereik had in huis. Een nadeel van de 5GHz frequentie is wel dat het een minder ver reikt.

Bron: Keuze.nl
Internet

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team