Nieuws   Energie  
Huishoudens betalen minstens € 480,- teveel voor energiecontract

Huishoudens betalen minstens € 480,- teveel voor energiecontract

Gepubliceerd op: 06 juli 2023

Volgens recent onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft maar liefst 59% van de huishoudens met een gasaansluiting een energiecontract met tarieven die boven het prijsplafond liggen. Al deze huishoudens betalen te veel voor hun energiecontract.

Huishoudens met een verbruik tot 2900 kWh en 1000 m3 gas betalen tarieven van € 0,40 per kWh en €1,45 per m3 gas. Hebben ze een hoger verbruik, dan betalen ze nóg meer. Deze huishoudens betalen veel te veel omdat vrijwel alle energieleveranciers voor nieuwe klanten nu contracten aanbieden met tarieven onder het prijsplafond.

Grote verschillen in energiecontracten: boven en onder het prijsplafond

Het onderzoek van de ACM laat zien dat een huishouden dat precies evenveel verbruikt als het prijsplafond een maandbedrag van € 235,40 betaalt.

Ter vergelijking, de meeste energiecontracten die tegenwoordig aan nieuwe klanten worden aangeboden, hebben tarieven die onder dit prijsplafond liggen. Het goedkoopste energiecontract op dit moment leidt tot een maandbedrag van €198,12. Dat betekent dat huishoudens met een contract boven het prijsplafond minimaal €37,28 per maand teveel betalen. Dit komt neer op € 480 (!) per jaar.

Voor huishoudens die méér gebruiken dan het prijsplafond, loopt het verschil zelfs op. Het kan al snel in de tientallen euro’s lopen.

Zorg ervoor dat je niet te veel betaalt

Zowel huishoudens die boven als onder het prijsplafond uitkomen met hun verbruik profiteren ervan om over te stappen naar een nieuw energiecontract met tarieven onder het prijsplafond. Het is daarom slim om energiecontracten te vergelijken.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team